Dar tik laukia derliaus, bet jau planuoja, kam išleis pinigus už grūdus

Pandemija praėjusiais metais gerokai pristabdė kai kurių ekonomikos sektorių veiklą, tačiau žemės ūkiui jie buvo kaip tik palankūs. Šiemet ūkininkai vėl tikisi gausaus derliaus, tačiau specialistai atkreipia dėmesį, kad planuojant naujas investicijas vertėtų nepamiršti vertinti ilgesnio laikotarpio, o ne vien geriausio sezono, rezultatus.

Daugelis žemės ūkio bendrovių pernai fiksavo rekordinį pelną.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugelis žemės ūkio bendrovių pernai fiksavo rekordinį pelną.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2021, 12:59 PM

Augo pridėtinė vertė

„Luminor“ bankas, remdamasis „Eurostat“ duomenimis, atkreipia dėmesį, kad praėjusiais metais Lietuvos žemės ūkio sektoriuje sukurtos pridėtinės vertės augimas sudarė apie 5,4 proc. ir tik mažiau nei vienu procentu atsiliko nuo lyderio poziciją užėmusio informacinių technologijų sektoriaus.

„Daugelis žemės ūkio bendrovių pernai fiksavo rekordinius pelnus, nes metai buvo išties palankūs.

Mūsų klientų nusiteikimas dėl šio sezono taip pat yra teigiamas – sukaupusios nemažai finansinių rezervų bendrovės investuoja į naują techniką, produkciją ir naujus žemės sklypus. Per penkis šių metų mėnesius žemės ūkio finansavimas mūsų banke buvo apie 30 proc. didesnis, nei tuo pačiu laikotarpiu pernai“, – sakė „Luminor“ banko verslo klientų skyriaus vadovas Vytis Žegužauskas.

Pasak jo, žemės ūkio finansavimo augimą šiemet lėmė tiek drąsesnis ūkininkų bei bendrovių investavimas į plėtrą ir technikos atnaujinimą, tiek „Luminor“ kartu su Europos investicijų banku atvertas specialus paskolų portfelis smulkiam ir vidutiniam verslui.

„Didžiausią augimą šiemet fiksavome finansuodami žemės ūkio technikos ir įrengimų įsigijimą. Vien mūsų banke per šių metų sausio – gegužės mėnesius pasirašytų lizingo sutarčių suma buvo du kartus didesnė, nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Tiesa, skolinimasis apyvartiniam kapitalui šiemet mažesnis nei pernai, nes 2020 metais ūkininkai gavo didesnes pajamas už parduotą produkciją ir apyvartinių lėšų kol kas nepristigo“, – sakė V.Žegužauskas.

Svarbu valdyti finansus 

Šiemet vėl tikimasi gero derliaus, tačiau planuojant žemės ūkio bendrovių išlaidas ir investicijas ekspertas ragina vertinti ilgalaikę perspektyvą.

„Žemės ūkio sektorius veikia ciklais. Jo efektyvumas priklauso ne tik nuo investicijų ir darbo našumo, bet ir gamtinių sąlygų. Natūralu, kad vieni sezonai būna geresni už kitus, tačiau planuojant bendrovių plėtrą svarbu tvariai valdyti finansus.

Savo klientams rekomenduojame įvertinti ilgalaikius verslo rezultatus, pasverti, ar bendrovei labiau apsimoka investuoti nuosavas, ar skolintas lėšas, kad blogesniais sezonais nebūtų disbalanso“, – pabrėžė V. Žegužauskas.

Be ūkininkams teikiamų kredito linijos ir žemės ūkio paskirties sklypų finansavimo produktų, šiemet „Luminor“ kartu su Europos investicijų banku atvėrė ir 660 mln. EUR paskolų portfelį, kuris smulkiam ir vidutiniam verslui suteikia galimybę pasiskolinti už 25 baziniais punktais mažesnę skolinimosi maržą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.