Šeimos ūkis visas „Lidl“ parduotuves aprūpina lietuviškais agurkais

Audriaus ir Valdemaro Juškų ūkis jau daugiau nei dvidešimt metų visos šalies gyventojams tiekia šviežias lietuviškas daržoves, o daugiau nei pusę ūkio ploto užima šiltnamiuose auginami agurkai.

Anot ūkininko A.Juškos, šiuo sudėtingu Lietuvos ekonomikai laikotarpiu, solidarumas su šalies ūkininkais reikalingas tiek iš prekybos tinklų, tiek iš gyventojų pusės.
Anot ūkininko A.Juškos, šiuo sudėtingu Lietuvos ekonomikai laikotarpiu, solidarumas su šalies ūkininkais reikalingas tiek iš prekybos tinklų, tiek iš gyventojų pusės.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-04-15 12:43

Anot ūkininko A.Juškos, šiuo sudėtingu Lietuvos ekonomikai laikotarpiu, solidarumas su šalies ūkininkais reikalingas tiek iš prekybos tinklų, tiek iš gyventojų pusės.

Šiandien Juškų ūkį sudaro apie 10 ha užimantys šiltnamiai, kuriuose auginamų daržovių kokybei ir šviežumui užtikrinti taikomos pažangiausios technologijos.

„Šiuo metu ūkyje auginame 5 ha trumpavaisių ir 2 ha ilgavaisių agurkų, iš kurių maždaug 80 proc. produkcijos atsiranda „Lidl“ parduotuvėse. Džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su šiuo prekybos tinklu, nes jų keliami kokybės reikalavimai verčia mus dėti papildomas pastangas į kokybės užtikrinimą ir savo augalais rūpintis dar labiau“, – sako A.Juška.

Anot jo, viena iš aukščiausią agurkų kokybę garantuojančių detalių – kompiuterizuota lašelinė daržovių laistymo ir tręšimo sistema, kurios dėka augalai gauna tiek medžiagų, kiek jiems ir priklauso, o perteklius yra pašalinamas.

Pašnekovas priduria, kad ūkis yra sertifikuotas pagal „Global G.A.P.“ (angl. Good Agricultural Practice – Geroji žemės ūkio praktika) sertifikatą, kuris garantuoja, kad daržovės yra auginamos tvariai ir saugiai. Jo teigimu, tik tokiu būdu auginamos daržovės išlaiko kiek įmanoma daugiau žmogaus organizmui reikalingų mineralinių ir kitų medžiagų bei gali prisidėti prie mūsų imuniteto stiprinimo.

„Agurkas yra sudarytas iš maždaug 95 proc. vandens, o likusią dalį sudaro įvairiausi mineralai bei antioksidantai, reikalingi žmogaus organizmui – nuo kalcio ir magnio iki vitaminų A, C, K bei kitų.

Kadangi valgant agurkus visos mūsų gaunamos medžiagos yra natūralios, žmogaus kūnas jas įsisavina daug greičiau, tad agurkų ir kitų daržovių valgymas stiprina mūsų imunitetą ir daro mus atsparesnius ligoms“, – sako ūkininkas.

Išskirtinis dėmesys kokybei

„Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento atstovė Laura Danilevičiūtė pasakoja, kad prekybos tinklas deda papildomas pastangas siekiant užtikrinti parduodamų daržovių kokybę.

„Šviežioms daržovėms keliame vienus griežčiausių reikalavimų rinkoje: patvirtinti veikliosios medžiagos likučių kiekiai negali viršyti trečdalio didžiausios leistinos likučių koncentracijos – jis siekia 33 proc. nuo ES nustatyto limito. Be to, aptinkamų veikliųjų medžiagų likučių skaičius negali viršyti penkių, o bendra nustatytų pesticidų likučių suma negali viršyti 80 proc.

Mūsų partneriai, įskaitant ir „Anykščių daržoves“, žinodami šiuos ir kitus griežtus reikalavimus, sugeba juos užtikrinti ir į parduotuves pristatyti aukščiausios kokybės daržoves“, – sako L.Danilevičiūtė.

Ji pažymi, kad visos daržovės esančios „Lidl“ parduotuvėse yra tiriamos akredituotose laboratorijose Vokietijoje ir Lenkijoje, siekiant įsitikinti, kad tiekėjai sėkmingai laikosi šių nurodymų.

Tikisi solidarumo

A.Juška pasakoja, kad prekybos tinklui „Lidl“ pradėjus savo veiklą Lietuvoje, šalyje pradėjo keistis konkurencinė situacija – tarp prekybos tinklų atsirado daugiau noro kalbėtis, diskutuoti ir aptarti kainų klausimus.

Jis priduria, kad būtent dialogas ir solidarumas su Lietuvoje savo produkciją auginančiais ūkininkais šiuo sudėtingu laikotarpiu yra reikalingas labiausiai.

„Nors šiuo metu svarbiausia yra būti namuose ir išlikti sveikiems, tikiuosi, kad Lietuvos ekonomika kuo greičiau sugrįš į senas vėžes ir jau artimiausiu metu galėsime gyventi kaip prieš karantiną.

Vis dėlto pereinamuoju laikotarpiu visiems šalies verslininkams bei ūkininkams, gaminantiems ar auginantiems lietuvišką produkciją, reikės papildomo palaikymo ir supratimo iš prekybos tinklų bei jų klientų – viliuosi, kad didesnį prioritetą gyventojai skirs ne tik Lietuvoje užaugintoms daržovėms, bet ir kitiems šalyje pagamintiems produktams“, – sako A.Juška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.