Žemdirbių nuomonės dėl tiesioginių išmokų lubų išsiskyrė

Šią savaitę Prezidentūrai paskelbus, jog su žemės ūkio ministru rastas sutarimas dėl tiesioginių išmokų lubų įvedimo poreikio, žemdirbių nuomonės dėl to išsiskiria: Lietuvos ūkininkų sąjunga (LŪS) sako, kad, sprendžiant dėl lubų įvedimo, būtina išsami analizė, tuo tarpu Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) ragina nedelsti.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kornelija Mykolaitytė, ELTA

Aug 15, 2020, 10:19 AM

Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius ketvirtadienį sakė, kad tiesioginių išmokų lubos siektų 100 tūkst. eurų ir būtų įvestos nuo 2022 metų, taip pat nuo 30 iki 50 hektarų būtų padidintas remiamų pirmųjų hektarų skaičius.

Pasak LŪS pirmininko Jono Talmanto, dėl tiesioginių išmokų lubų dar turėtų tartis asociacijos, mokslininkai turėtų atlikti skaičiavimus.

„Nereikia taip drastiškai ir greitai viską daryti, nes reikia sužiūrėti, viską paskaičiuoti, mokslininkus pajungti, kad padarytų skaičiavimus. Kad nebūtų taip, kad paskui kai kurie nukentėsime, o kai reikės atstatyti, bus jau per vėlu“, – Eltai sakė LŪS pirmininkas Jonas Talmantas.

Jis taip pat pridūrė, kad išmokų lubos Lietuvoje neturėtų būti mažesnės nei Europos Sąjungoje.

„Mūsų išmokos jau mažesnės, tai jei dar mažinsimės lubas, mūsų konkurencinės sąlygos, (palyginti – ELTA) su kitų šalių, visiškai išsikreips“, – sakė jis.

Tuo metu ŽŪR pirmininkas Arūnas Svitojus sakė, kad lubų įvedimas, didesnis pirmųjų remiamų hektarų skaičius yra teigiamos priemonės, tačiau dar nepakankamos.

„Lietuvai reikia naujos sistemos, tai šitie pasiekimai yra žingsnelis, tačiau dar nepakankamas. 100 tūkst. eurų lubas nori po dviejų metų įvesti. Dabar turi įvesti. Dar šiais metais pasiims milijonus, kitais dar pasiims milijonus, o paskui galbūt politika pasikeis. Tas netenkina“, – Eltai sakė A. Svitojus.

„EK baksnoja į Lietuvą, kad čia (...) 2,5 mlrd. eurų paramos gauna 3 proc. ūkio subjektų. Taip negali būti“, – pridūrė ŽŪR pirmininkas.

Europos Vadovų Taryboje liepą Lietuva išsiderėjo didesnes tiesiogines išmokas žemdirbiams: 2021 metais jos sudarys 178 eurus už hektarą, o 2022 metais pakils iki 200 eurų už hektarą ir toliau didės. Pritarta, kad Lietuvos ūkininkų tiesioginės išmokos augtų, kol 2027 metais pasiektų 215 eurų už hektarą.

Šiuo metu tiesioginės išmokos Lietuvos ir Baltijos šalių ūkininkams siekia apie 170 eurų už hektarą, o ES vidurkis – daugiau kaip 250 eurų.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda anksčiau sakė, kad sieks įteisinti išmokų žemdirbiams lubas. Savo ruožtu žemės ūkio ministras Andrius Palionis tvirtino, kad tai Lietuvos ūkininkams blogintų konkurencines sąlygas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.