Smulkiems ūkininkams žadamos bedarbio pašalpos

Kai kuriems Seimo nariams siūlant 257 eurų valstybės subsidijas per karantiną mokėti ir smulkiems ūkininkams, valdžios atstovai sako, kad šiems ūkininkams išmoka nebus skiriama, bet jie turės teisę į bedarbio pašalpą.

Kai kuriems Seimo nariams siūlant 257 eurų valstybės subsidijas per karantiną mokėti ir smulkiems ūkininkams, valdžios atstovai sako, kad šiems ūkininkams išmoka nebus skiriama, bet jie turės teisę į bedarbio pašalpą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai kuriems Seimo nariams siūlant 257 eurų valstybės subsidijas per karantiną mokėti ir smulkiems ūkininkams, valdžios atstovai sako, kad šiems ūkininkams išmoka nebus skiriama, bet jie turės teisę į bedarbio pašalpą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sniegė Balčiūnaitė, BNS

Apr 17, 2020, 9:54 AM

„Labiausiai kenčia smulkūs (žemdirbiai – BNS), todėl reikėtų, kad ir jie galėtų gauti, turintys nuo dviejų iki keturių ekonominio dydžio vienetų (EDV) ūkius“, – komiteto posėdyje trečiadienį sakė parlamentinio Kaimo reikalų komiteto narys liberalas Juozas Baublys.

Žemės ūkio ministro padėjėja Giedrė Pupšytė BNS nurodė, kad ūkininkai, kurių ūkiai mažesni negu 4 EDV, atleisti nuo „Sodros“, bet moka privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

„Vienas iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos argumentų svarstant, kam skirti subsidijas, buvo, kad jiems išmoka nebus skiriama, tačiau jie turės teisę į bedarbio pašalpą“, – sakė ministerijos atstovė.

Gavus bedarbio statusą, sveikatos draudimo įmokų ūkininkai nebemokėtų, nes juos apdraustų valstybė.

„Tiems ūkininkams, kurių apyvartos siekia 100 tūkst. eurų ar 200 tūkst. eurų arba turi šimtus hektarų dirbamos žemės, gaunamos subsidijos ne taip aktualu, kaip tiems, kurie turi 10 ha – jie sudėtingesnėje situacijoje“, – per posėdį kalbėjo J.Baublys.

4 EDV nesiekiančiame ūkyje gali būti iki 11 melžiamų karvių arba auginama iki 17 ha kviečių, jų pajamos per metus negali viršyti 8,7 tūkst. eurų, o pelnas – 4,8 tūkst. eurų.

Valstybės subsidija dabar mokama visiems savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie atitinka tam tikras sąlygas, be to ir tiems smulkiems ūkininkams, kurių ūkis didesnis negu 4 EDV.

„Sodros“ duomenimis, 2018 metais buvo beveik 152 tūkst. asmenų, kurių ūkiams apskaičiuotas mažesnis nei 4 EDV, pusė jų buvo pensininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.