Lietuviškų braškių kainos krito kone perpus ir tai – ne pabaiga

Kėdainiuose prasidėjo tikras braškių prekybos pikas. Raudonskruosčių uogų galima įsigyti ne tik turguose ar turgeliuose, bet ir prie didžiųjų prekybos tinklų parduotuvių prekybininkų įrengtose laikinose palapinėse.

Karščiai vienu metu nokina labai daug braškių neleisdami joms augti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai vienu metu nokina labai daug braškių neleisdami joms augti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai vienu metu nokina labai daug braškių neleisdami joms augti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai vienu metu nokina labai daug braškių neleisdami joms augti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai vienu metu nokina labai daug braškių neleisdami joms augti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščiai vienu metu nokina labai daug braškių neleisdami joms augti. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

2019-06-14 16:04, atnaujinta 2019-06-14 16:10

Uogų galima įsigyti ir šalikelėse, ir augintojų namuose, o kai kurie augintojai ir patys siūlo atvežti uogas pirkėjams tiesiai į namus.

Beje, per savaitę žymiai smuko ir braškių kaina – jų kilogramą dabar galima nupirkti kone dvigubai pigiau. Neatmetama, kad uogos dar gali pigti, mat karščiai vienu metu nokina labai daug braškių neleisdami joms augti.

Prekybos įkarštis

„Pirmosiomis braškėmis pradėjome prekiauti prieš dvi savaites, o štai šiandien jau pats jų prekybos įkarštis.

Uogos labai greitai noksta, nes lauke labai karšta. Toks oras neleidžia braškei augti, o tiesiog ją nokina. Šiemet braškių sezonas lekia labai greitai, nes noksta vienu metu labai daug uogų.

Taip pat šiemet žymiai daugiau smulkių uogų, kurias parduodame pigiau“, – sakė turguje braškėmis prekiavusi Kėdainių rajono gyventoja Rimutė Urbonienė.

Tik turguose

R. Urbonienė pasakojo, kad ji braškėmis prekiauja tik turguose ir turgeliuose, tačiau pastebi, kad atsiranda naujų prekybos taškų viešose, kėdainiečių gausiai praeinamose vietose, prie prekybos centrų.

„Visas miestas nukrautas braškėmis. Toks vaizdas pažiūrėjus tikrai susidaro. Pažiūrėkit – šalikelėse braškės, prie parduotuvių taip pat. Turguje braškės šiandien yra populiariausia prekė. Dažnas žmogus į turgų eina vien dėl to, kad nusipirktų gardžių lietuviškų uogyčių“, – dėstė prekybininkė.

Kainos stipriai krito

Per keletą savaičių stipriai krito ir braškių kainos. Jei pirmosios uogos kainavo 7 eurus, tai dabar gražuolių galima įsigyti ir už 3 eurus, o mažesnių ir dar pigiau.

„Kaina krito labai staigiai. Dabar gražuolių galima turguje nusipirkti už 3 eurus. Perkant daugiau, dar ir nuolaidą padarytume.

Manau, kad kainos tik kris, tad žmonės turėtų suskubti įsigyti uogų ne tik paskanavimui, bet ir žiemai. Ateinantį šeštadienį uogytės gali kainuoti ir 2 eurus už kilogramą. Taip jau yra“, – aiškino prekybininkė R. Urbonienė.

Pristato klientams

Kėdainių rajone, Gudžiūnuose braškių plantaciją įkūrę Nerijus ir Lina Baranauskai sako, kad jie braškes augina natūraliai, tad paties augimo piko braškės dar nepasiekė.

Ūkininkai sako kasdien parduodantys po pusę šimto kilogramų braškių. Visą produkciją jie atveža į miestus, miestelius ir kaimus tiesiai žmonėms į rankas.

Tiesa, jau kitą savaitę ką tik iš lauko skintų braškyčių jie siūlys prie Chemikų gatvėje esančios „Maximos“ parduotuvės, mat planuojama skinti didesnius kiekius.

„Nežinome kaip kiti, bet mes dar nelabai daug turime uogų. Dar jos noksta. Per vieną skynimą nuskiname apie 50 kilogramų.

Pasiskelbiame internete ir žmonės užsisako iš mūsų, jie žino, kad produkcija gera, natūrali, užauginta Kėdainių rajono laukuose. Tai žmonės labai vertina.

Per keletą metų mūsų ūkis užsitarnavo tikrai gerą vardą. Žmonės žino, kad pas mus jie nusipirks tikrai kokybišką prekę, o turguje gali nusipirkti nebūtinai lietuvišką braškę, nors pardavėjai gali ir taip sakyti“, – šypsojosi braškių augintoja L. Baranauskienė.

Kokybiškos – brangesnės

Baranauskai su pristatymu į vietą už didelių braškių kilogramą prašo 4 eurų, už mažų – 3.

„Tikrai netrukus turėsime labai daug braškių. Nuo pirmadienio Kėdainiuose turėsime braškių prie Chemikų gatvės „Maximos“, mat kiekiai bus didesni, iš namų tiek neparduosime.

Kainos visada krinta, tad prisitaikysim“, – dėstė braškininkė iš Kėdainių rajono.

Mažėja lenkiškų uogų

Kėdainių prekybininkai pastebi, kad turguose pastebimai mažėja lenkiškos produkcijos, kurios pavasarį buvo labai daug.

„Gal jiems jau neapsimoka vežti? Pilna lietuviškų, tad iš kaimyninės šalies atvežti tikrai nepigiai gaunasi. Pavasarį, kuomet kaina būna didesnė, turbūt apsimoka, o dabar jau nebe. Čia tas pats, kas agurkus iš Lenkijos vežti, juk neapsimoka.

O ir žmonėms labai gerai – tegul valgo kėdainietišką produkciją ir paremia Kėdainių ūkininkus“, – apibendrino prekybininkė R.Urbonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.