Nerimą keliančios žinios kaimynystėje: stambiame ūkyje Lenkijoje – kiaulių maro židinys

Lenkijos kiaulių ūkyje nustatytas pirmasis šiais metais afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkis. AKM diagnozė patvirtinta ketvirtadienį kiaulių fermoje Svebodzino regione, kur buvo laikoma beveik 16 tūkst. kiaulių, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Kiaulių laikytojai turi užtikrinti, kad kiaulių laikymo vietoje nesilankytų pašaliniai asmenys, kartu su kiaulėmis nebūtų laikomi iš laukų (ganyklų) parginti gyvuliai, šerti kiaules tik termiškai apdorotais pašarais.<br>V.Balkūno nuotr.
Kiaulių laikytojai turi užtikrinti, kad kiaulių laikymo vietoje nesilankytų pašaliniai asmenys, kartu su kiaulėmis nebūtų laikomi iš laukų (ganyklų) parginti gyvuliai, šerti kiaules tik termiškai apdorotais pašarais.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2021, 6:04 PM, atnaujinta Mar 19, 2021, 6:07 PM

Šiame Lenkijos regione nuolat buvo stebimi ir teigiami AKM atvejai šernams.

Kol kas, pasak VMVT specialistų, nėra tiksliai žinomas galimas ligos šaltinis, ūkyje pradedami židinio likvidavimo darbai, nustatomos būtinosios apsaugos ir priežiūros zonos.

„Europoje per šiuos metus AKM viruso židiniai kol kas nustatyti tik dviejose valstybėse – Lenkijoje ir Rumunijoje. Nors didžioji dalis AKM protrūkių yra nustatoma šiltuoju metu, šis kaimyninės šalies atvejis dar kartą patvirtina, kad kiaulių laikytojai turi išlikti budrūs visais metų laikais. Kilęs židinys kaimyninėje valstybėje didina tikimybę, kad ir Lietuvoje gali atsirasti tokių atvejų“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

VMVT veterinarijos specialistai, analizuojantys laukinėje gamtoje šernams AKM atvejų pasiskirstymą ir įvertinę tokių protrūkių kaimyninėse šalyse tendencijas, prognozuoja, kad didžiausia rizika virusui patekti į kiaulių laikymo ūkius šiais metais yra Šiaulių, Plungės, Ignalinos rajonuose.

Tai nereiškia, kad kitų rajonų kiaulių augintojai gali ramiau atsipūsti. Grėsmė išlieka visoje Lietuvoje, nes vien šiemet sergančių šernų užfiksuota jau apie 40 atvejų visoje Lietuvoje (Šiaulių r. – 8, Plungės – 6, Ignalinos – 4, Kėdainių, Kelmės, Telšių ir Trakų r. – po 2, po vieną AKM atvejį patvirtinta šernams Anykščių, Joniškio, Kaišiadorių, Kauno, Mažeikių, Molėtų, Pakruojo, Radviliškio, Rietavo, Rokiškio, Šalčininkų, Švenčionių, Tauragės ir Ukmergės r.).

Įvertinus šias aplinkybes, VMVT ragina visus kiaulių augintojus skirti didelį dėmesį biologinio saugumo priemonių reikalavimų įgyvendinimui ūkiuose ir kasdien jų griežtai laikytis. Tai, akcentuoja VMVT specialistai, vienintelė efektyvi priemonė, padedanti apsaugoti ūkius nuo AKM viruso.

Kiaulių laikytojai turi užtikrinti, kad kiaulių laikymo vietoje nesilankytų pašaliniai asmenys, kartu su kiaulėmis nebūtų laikomi iš laukų (ganyklų) parginti gyvuliai, šerti kiaules tik termiškai apdorotais pašarais.

Einant į tvartą svarbu pasikeisti avalynę, darbo drabužius, naudoti tik kiaulių šėrimui ir priežiūrai skirtą inventorių, laikytis asmeninės higienos. Didelę riziką AKM virusui iš gamtos patekti į kiaulių laikymo vietas kelia žmonių lankymasis miškuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.