Ūkininkas V. Račickas: neieškokite pigių produktų ir „pigių“ ligų

Ne taip seniai, praėjusio amžiaus pradžioje, maisto produktų auginimui ir gamybai pradėta naudoti chemija. Taip stengėmės pasigaminti sau pigių produktų, bet tuo pačiu pasigaminome ir „pigių“ ligų. Anksčiau žmonės be cheminių ar sintetinių medžiagų užsiaugindavo sveikatai palankesnio maisto.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2020, 12:00 PM, atnaujinta Oct 20, 2020, 2:18 PM

Tuo įsitikinęs Prienų rajono ūkininkas Vytautas Račickas. Jis jau daugiau nei 20 metų kartu su šeima ekologiškai augina daržoves, grūdines kultūras ir turi konditerinių gaminių kepyklą „Du Medu“.

O jo bendrovės ir kepyklos pavadinimas perimtas iš lietuvių liaudies posakio: „Gardu kaip du medu“. Ūkininkas tikina, kad vartotojams jų tiekiama produkcija tikrai yra ne tik labai gardi, bet ir sveika.

Rūpėjo, kas ant stalo

„Nors savo karjerą pradėjau nuo miestietiškų darbų, ilgainiui sugrįžau į kaimą, į tėvų ūkį ir kepyklą, kur nuo mažens padėdavau tėvams. Ekologiškai ūkininkauti pradėjome, nes patys norėjome saugaus, sveiko, skanaus maisto ant savo stalo.

Prisimenu, auginome pirmą vaiką, kaip ir visi tėvai norėdami savo vaikui tik pačio geriausio, produktus rinkomės ekologiškus, o kai ko tekdavo paieškoti net užsienyje. O juk norėdavome užsiauginti savo.

Tai tapo mūsų gyvenimo ir mitybos būdu, jis ir lėmė mūsų pasirinkimą ūkininkauti ekologiškai. Išbandėme auginti įvairias kultūras ir apsistojome ties daržovėmis – dabar auginame moliūgus, bulves, morkas, žinoma, auginame ir javus, iš kurių savo kepykloje kepame įvairius duonos gaminius“, – apie savo 30 hektarų ūkyje plėtojamą verslą pasakoja V. Račickas.

Kantrybės ir laikytis reikalavimų

Ūkininko teigimu, ekologinis ūkis mažiau našus negu įprastinis, jame sudėtingiau kovoti su augalų kenkėjais ir ligomis, reikia daugiau kantrybės ir, žinoma, žinių. Taip pat taikoma sėjomaina, kad žemė pailsėtų ir kitais metais būtų derlinga.

Ekologinis Račickų ūkis sertifikuotas ir čia laikomasi visų tokiam ūkiui keliamų reikalavimų.

„Trumpai tariant, tai reiškia, kad auginimo ir gamybos procese nenaudojame jokių cheminių ir sintetinių medžiagų, taip gauname sveiką maisto produktą, tuo pačiu nekenkiame gamtai ir aplinkai“, – aiškina ūkininkas.

Nuo lauko iki stalo – kuo greičiau

V.Račickas savo užaugintą ir pagamintą produkciją realizuoja trumposios tiekimo grandinės principu.

„To pavyzdys – išsirauni morką ir čia pat ją suvalgai. Tai ir mes stengiamės, kad mūsų produkcija vartotojus pasiektų kuo greičiau. Jei ryte daržovę: špinatus, bulves, kopūstus, pomidorus išrovėm ar nuskynėm mūsų darže, tai po pietų jos jau pristatytos pirkėjui. Jei duoną iškepėm vakare, tai ryte ji jau pas prekybininkus.

Dirbame be tarpininkų, greitai ir užtikriname produktų šviežumą, o kartu ir optimalią kainą, nes kiekvienas tarpininkas – tai kainos augimas“, – tikina V. Račickas.

Kur parduoda?

Prieniškio ūkis yra Žemės ūkio kooperatinės bendrovės „BIO LEUA“ trumpųjų tiekimo grandinių partneris. Jis didelę dalį savo produkcijos realizuoja bendrovės parduotuvėje „Rūpūs miltai“.

Čia savo užaugintus ar pagamintus produktus tiekia beveik 30 ekologiškų ūkių ir vartotojams siūlomas asortimentas tikrai platus – nuo daržovių, vaisių, mėsos, duonos, konditerijos ir pieno gaminių, medaus, sulčių.

Atkreipti dėmesį

O norintiems tikrai ekologiško maisto visose prekybos vietose derėtų neapsigauti bei ieškoti ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionalinį ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) žymimos produkcijos, sertifikuotos pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus.

Plačiau susipažinti su trumpųjų tiekimo grandinių projektu „Rupūs miltai“ ir asortimentu galite adresu www.rupus.lt

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?