Žemdirbiai nori, kad ŽŪM skelbtų įsakymą dėl stichinės sausros

Žemdirbiams atstovaujančios asociacijos teigia, jog, šalyje įsivyravus karštam ir sausam orui, ūkininkams yra sunku praeiti visas procedūras, jog nebūtų pritaikytos nuobaudos. Jie taip pat teigia, jog Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) turėtų įsakymu paskelbti, jog šalį yra ištikusi stichinė sausra. Tuo metu ŽŪM teigia, kad įsakymas turėtų būsi pasirašytas, tačiau pavedimas taip pat turi teisinę galią.

Žemdirbiams atstovaujančios asociacijos teigia, jog, šalyje įsivyravus karštam ir sausam orui, ūkininkams yra sunku praeiti visas procedūras, jog nebūtų pritaikytos nuobaudos. <br>D.Umbraso nuotr.
Žemdirbiams atstovaujančios asociacijos teigia, jog, šalyje įsivyravus karštam ir sausam orui, ūkininkams yra sunku praeiti visas procedūras, jog nebūtų pritaikytos nuobaudos. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2019, 11:33 AM, atnaujinta Jun 19, 2019, 11:35 AM

Trečiadienį Seimo Liberalų frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir frakcijos narys Juozas Baublys kvietė ūkininkų asociacijas į susitikimą, skirtą aptarti susidariusią situaciją dėl sausros.

Nederlingų žemių naudotojų asociacijos pirmininkė Danutė Karalevičienė kritikavo esamą tvarką ir kriterijus, pagal kuriuos nusprendžiama, kad ūkininką ištiko sausra.

„Šiandien turime važiuoti į seniūniją, rašyt lapelius, fotografuoti lauką, siųsti dokumentus, reziumė – jūs nieko negausit. (...) Nusileidome iki tokio lygio, kad atseit gyvulininkai labiau nukentėjo, nors visi vienodai nukentėjome. Kodėl sako, kad kilo grūdų kainos – todėl, kad jie nieko negavo. Jiems reikia pirkti sėklą, grūdus ir panašiai“, – sakė D. Karalevičienė.

Tuo metu Nederlingų žemių naudotojų asociacijos pirmininkės pavaduotojas Žydrūnas Nevulis sakė,kad ministerijos įsakymu šalyje turėtų būti paskelbta stichinė sausra, nes dabar tai turi daryti rajonų tarybos.

„Yra gana sunku praeit visas procedūras, jeigu yra Hidrometeorologijos tarnybos pažyma, kad yra stichinė sausra. Tai tiesiog ministerijos užsakymu (reikia – ELTA) paskelbti, kad yra sausra, nes dabar kiekviename rajone atskirai taryba turi skelbti sausrą. Gal kitoje taryboje ir nėra politinės valios, jie tam rajonui neskelbia ir po to gaunasi užburtas ratas, gresia nuoskaitos“, – sakė Ž. Nevulis.

Žemės ūkio viceministras Venantas Griciūnas sakė, jog ŽŪM pavedimas, kad nebūtų taikomos sankcijos, galioja.

„Pasistengsime, kad įsakymas būtų, bet tas pats pavedimas, nors ir buvo kvestionuota, kad neturi jokios teisinės galios, tačiau jis turėtų galioti ir tikrai mums pavaldžios įmonės juo vadovausis. Jos privalo vykdyti pavedimus“, – sakė V. Griciūnas.

Sankcijos tikrai nebus taikomos, jei bus nustatyti sausros faktai. Ypatingai tokiuose rajonuose kaip Varėna. Tiesiog yra labai daug priemonių, kuriose apibrėžta, kad dėl tokių klimatinių reiškinių nebūtų taikomos sankcijos. Dėl dalies sankcijų turėsime atsiklausti Europos Komisijos (EK), bet įrodę, kad pas mus buvo sausra, į jas tikrai bus lengviau žiūrima ir tikrai sankcijos bus netaikomos“, – žurnalistams po susitikimo sakė V. Griciūnas.

Jis taip pat sakė, kad žemdirbiai iš EK neturėtų tikėtis kompensacijų, nes stichinė sausra Europos Sąjungoje yra laikoma draudiminiu įvykiu.

„ES sausra yra draudiminis įvykis, tai labai aiškiai parodė praeiti metai. Net tokios valstybės, kurios turėjo kur kas didesnę sausrą nei Lietuva, negavo nė cento iš EK biudžeto“, – akcentavo žemės ūkio viceministras.

Jo teigimu, ministerija kalbasi su draudimo bendrove, kuri galėtų pasiūlyti paketą smulkiam ir mažam ūkiui.

Tuo metu kompensacijos žemdirbiams, nukentėjusiems nuo sausros, pasak V. Griciūno, bus svarstomos po liepos 12 dienos, kai bus pristatyta galimai atsinaujinusi Vyriausybė.

„Šiandien tokia politinė situacija kai vyksta diskusijos dėl potencialiai naujos ar atsinaujinusios Vyriausybės po liepos 12 dienos. Šis klausimas, manau, būtų keliamas, kai bus aišku, kas bus toliau“, – pažymėjo V. Griciūnas.

Hidrometeorologijos tarnyba šią savaitę skelbė, jog, užsitęsus karštiems ir sausiems orams, Elektrėnų ir Varėnos rajonų savivaldybių teritorijose pasiekti stichinės sausros rodikliai.

Tarnybos teigimu, labai sausa išlieka Druskininkų, Jonavos, Utenos ir Švenčionių apylinkėse, sausringa – pavieniuose Vidurio Lietuvos rajonuose, taip pat Vilniaus, Šalčininkų ir Ignalinos apylinkėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.