Prognozuoja, kad rapsų derlius bus didesnis 34 proc., grūdų – 16 proc.

Šiemet laukiama 34 proc. didesnio rapsų ir beveik 16 proc. didesnio grūdų derliaus.

Šiemet laukiama 34 proc. didesnio rapsų ir beveik 16 proc. didesnio grūdų derliaus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiemet laukiama 34 proc. didesnio rapsų ir beveik 16 proc. didesnio grūdų derliaus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2020, 12:19 PM, atnaujinta Nov 4, 2020, 12:21 PM

Pasak Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM), augalininkystės sektoriuje prognozuojamas ženklus produkcijos didėjimas, palyginti su 2019 metais, kuris turės įtakos ir didesniam bendrosios žemės ūkio produkcijos augimui.

Prognozuojama, kad bendroji žemės ūkio produkcija šiais metais augs 3,2 proc.

Grūdų indėlis, anot ŽŪM Programinio, projektinio valdymo ir analizės skyriaus vedėjo Evaldo Pranckevičiaus, bendroje žemės ūkio produkcijoje yra ženklus.

„Statistikos departamento duomenimis, 2019 metais grūdai sudarė 51,2 proc. augalininkystės produkcijos arba 33,1 proc. visos bendrosios žemės ūkio produkcijos. Rapsų dalis bendroje žemės ūkio produkcijoje taip pat yra gana ženkli: 2019 metais rapsai sudarė 14 proc. augalininkystės produkcijoje arba 9,1 proc. visos bendrosios žemės ūkio produkcijos“, – sako E.Pranckevičius.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, Lietuvoje rugsėjo mėnesį augo grūdų bei rapsų vidutinės supirkimo kainos, nedidelė išimtis yra maistiniai rugiai, kurių vidutinė mėnesinė kaina ne padidėjo, o neženkliai (1 euru už toną) sumažėjo.

Rugsėjo pabaigoje supirkėjų sandėliuose buvo saugoma 3,28 mln. tonos grūdų ir aliejinių augalų sėklų. Tai yra 12,3 proc. daugiau negu pernai tuo pat metu.

Grūdų bei aliejinių augalų saugomos atsargos rugsėjo mėnesį Lietuvos supirkimo įmonėse, pasak ŽŪM, buvo rekordiškai aukštos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.