Ar sodininkai žiemą poilsiauja be darbų?

Šaltuoju metų sezonu Lietuvos sodai tarytum apmiršta. Atrodo, kad sodininkams šis laikas – nesibaigiančios atostogos.

 Ar sodininkai žiemą poilsiauja be darbų?
 Ar sodininkai žiemą poilsiauja be darbų?
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-25 16:45, atnaujinta 2020-02-25 17:31

Anykščių rajone 80 hektarų uogynų ir sodų turintis ūkininkas Vitalijus Petronis sako, kad sodininkui darbo užtenka ištisus metus, taip pat ir žiemą.

„Kai rudenį baigiame nuimti sodų derlių, prasideda obuolių rūšiavimo darbai. Šių vaisių kiekvienais metais užauginsime apie 400-500 tonų. Paskui reikia obelis genėti, o tokio dydžio sode jų tikrai daug. Be to, vaismedžius nuolat atnaujiname, pasenusias ar gamtos sąlygų pažeistas obelis atsodiname. Darbuojamės visa mūsų šeima – žmona Rasa ir trys vaikai. Dar ir samdomės dešimties darbininkų komandą“, – apie rudens ir žiemos darbus kalba sodininkas.

Dėl šiltos žiemos neiššąla kenkėjai

Jį neramina šilta ir besniegė šių metų žiema. Dėl tokių oro sąlygų neiššąla didelė dalis augalų kenkėjų, kurie pavasarį apipuola naujus vaisius. O kovoti su jais V.Petronis negali visu pajėgumu – mat ūkyje užauginti obuoliai yra sertifikuoti ir žymimi Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklu „Kokybė“.

Tai reiškia, kad obuoliai yra užauginti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

Ženklu „Kokybė“ ženklinamus obuolius užpuolus kenkėjams, sodininkas cheminius preparatus gali rinktis iš kur kas trumpesnio leidžiamų priemonių sąrašo negu auginant įprastu būdu. O ir purškimų skaičius ribojamas, be to, negalima purkšti, jei iki obuolių skynimo pradžios liko mažiau nei mėnuo.

Kai ligų ir kenkėjų daug, šių apsaugos priemonių nepakanka ir tai atsiliepia vaisių išvaizdai. Tačiau ūkininkas tvirtai laikosi „Kokybės“ ženklu žymimos produkcijos auginimui keliamų griežtų reikalavimų ir sako, kad atliekant įvairius jo užaugintų obuolių kokybės tyrimus neaptinkama jokių cheminių medžiagų pėdsakų.

Ženklas „Kokybė“ – kokybės garantas

„Gaila, kad ne visi vartotojai žino, kad ant obuolių ar kitų maisto produktų uždėtas ženklas „Kokybė“ yra labai rimtas, juridiškai įteisintas įrodymas, garantuojantis išskirtinai aukštą to produkto kokybę ir to ženklo negali užsidėti bet kas.

Tokią teisę ūkininkui suteikia akredituota sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“. Ūkyje kontroliuojamas visas auginimo procesas, atliekami įvairūs dirvožemio ir augalų bei vaisių tyrimai“, – aiškina V.Petronis.

Ūkininkas iš viso dirba 300 hektarų žemės. Be vaisių ir uogų dar augina grūdines kultūras. Iš dalies obuolių derliaus spaudžia sultis. Kad sultys būtų skanios, reikia maišyti 3–4 obuolių veisles. Iš susmulkintų obuolių naudojant presą išspaudžiamos sultys. Jos pasterizuojamos 5–6 minutes 78–79 laipsnių temperatūroje ir supilstomos į talpas. Ant jų taip pat puikuojasi ženklas „Kokybė“.

Saugyklos jau tuštėja

„Šviežių obuolių turime jau labai nebe daug, nors galėtume išlaikyti ir ilgiau, iki pavasario. Mūsų ūkyje veikia modernios saugyklos.

Surinktus obuolius laikome nuo +1 iki +2 laipsnių temperatūroje, santykinė oro drėgmė siekia 95–96 procentus, atmosfera yra kontroliuojama. Tai leidžia išlaikyti aukštą vaisių kokybę ir vartotojams pasiūlyti tikrai kokybišką produktą. Matome, kad pirkėjai tai vertina.

Nors prekybos vietose dažnai turime konkuruoti su paprastai pigesniais lenkiškais obuoliais, Lietuvoje užaugintus išperka noriai ir greitai“, – teigia ženklu „Kokybė“ ženklinamus obuolius auginantis sodininkas.

V.Petronio teigimu, svarbu ne tik užauginti aukštos kokybės obuolius ar pagaminti sultis, bet ir juos sėkmingai realizuoti.

Ūkininkas yra žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ narys ir savo produkciją parduoda didžiosiose „Maximose“ kooperatyvo įsteigtuose skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“.

Kokybiškų maisto produktų tiesiai iš Lietuvos ūkių galima įsigyti ir kooperatyvo jau 10 metų organizuojamuose mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose bei kooperatinėse parduotuvėlėse „Kraitė“ Jonavoje, Kaune ir Garliavoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.