Populiarią programą vertina pedagogai

Šviečiamoji gyvulininkystės programa vaikams „Augink. Rūpinkis. Mylėk“ šiemet buvo vykdoma 40-tyje šalies švietimo įstaigų. Šešerius metus vykdoma Programa nepraranda populiarumo net ir sudėtingomis pastarųjų poros metų sąlygomis.

Smagiausia programos dalis – susitikimai su ūkininkais ir gyvūnų mini parodėlės vaikų lopšeliuose-darželiuose.
Smagiausia programos dalis – susitikimai su ūkininkais ir gyvūnų mini parodėlės vaikų lopšeliuose-darželiuose.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 7:00 AM

Programos vykdytojai ir dalyviai prisitaikė prie pandemijos

Žemės ūkio ministerijos ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros vykdomoje Programoje šiemet dalyvavo apie 2000 darželinukų ir moksleivių iš įvairių šalies savivaldybių.

Pasak Alvydo Grigaliūno, VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros Mokymų organizavimo skyriaus vedėjo, nežiūrint sudėtingų sąlygų, ikimokyklinio ugdymo ir švietimo įstaigų pedagogai labai aktyvūs.

„Pastebime, kad mokytojai Programoje dalyvauja po kelis kartus su skirtingo amžiaus vaikais, – sakė A.Grigaliūnas. – Jei ankstesniais metais paraišką teikė I ar II modulio kategorijai, tai šiemet dalyvauja su III modulio – vyriausia amžiaus grupe 5-8 klasių moksleiviais. Arba pradėję dirbti su kitais tos pačios amžiaus grupės vaikais taip pat teikia paraišką ir dalyvauja Programos renginiuose.“

Programos vykdytojai šiemet atnaujino mokomąją medžiagą ir labiau pritaikė ją prie pandemijos diktuojamų sąlygų.

„Programos dalyviai daug dirbo savarankiškai. Mokyklų ir vaikų lopšelių-darželių pedagogai, kartu su auklėtiniais, planavo renginius, neformalaus ugdymo užsiėmimus, išvykas. Visose 40-tyje įstaigų vyko įvairios edukacijos, konkursai, vaikai piešė, kūrė įvairius darbelius, kai kurios grupės statė spektaklius, daugelis organizavo viktorinas, vyko į parodas bei artimiausius ūkius ir ten pradėjo pažintį su ūkiuose auginamais gyvūnais“, – pasakojo skyriaus vedėjas.

Programa – pedagogų pagalbininkas

Daug informacijos ir metodinės pagalbos suteikianti Šviečiamoji gyvulininkystės programa mokymo įstaigose jau tampa neformaliojo ugdymo dalimi.

Pedagogai gaunamą metodinę medžiagą ir informaciją integruoja į pasaulio pažinimo, literatūros, dailės ir technologijų, muzikos ir kitas pamokas.

Pasak Kauno r. Babtų lopšelio-darželio mokytojos Rimos Benevičienės, turint informaciją, kurią suteikia Programos vykdytojai, tereikia šiek tiek kūrybingumo ir kiekviena tema gali tapti muzikos ar piešimo pamoka, mažu spektakliuku.

„Laviname visus vaikų gebėjimus: turtiname žodyną ieškodami sinonimų, mėgdžiodami gyvulių garsus; dainuojame daineles, kuriose minimi gyvūnai, vaidiname pasirinktus personažus imituodami kaip jie ėda, ar ilsisi, – pasakojo R.Benevičienė. – Metodinė medžiaga labai informatyvi ir naudinga, tereikia gražiai sujungti tai, ko reikia vaikui ir ką duoda Programa. Darosi turtingesnė vaikų kalbą, lavinamas mąstymas ir gebėjimai susieti skirtingas sritis, tokias, kaip kalba, motorika, klausa ir kitas.“

Smagiausia Programos dalis – susitikimai su ūkininkais ir gyvūnų mini parodėlės vaikų lopšeliuose-darželiuose.

Mažieji mielai glosto gyvūnus, mokosi juos teisingai paimti ir pakelti, mato, ką jie ėda ar lesa, gali patys pašerti.

Kartu vaikai mokosi atskirti, pavyzdžiui, vištą nuo gaidžio, triušį nuo šinšilos, įžvelgti ir tos pačios rūšies gyvūnų skirtumus.

Kontaktas su gyvūnais, gausybė klausimų ir pokalbiai su ūkininkais ir darželinukams, ir moksleiviams palieka gilius įspūdžius, kuriais jie ilgai dalinasi su draugais ir šeimose.

Programos finalas – kūrybinis konkursas

Surengus planuotus šviečiamuosius renginius, visų trijų modulių – darželinukų, 1-4 ir 5-8 klasių – Programos dalyviai dalyvauja kūrybiniame konkurse. Tai finalinė Programos dalis, kurioje paaiškėja patys išradingiausieji ir aktyviausieji.

Šiais metais puikiai įvertinti kūrybiniai darbai: teminiai vaidinimai, organizuotos viktorinos, fotografijų ir piešinių parodos, sukurti vaizdo filmukai, animuoti žaidimai, interaktyvios dėlionės, ir daug kitų įdomių darbų, kuriuos sumanė ir realizavo patys vaikai, padedami pedagogų.

Šių metų Šviečiamosios gyvulininkystės programos „Augink. Rūpinkis. Mylėk“ kūrybinių darbų vertinimo komisija išrinko po tris laimėtojus kiekvienoje amžiaus grupėje.

Nugalėtojais tapo:

  • I modulis – Radviliškio r. Šeduvos lopšelis-darželis, Klaipėdos lopšelis-darželis „Pumpurėlis“, Skuodo vaikų lopšelis-darželis;
  • II modulis: Širvintų r. Gelvonų gimnazija; Vilniaus „Atgajos“ specialioji mokykla, Panevėžio „Vilties“ progimnazija;
  • III modulis: Skuodo r. Mosėdžio gimnazija, Skuodo r. Ylakių gimnazija, Alytaus r. Miroslavo gimnazija.

Nugalėtojai bus apdovanoti Programos vykdytojų – Žemės ūkio ministerijos ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros dovanomis bei Žemės ūkio ministro padėkomis.

Programa įgyvendinama iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.