Lietuviškų bulvių derlius šiemet pasirodė anksčiau ir kainuoja mažiau

Šiais metais visi pasiilgę šviežių lietuviškų bulvių galėjo jų įsigyti anksčiau nei pernai.

Šiais metais visi pasiilgę šviežių lietuviškų bulvių galėjo jų įsigyti anksčiau nei pernai.
Šiais metais visi pasiilgę šviežių lietuviškų bulvių galėjo jų įsigyti anksčiau nei pernai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2020, 12:44 PM, atnaujinta Jul 1, 2020, 12:47 PM

„Maximos“ parduotuves šiųmetinis bulvių derlius pasiekė dar birželio viduryje. Šiuo metu supakuotų tinklelyje bulvių kaina siekia 1,19 euro, palyginti su pernai, kai kilogramas bulvių kainavo 1,29 euro.

Sveriamos lietuviškos bulvės kainuoja 0,89 euro už kilogramą, o pernykščio bulvių derliaus kilogramas – 0,27 euro.

„Bulvė išlieka populiariausia daržove mūsų tinkle. Nuo metų pradžios pirkėjai įsigijo daugiau nei 5 mln. kilogramų lietuviškų bulvių, t.y. 10 proc. daugiau nei prieš metus. Žinoma, prasidėjus pavasariui visi laukia ankstyvųjų bulvių ir džiaugėmės galėdami šiemet jų pasiūlyti anksčiau.

Pernai tam sutrukdė prastas pavasaris, su kuriuo susidūrė bulvių augintojai. Dėl to tokiu metu pernai asortimente turėjome tik importuotų bulvių“, – sako Marius Tilmantas, „Maximos“ Pirkimų departamento vadovas.

Prekybos tinkle „Maxima“ pirkėjus pasitinka daugiau nei 30 įvairių bulvių pasirinkimų – skirtingų dydžių, kilmės šalių, yra ekologiškų ir net specialiai cepelinams gaminti skirtų bulvių. Lietuviško derliaus pasiūla auga

Be šviežių bulvių, lietuviško prekybos tinklo lentynose jau galima rasti ir mūsų šalyje užaugintų šviežių baltagūžių kopūstų, kurie šiemet vos pasirodę kainavo mažiau nei pernai – 0,79 euro, palyginti su 0,89 euro 2019 metais.

Po maždaug mėnesio laukiama pasirodant ir pirmųjų lietuviškų morkų. Kol kas prekybos tinkle jų galima įsigyti tik importuotų.

Pasak M. Tilmanto, apie 80 proc. „Maximos“ parduotuvėse siūlomo šviežio maisto yra lietuviškas: „Matydami didelį daržovių poreikį, iš anksto pasirūpiname, kad kuo daugiau gėrybių į parduotuves atkeliautų iš Lietuvos augintojų laukų ir šiltnamių.

Po savaitės savo parduotuvėse laukiame lietuviškų aviečių, dar už kelių savaičių – gervuogių ir šilauogių.“

Prognozuojama, kad lietuviškų braškių sezonas, kuris šiemet prasidėjo balandžio paskutinėmis savaitėmis, tęsis bent iki rugpjūčio, bet būdavo metų, kai mūsų šalyje užaugintomis braškėmis buvo galima mėgautis ir iki spalio.

„Mūsų asortimentą didele dalimi formuoja ir orai. Pavyzdžiui, šiais metais šalnos stipriai paveikė obelis Lenkijoje – skaičiuojama, kad kai kurie augintojai prarado iki 80 proc. derliaus. Pernai ir Lietuvoje obelų žiedus pakando šalnos – derlius buvo prastesnis ir gana anksti baigėsi.

Tačiau šiemet prognozuojamas geras lietuviškų obuolių derlius, nes pavyko išvengti gamtos stichijų žalos“, – sako M. Tilmantas, „Maximos“ Pirkimų departamento vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.