Europos Sąjungos ūkininkai turės daugiau laisvės dėl aplinkosaugos reikalavimų

Europos Sąjungai (ES) dėliojant artimiausių septynerių metų bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) kontūrus, Lietuvos atstovas Briuselyje sako, kad ryškėja didesnė ambicija aplinkosaugai, bet tuo pačiu metu šalys turės daugiau laisvės apsispręsti, kaip jas įgyvendinti.

Viena būsimų naujovių – dalis žemdirbiams mokamų tiesioginių išmokų turės būti skiriama aplinkosaugai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viena būsimų naujovių – dalis žemdirbiams mokamų tiesioginių išmokų turės būti skiriama aplinkosaugai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Alonderytė, BNS

Oct 23, 2020, 4:34 PM, atnaujinta Oct 23, 2020, 4:37 PM

„Pagrindinis dalykas, kad keičiasi įgyvendinimo principas – anksčiau buvo atitikimas taisyklėms, o dabar – rodiklių pasiekimas. (...) Valstybėms narėms bus labiau atviros rankos sukurti priemonę, kad pasiektų pamatuojamą rodiklį“, – BNS sakė žemės ūkio atašė Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje Rolandas Taraškevičius.

Pavyzdžiui, viena būsimų naujovių – dalis žemdirbiams mokamų tiesioginių išmokų turės būti skiriama aplinkosaugai. ES ministrai apsisprendė tam skirti 20 proc., tačiau Europos Parlamentas svarsto apie 30 proc. ribą. Dėl bendro sutarimo dar bus deramasi.

„Tai yra papildomos ekoschemos, kurias reikia sugalvoti, kurių niekas niekada netaikė, reikia sugalvoti ir dar padaryti, kad jos būtų patrauklios, nes skirti 20 proc. aplinkosaugai, tai yra dideli pinigai, o jei priemonės bus nepatrauklios, ūkininkams bus mažiau paskatų pasinaudoti tais pinigais“, – sakė diplomatas.

Pasak jo, dėl to valstybėms narėms gali būti didesnė administracinė našta, tačiau privalumas ūkininkams, jog kai kurias taisykles šalys galės pritaikyti pagal savo specifiką.

Vis dėlto jis atkreipia dėmesį, kad šalims leidžiant pačioms rinktis, kaip pasiekti rezultatų, silpnėja ES žemės ūkio politikos bendrumas.

„Mintis, kad per daug šalių, per daug skirtingų nuomonių susitarti dėl vieno neišeina, tada lengviausia, kad padarome sprendimą laisvanorišką, ir tada visiems labiau tinka. (...) Mano akimis, silpnėja tas žodis – bendroji žemės ūkio politika“, – teigė R.Taraškevičius.

ES ministrai šią savaitę susitarė pertvarkyti ES žemės ūkio politiką, taikant griežtesnes aplinkos apsaugos ir kovos su klimato kaita taisykles. Dėl naujos 27 ES šalių priimtos politikos dabar bus deramasi su Europos Parlamentu, kuris šią savaitę balsuoja dėl savo paties pasiūlymų.

Pasak R.Taraškevičiaus, tikėtina, kad Europos Parlamento ambicija dėl aplinkosaugos bus didesnė nei ministrų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.