Didžiausi Lietuvos žemvaldžiai: tūkstančiai hektarų – saujelės rankose

Didžiausi Lietuvos žemvaldžiai valdo tūkstančius hektarų žemės ūkio paskirties žemės. Daugiausia sklypų, savo valdas didinusios ne vieną dešimtmetį, yra įsigijusios žemės ūkio įmonių grupės, taip pat tiek lietuviško, tiek užsienietiško kapitalo investicinės bendrovės.

Didžiausi Lietuvos žemvaldžiai valdo tūkstančius hektarų žemės ūkio paskirties žemės. Daugiausia sklypų, savo valdas didinusios ne vieną dešimtmetį, yra įsigijusios žemės ūkio įmonių grupės, taip pat tiek lietuviško, tiek užsienietiško kapitalo investicinės bendrovės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiausi Lietuvos žemvaldžiai valdo tūkstančius hektarų žemės ūkio paskirties žemės. Daugiausia sklypų, savo valdas didinusios ne vieną dešimtmetį, yra įsigijusios žemės ūkio įmonių grupės, taip pat tiek lietuviško, tiek užsienietiško kapitalo investicinės bendrovės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2019, 5:47 PM, atnaujinta Oct 14, 2019, 5:51 PM

Portalas DELFI ir žurnalas „Reitingai“ skelbia, kas mūsų šalyje šiandien yra didžiausi žemvaldžiai.

Didžiausias Lietuvos žemvaldys yra Ramūnas Karbauskis, kuris per „Agrokoncerno“ įmonių grupę, taip pat kaip ūkininkas, nuosavybės teise gali valdyti apie 22-24 tūkst. hektarų žemės, kas pagal plotą prilygsta Kauno bei Šiaulių miestų teritorijoms kartu sudėjus.

Tarp stambiausių žemės valdytojų taip pat atsiduria lietuvių kapitalo įmonės „Linas Agro Group“, „Auga Group“, „Litagra“, su „Vičiūnų grupe“ susijusi „Groward Group“, „Lytagra“, „INVL Baltic Farmland“.

Sąraše matyti ir naujų pavardžių – pavyzdžiui, verslininkas Nerijus Grušnys, valdantis beveik dešimtį įmonių, aktyviai pirkusių žemę visoje Lietuvoje.

Tarp stambiausių žemvaldžių Lietuvoje esama ir užsieniečių – tai austrų kapitalo įmonių grupės „Agroforst“ ir „Agra Corporation“, taip pat danų investuotojai „Ingleby“ ir kiti, skelbia DELFI.

Didžiausių žemvaldžių dešimtuke pirmą vietą užima Ramūnas Karbauskis (per įmonių grupę „Agrokoncernas“) – 22000-24000 ha. R. Karbauskis ir tarp ūkininkų lyderiauja pagal valdomas teritorijas.

Deja, nei „Registrų centras“, nei „Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras“ apie fizinių asmenų turtą neatskleidžia jokios informacijos.

Pasak DELFI, iš viso R. Karbauskis galėtų valdyti apie 22-24 tūkst. hektarų nuosavos žemės.

Antroje vietoje – Darius Zubas (per „Linas Agro Group“) – 7400 ha. D. Zubas yra vienas turtingiausių šalies verslininkų, savo turtus sukaupęs iš grūdų ir žaliavų pašarams prekybos bei paruošimo. Per Danijos bendrovę „Akola ApS“ D. Zubas valdo didžiąją dalį „Linas Agro Group“ akcijų. Iš viso grupė vienija 40 žemės ūkio veikla užsiimančių įmonių visose Baltijos šalyse.

Trečioje vietoje – „Fixed Yield Invest Fund“ – 6400 ha. 2015 metais „Auga Group“ (tuo metu dar „Agrowill Group“) lietuvių investuotojų įmonės „Synergy Finance“ valdomam fondui „Fixed Yield Invest Fund“ perleido įmonių, turinčių 6,4 tūkst. ha žemės, akcijas, kas prilygsta Kėdainių miestui ir gyvenvietėms bei Ukmergės miesto teritorijoms kartu sudėjus.

Austrų kapitalo įmonė „Agroforst GmbH“ – 5000 ha užima ketvirtą vietą. Įmonė Lietuvoje valdo apie 15 bendrovių, įsigijusių nuosavos žemės, akcijų.

Visos su „Agroforst GmbH“ susijusios įmonės nuosavybės teise Lietuvoje valdo 5 tūkst. hektarų žemės, kas prilygsta Alytaus ir Trakų miestų teritorijoms.

Penktoje vietoje esantis Kęstutis Juščius (per „Auga Group“) valdo 4300 ha žemės. Pagal bendrai valdomą žemės plotą (tiek nuomojamos, tiek nuosavos žemės), „Auga Group“ yra didžiausia žemvaldė Lietuvoje. „Registrų centrui“ pateiktose finansinėse ataskaitose skelbiama, kad 2018 m. įmonių grupė iš viso dirbo 38 tūkst. ha žemės.

Šeštoje vietoje – Visvaldas Matijošaitis ir Liudas Skierus (per „Groward Group“) – 4200 ha. Keliolika inovatyvių skirtingo profilio agroverslo bendrovių vienijanti „Groward Group“ priklauso Kauno mero Visvaldo Matijošaičio ir Plungės rajono savivaldybės tarybos nario Liudo Skiero valdomai įmonių grupei „Vičiūnai Group“.

Daugiausiai žemės iš „Groward Group“ įmonių turi „Zujų paukštynas“. „Registrų centro“ duomenimis, nuosavybės teise šiai įmonei priklauso 3,5 tūkst. ha. Vieno hektaro kainą įmonė įvertinusi apie 3,4 tūkst. eurų.

Septintoje vietoje – Laima ir Aleksandras Stonkai kartu su sūnumis ir bendrove – apie 3500 ha.

Šakių rajono ūkininkai Laima ir Aleksandras Stonkai kartu su dviem savo ūkius turinčiais sūnumis Jauniumi ir Dariumi iš viso dirba 5 tūkst. hektarus nuosavos ir nuomojamos žemės. Stonkų ūkis – stambiausias Suvalkijoje ir vienas stambiausių Lietuvoje, auginantis javus ir kitas kultūras.

Aštuntoje – Austrijos įmonė „Agra Corporation“ – 3200 ha.

217 metais įmonė „Agra Corporation“ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos tinklalapyje „Agroakademija.lt“ skelbė, kad iš viso dirba 5,2 tūkst. hektarų žemės, iš kurios 3,2 tūkst. ha yra nuosava

Devintoje vietoje – Adomas Balsys ir Dalia Balsienė (per „Lytagra“) – 3120 ha. „Lytagra“ įmonių grupei priklauso dvi bendrovės, auginančios grūdines ir pašarines kultūras bei plėtojančias gyvulininkystės verslą – Kėdainių rajono „Okainių“ žemės ūkio bendrovė ir „Lytagros“ žemės ūkio bendrovė.

Abi įmonės iš viso dirba 6,1 tūkst. hektarų nuosavos ir nuomojamos žemės.

Dešimtuką užbaigia „INVL Baltic Farmland“ – 3100 ha. Vienai didžiausių investicijų valdymo bendrovių Lietuvoje „Invalda INVL“ priklausanti įmonė „INVL Baltic Farmland“ per 18 įmonių 2018 m. valdė 3,1 tūkst. ha nuosavos žemės ūkio paskirties žemės derlingiausiose Lietuvos regionuose. Didžiausi „Invalda INVL“ akcininkai yra Irena Ona Mišeikienė ir Alvydas Banys, skelbia DELFI.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.