Pirmą kartą Lietuvoje – gyvulių pardavimas mobiliame aukcione

Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) , įgyvendindami projektą „Gyvulio prekinės vertės didinimas, taikant naujus pardavimo būdus“, jau parengė mėsinių galvijų mobilaus aukciono metodiką, ir pirmasis toks aukcionas įvyks birželio 29 d. „Šilutės veislininkystės“ ūkyje.

Aukcione mėsinius bulius pristatys Kelmės, Panevėžio, Anykščių, Rokiškio, Vilkaviškio ir Prienų rajonų ūkininkai.<br>V.Balkūno nuotr.
Aukcione mėsinius bulius pristatys Kelmės, Panevėžio, Anykščių, Rokiškio, Vilkaviškio ir Prienų rajonų ūkininkai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-06-07 16:23, atnaujinta 2021-06-07 16:25

Aukcione mėsinius bulius pristatys Kelmės, Panevėžio, Anykščių, Rokiškio, Vilkaviškio ir Prienų rajonų ūkininkai – Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos.

ŽŪR atstovė Sonata Kisielienė primena, kad Lietuvos bendrovėse auginama tik apie 17 proc. galvijų, kita dalis užauginama ūkininkų ūkiuose, kurių daugumoje vyksta ir prekyba.

Mėsinių galvijų sektorius yra augantis, todėl bandų gerinimui labai svarbu įsigyti gerų veislinių bulių. Šiuo metu nusistovėjusi prekybos forma – tiesioginės derybos su ūkininku ūkyje, kai supirkėjas stengiasi gyvulio vertę kuo labiau sumažinti.

Mėsinių galvijų, kaip ir pieninių galvijų, pardavimo mastai nėra dideli, o pardavėjai skundžiasi, kad kaina, kurią siūlo pirkėjas, tikrai nėra nei objektyvi, nei sąžininga. Norint objektyviai nustatyti galvijų vertę, būtina ieškoti ir taikyti naujas formas, kurios, deja, dėl įvairių veterinarinių apribojimų (transportavimo, karantino ir t.t.) yra gan ribotos.

Naujovė, kuri leistų sudaryti konkurenciją tarp pirkėjų ir ženkliai padidinti ūkininkų pajamas, – mėsinių galvijų mobilių aukcionų organizavimas.

„Aukcione bus pristatomi aubrakų, limuzinų ir angusų veislės buliai. Tikimės, kad taikant naują pardavimo formą – mobilų aukcioną, pavyks už galvijus gauti didesnę kainą. Visi puikiai žinome problemas ir jų sprendimo būdus, todėl neabejojame, kad bendras darbas duos gerų rezultatų, kurie bus naudingi visiems mėsinių galvijų augintojams.

Mobilūs aukcionai naudingi ir mėsos perdirbimo įmonėms, kurios laukia vis geresnės kokybės galvijų. Taikant naują pardavimo būdą, tie ūkininkai, kurie parduodavo gyvulį tiesiogiai supirkėjui (tarpininkui), galės įsitikinti, kokia yra iš tikrųjų kiekvieno iš jų užauginto gyvulio tikroji rinkos vertė.

Tai įpareigos supirkėją mokėti sąžiningą kainą, o ūkininką – auginti geresnio įmitimo galviją ir gauti ženkliai daugiau pajamų“, – sako Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos prezidentas Vytautas Barkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.