Ženklas „Kokybė“ – ne rinkodaros triukas, o kokybės garantija

Šiandien jau niekas neabejoja, kad visavertė mityba neįmanoma be vaisių ir daržovių. Tačiau labai svarbu, kad jie būtų tikrai kokybiški, užauginti natūraliai – kaip pas močiutę darže. Tokios produkcijos ieškantys vartotojai turėtų atkreipti dėmėsį į produktus pažymėtus ženklu „Kokybė“. Tai nėra rinkodaros triukas, o patikimas įrodymas, jog produktas išaugintas tvarioje aplinkoje ir kiek įmanoma sveikiau.

 Virginija Lukšienė, vadovaujanti viešajai įstaigai „Ekoagros“.
 Virginija Lukšienė, vadovaujanti viešajai įstaigai „Ekoagros“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2020, 8:09 AM, atnaujinta Feb 25, 2020, 4:55 PM

Kuo skiriasi nuo kitų?

Minėtu ženklu pažymėti produktai sertifikuojami pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ ir tuos produktus augintojai žymi ženklu „Kokybė“.

„Ženklu „Kokybė“ žymimų produktų atskiroms rūšims keliami konkretūs reikalavimai, tačiau yra ir bendrų reikalavimų. Auginant ir gaminant šiuos produktus turi būti ribojamos mineralinių trąšų, augalų apsaugos priemonių, vaistų naudojimas. Juose negali būti genetiškai modifikuotų organizmų“, – sako Virginija Lukšienė, vadovaujanti viešajai įstaigai „Ekoagros“, kuri atsakinga už nacionalinės kokybės produktų sertifikavimą bei kontrolę.

Be to, perdirbant taikomi maistingumą išsaugantys būdai ir nenaudojami sintetiniai maisto priedai (konservantai, saldikliai, kt.). Vartotojams jie tiekiami per trumpesnį laiką nei įprasta tos kategorijos produktams. Taip pat jų augintojams ir gamintojams privalu rūpintis aplinka – rinktis aplinką tausojančias technologijas ir gamybos būdus, panaudoti gamybos atliekas arba riboti savaime nesuyrančių ar netinkamų pakartotiniam perdirbimui pakavimo medžiagų naudojimą.

Nuolat tikrinama

Skeptikams gali atrodyti, jog vieną kartą suteikus sertifikatą, patvirtinantį „Kokybės“ ženklą, daugiau „Ekoagros“ netikrina augintojų ir gamintojų, o tuomet jie gali ir nepaisayti reikalvimų. Vis tik viešosios įstaigos vadovė griauna šį mitą ir tikina, kad jie augintojus ir gamintojus tikrina nuolat: ženklu „Kokybė“ žymimų produktų gamyba reglamentuojama nacionaliniais teisės aktais – tai yra išskirtinai lietuviškas produktas. Šie produktai gali būti pagaminti tik VšĮ „Ekoagros“ kontroliuojamuose ūkiuose ir įmonėse. Pateikę sertifikavimo įstaigai prašymą ūkio subjektai patenka į kontrolės sistemą ir yra kontroliuojami visi gamybos etapai. Tai daroma periodiškai, bet kontrolieriai gali atvykti ir netikėtai.“

Kokybė be tarpininkų

Žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“ jau kurį laiką organizuoja mobilius ūkininkų turgelius, veikiančius prie didžiųjų prekybos centrų ar juose, bei kuria kooperatines parduotuves „Kraitė“, kuriose prekiaujama lietuviška kokybiška produkcija.

„Įgyvendindami šį projektą,visų pirma, galvojome apie vartotojus – kaip jiems pasiūlyti kuo šviežesnę ir autentiškesnę produkciją. Be to, daugeliu atveju prekiauja patys ūkininkai, todėl gali pasišnekėti su pirkėjais, aptarti aktualius klausimus, paaiškinti auginimo ir gaminimo būdus, laikymo sąlygas. Kitaip tariant – prekiaujame be tarpininkų“, – sako kooperatyvo vadovas Mindaugas Maciulevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.