Šviečiamosios gyvulininkystės programos konkurso nugalėtojams – išskirtinis dėmesys

Kovo pradžioje startavusią Šviečiamąją gyvulininkystės programą vaikams vainikavo kūrybinis konkursas „Gyvulininkystė ir MES“ bei konkurso nugalėtojų apdovanojimai.

Konkurso „Gyvulininkystė ir MES“ I vietos laimėtojai 5-8 klasių grupėje – Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokykos moksleiviai džiagiasi dovanomis.<br>Organizatorių nuotr.
Konkurso „Gyvulininkystė ir MES“ I vietos laimėtojai 5-8 klasių grupėje – Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokykos moksleiviai džiagiasi dovanomis.<br>Organizatorių nuotr.
Konkurso „Gyvulininkystė ir MES“ I vietos laimėtojai 1-4 klasių grupėje– Panevėžio „Vilties“ progimnazijos moksleiviai su mokytoja A. Sakalauskiene.<br>Organizatorių nuotr.
Konkurso „Gyvulininkystė ir MES“ I vietos laimėtojai 1-4 klasių grupėje– Panevėžio „Vilties“ progimnazijos moksleiviai su mokytoja A. Sakalauskiene.<br>Organizatorių nuotr.
Konkurso nugalėtojus sveikino VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros specialistai.<br>Organizatorių nuotr.
Konkurso nugalėtojus sveikino VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros specialistai.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-10-27 08:46, atnaujinta 2020-10-30 14:20

Programą jau penkerius metus vykdo Žemės ūkio ministerija ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra.

Šiemet karantino sąlygos lėmė, kad didžiąją dalį programos užsiėmimų ir veiklų teko organizuoti nuotoliniu būdu, tačiau kaip ir kasmet, sulaukta didelio ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigų susidomėjimo.

Norą dalyvauti programoje buvo pareiškusios 40 įstaigų: vaikų lopšelių-darželių grupės, pradinių ir 5-8 klasių moksleiviai.

Atlikę užduotis nuotoliniu būdu karantino metu, vėliau, sušvelnėjus sąlygoms, moksleiviai vyko į gyvulininkystės ūkius, žemės ūkio mokslo ir mokymo institucijas, darželinukai džiaugėsi vaikų darželiuose surengtomis ūkinių gyvūnų ir paukščių parodėlėmis.

Konkurso nugalėtojams – dovanos ir organizatorių dėmesys

Po vasaros atostogų į ugdymo ir mokymo įstaigas grįžę vaikai dalyvavo kūrybiniame konkurse „Gyvulininkystė ir MES“.

Darbuose jie turėjo atspindėti savo krašto tradicinę gyvulininkystę, jos naudą žmonėms. Konkurso dalyvių išradingumas nustebino komisiją, sudarytą iš Žemės ūkio ministerijos ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros specialistų.

Nuotraukų koliažai, eilėraščiai, rašiniai, piešinių ir fotografijų parodos, stalo ir kitokie žaidimai, dėlionės, vaizdo filmukai – visur atsispindėjo kuri nors iš tradicinių Lietuvoje gyvulininkystės šakų.

Savo darbus ir įspūdžius iš ekskursijų į ūkius, žemės ūkio mokslo įstaigas vaikai skelbė socialiniuose tinkluose, jais dalijosi tarpusavyje.

Upytės A. Belazaro pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotoja Odeta Baltramiejūnienė kartu su savo auklėtiniais džiaugėsi, kad programa ne formali, bet iš tikrųjų labai sudomino moksleivius.

„Mes kartu su vaikais domėjomės, dirbome. Jei iš pradžių reikėjo paskatinimo, tai vėliau vaikai patys ieškojo, kur pamatyti, daugiau sužinoti apie ūkinius gyvūnus, – pasakojo O.Baltramiejūnienė. – Klasėje yra vaikų, kurių tėvai augina gyvulius. Jie kvietėsi mus į svečius, pasakojo apie savo darbą.“

Panevėžio „Vilties“ progimnazijos mokytoja Asta Sakalienė neabejoja, kad programa suteikė neįkainojamą galimybę ne tik teoriškai susipažinti su gyvulininkyste, bet ir aplankyti ūkius. „Jeigu ne programa, nebūtume tiek nei pamatę, nei sužinoję, – sakė A.Sakalauskienė. – Nors mūsų moksleiviai turi senelius kaime, kurie ūkininkauja, jiems padeda, tačiau dalyvavimas šioje programoje padeda daugiau sužinoti ir patirti.“

Įvertinusi vaikų darbus, komisija išrinko 1-3 vietų laimėtojus iš visų trijų amžiaus grupių.

Nugalėtojais tapo ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų vaikų grupėje: I vietos laimėtojas – Šakių rajono Sintautų pagrindinė mokykla ikimokyklinio ugdymo skyrius „Vyturėlis“; II vietos laimėtojas – Kauno lopšelis-darželis „Spindulys“; III vietos laimėtojas– Utenos vaikų lopšelis-darželis „Saulutė“.

Tarp 1–4 klasių geriausiomis pripažintos: I vieta – Panevėžio „Vilties“ progimnazija; II vieta – Alytaus r. Miroslavo gimnazija; III vieta – Kaišiadorių r. Rumšiškių Antano Baranausko gimnazija. Vyriausiųjų, 5–8 klasių grupėje nugalėjo: I vieta – Panevėžio r. Upytės Antano Belazaro pagrindinė mokykla; II vieta – Skuodo rajono Mosėdžio gimnazija; III vieta – Tauragės Jovarų pagrindinė mokykla.

Žemės ūkio ministras Audrius Palionis, sveikindamas Šviečiamosios gyvulininkystės programos nugalėtojus sakė, kad nesitikėjo tokio vaikų ir pedagogų aktyvumo.

„Ši programa yra labai reikalinga žiūrint strategiškai. Pastaraisiais metais moksleiviai nenoriai renkasi gyvulininkystės specialybes, todėl supažindinimas su gyvulininkystės ūkiais, ūkininkų kasdienybe, gyvulininkystės duodama nauda yra pirmas žingsnis, populiarinant gyvulininkystės sektoriui reikalingas profesijas.

Kūrybinis konkursas nustebino vaikų sumanumu, todėl labai malonu pasveikinti visus dalyvavusius ir padėkoti programos organizatoriams už gebėjimą greitai prisitaikyti prie neįprastų karantino sąlygų ją įgyvendinant“, – sakė ministras.

Komisija taip pat nusprendė specialiais skatinamaisiais prizais už dalyvavimą konkurse apdovanoti Prienų r. Skriaudžių pagrindinę mokyklą ir Skuodo rajono Ylakių gimnaziją.

Nugalėtojams įteiktos asmeninės dovanos – marškinėliai, garso kolonėlės ir ausinės, Žemės ūkio ministro Andriaus Palionio padėkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.