Agronomo ūkis – be chemijos

Valentinas Genys – Lietuvoje žinomas ekologinio ūkininkavimo entuziastas. Neariminę žemdirbystės kryptį jis pasirinko prieš du dešimtmečius, o ėmėsi ekologiškai ūkininkauti, diegdamas tvarias sėjomainas.

 Agronomo ūkis – be chemijos.<br> 123rf.com nuotr.
 Agronomo ūkis – be chemijos.<br> 123rf.com nuotr.
 Valentinas Genys – Lietuvoje žinomas ekologinio ūkininkavimo entuziastas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Valentinas Genys – Lietuvoje žinomas ekologinio ūkininkavimo entuziastas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 23, 2020, 2:15 PM

Ūkininkas gimė ir užaugo Ukmergės rajone ir sako, kad jam svarbu kokiu oru kvėpuos, kokį vandenį gers ir kokį maistą valgys jo anūkai. Valentinas – agronomas, todėl žino, kad su dirvožemiu reikia elgtis atsakingai, nes jame yra milijardai gyvasties ir visa ji atlieka tam tikrą darbą.

Augalas – didžiausias stebuklas

Augalas pasak V.Genio, yra didžiausias pasaulio stebuklas, nes naudodamas orą, vandenį ir saulės energiją sukuria beveik 100 procentų organinę medžiagą ir visus jam reikalingus fermentus: hormonus, vitaminus ir kt. Jo, kaip agronomo pareiga – sujungti šias dvi stebuklingas gamybos priemones į visumą. Dabar Valentinas taiko 9 laukų sėjomainą ir džiaugiasi neblogais derliais. Jeigu pirmaisiais ūkininkavimo metais iš vieno hektaro jam pavykdavo prikulti tik 300–500 kilogramus rugių, dabar – 4 tonas.

Su kenkėjais kovoja biologiniais preparatais

Neariminę žemės dirbimo technologiją ūkininkas taiko nuo 1996 metų ir visada laikosi sėjomainos reikalavimų. Todėl jo laukuose kasmet mažėja ligų ir kenkėjų bei piktžolių.

Plėtoja žolių sėklininkystę

V. Genys sako, kad ekologiškai ūkininkauja ir užsiima žolių sėklininkyste daugiau nei 30 metų. Pastaraisiais metais jis hektarų plote augina motiejukus. Iš hektaro uždera apie 200–300 kilogramų kokybiškos sėklos. Jos dedamos į daugiamečių žolių, iš kurių gaminami aukšto produktyvumo pašarai, sėklų mišinius.

„Norint pasiekti gerų rezultatų, turime kruopščiai dirbti po 12-14 valandų per parą, o galutiniu rezultatu galėsime pasidžiaugti tik ne anksčiau kaip po 10-15 metų. Nemažai išmokau lankydamasis Vokietijos, Švedijos ir kitų šalių ūkiuose, kuriuose neariminė žemdirbystė taikoma jau 40–50 metų. Šiandien galiu drąsiai tvirtinti, kad dėl tokio žemės dirbimo būdo dirvožemio struktūra ūkyje bei derliaus kokybė tik gerėja, auginamų kultūrų derlingumas didėja“, – tikina ekologiško ūkio savininkas.

Ekologiškas ūkis atidžiai kontroliuojamas

Dabar jo paties ir jo vadovaujamų bendrovių žemės plotai siekia apie vieną tūkstantį hektarų. Čia ekologiškai auginami rugiai, spelta veislės kviečiai, avižos, kmynai, ir dar sėklai auginami motiejukai. Sertifikuotame V. Genio ūkyje visi jie auginami laikantis griežtų ekologiškam ūkininkavimui keliamų reikalavimų, kurie pirmiausiai susiję su draudimu auginime ir gamyboje naudoti chemines medžiagas. Sertifikatą išdavė ir nuolat ūkį kontroliuoja nepriklausoma sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“. Jos specialistai bet kada gali apsilankyti ūkyje, net ir žiemą, kai laukai jau tušti. Patikra vyksta sandėliuose, kur laikoma užauginta produkcija, tikrinama ir dokumentacija, kurią kruopščiai ir išsamiai veda ūkininkas.

Kaip neapsigauti?

Na, o visi norintys produkcijos iš tokių gamtą tausojančių ūkių, turėtų atkreipti dėmesį į ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionalinį ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) žymimą produkciją, sertifikuotą pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375, ES reglamentų – reikalavimus. Tai garantuoja – jog produkcija tikrai ekologiška.

Na, o tikrai lietuvišką ekologiška produkciją – atkeliavusią tiesiai iš ūkių, galite įsigyti Kaune, Kaimynų g. 9, vertingo maisto namuose „Rupūs miltai“ arba jos internetinėje parduotuvėje www.rupus.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.