Lietuvos specialistai padeda Sakartvelui auginti eksportą

Sakartvelas ir Lietuva įgyvendina bendrą projektą pagal Lietuvos Respublikos ambasados Gruzijoje vystomojo bendradarbiavimo projektų kvietimą tematikai Regionų vystymas ir tvari plėtra.

 Gruzijoje gyvulininkystė yra plačiai paplitusi. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Gruzijoje gyvulininkystė yra plačiai paplitusi. <br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2019, 5:24 PM

Šio projekto partnerė bendrovė „Kiaulių veislininkystė“ pasitelkė ES profesinio darbo patirties turinčius ekspertus maisto saugos sanitarinių bei fitosanitarinių priemonių ir pasienio kontrolės srityse.

Projekto metu specialistai konsultavo smulkias ir vidutines Gruzijos įmones, ūkininkus, asociacijų atstovus, žemės ūkio politikos formavimo sektoriaus atstovus dėl maisto produktams taikomų reikalavimų gamybos, eksporto ir importo srityje iš trečiųjų šalių.

„Aktyviai dalijomės gamybine ir praktine patirtimi, vyko diskusijos ir mokymai. Mūsų siekis – pristatyti Sakartvelo įmonėms reikalavimus, susijusius su maisto produktų, kuriuos ketinama eksportuoti, kokybės standartais.

Europos Sąjungos šalys narės ypač daug dėmesio skiria maisto kokybei, tad valstybės, norinčios plėtoti prekybos ryšius, turi rūpintis kiekviena proceso dalimi“, – kalbėjo projekto koordinatorius, bendrovės „Kiaulių veislininkystė“ direktorius Vilius Rekštys.

Vienas svarbiausių projekto tikslų – Sakartvelo regionų ekonominis augimas gerinant gyvulininkystės sektoriaus gaminamos produkcijos kokybę pagal ES ir tarptautinius reikalavimus bei sudarant galimybes eksportuoti į Bendriją.

Lietuvos ir Latvijos ekspertai pristatė bendruosius maisto saugos reikalavimus ir reguliavimo sistemą, informavo apie importo ir eksporto procedūras bei reikalavimus gamintojams, skirdami dėmesio skirtingoms gyvūnų identifikavimo ir registravimo, gamybos, sertifikacijos, perdirbimo reikalavimams. Dar viena aktuali tema – tai veiksmingų skerdimo ir perdirbimo paslaugų kontrolės ir priežiūros sistemų kūrimas.

Gruzijoje klesti ir smulkusis, ir stambusis verslas. Pagrindinės Sakartvelo pramonės šakos: maisto produktai ir gėrimai, inžinerija, metalurgija, chemijos pramonė.

Daugiau nei pusė verslo įmonių čia priklauso prekybos sektoriui. Perspektyvios žemės ūkio šakos Gruzijoje, tokios kaip gyvulininkystė ir bitininkystė, yra plačiai paplitusios tarp ūkininkų, tačiau jiems reikalinga visokeriopa pagalba, parama mokant plėtoti ūkius, siekiant imtis pažangaus ūkininkavimo.

Gaunami ūkių gyvulininkystės rezultatai rodo, kad Lietuva veislininkystės srityje yra stipriai pažengusi, tad galime savo įgyta patirtimi dalytis su kolegomis iš kitų šalių. 2014 m. Europos Sąjunga ir Sakartvelas pasirašė asociacijos susitarimą, kuriuo nustatomos lengvatinės išsamios bei visapusiškos laisvos prekybos erdvės (DCFTA).

Šios erdvės atvėrė naujas prekybos, augimo bei konkurencingumo galimybes tarp ES ir Sakartvelo. Sakartvelas pagal prekybos apyvartą yra viena pagrindinių Lietuvos partnerių Kaukaze.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?