Suteiktų garantijų suma perkopė milijardą eurų

Nacionalinė plėtros įstaiga UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas (ŽŪPGF) per visą, daugiau negu dviejų dešimtmečių, veiklos laikotarpį jau suteikė daugiau kaip 1 mlrd. eurų individualių garantijų.

Nacionalinė plėtros įstaiga UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas (ŽŪPGF) per visą, daugiau negu dviejų dešimtmečių, veiklos laikotarpį jau suteikė daugiau kaip 1 mlrd. eurų individualių garantijų.
Nacionalinė plėtros įstaiga UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas (ŽŪPGF) per visą, daugiau negu dviejų dešimtmečių, veiklos laikotarpį jau suteikė daugiau kaip 1 mlrd. eurų individualių garantijų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 12:26 PM, atnaujinta Nov 11, 2021, 12:29 PM

ŽŪPGF suteiktų garantijų dėka ūkio subjektai, kurių veikla susijusi su žemės ūkiu, maisto ūkiu, miškų ūkiu, kaimo plėtra ir žuvininkyste, galėjo palankesnėmis sąlygomis įgyvendinti projektų už daugiau kaip 1,6 mlrd. eurų.

1997 m. rugpjūčio 22 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu nustačius, kad ŽŪPGF teiks valstybės garantuojamos garantijų institucijos individualias garantijas, tų pačių metų lapkritį bendrovė buvo įregistruota Registrų centro juridinių asmenų registre ir pradėjo savo veiklą.

„Simboliška, kad lapkritį minėdami savo veiklos gimtadienį – šiemet 24 metus – kaip tik peržengėme 1 mlrd. eurų suteiktų garantijų sumą“, – džiaugiasi ŽŪPGF l. e. direktorės pareigas Romalda Globienė.

Auga suteiktų garantijų skaičius

Vienas iš ŽŪPGF tikslų yra padidinti ūkio subjektams finansinių paslaugų prieinamumą ir sudaryti palankesnes skolinimosi sąlygas, užtikrinant individualių garantijų teikimą.

Šios paslaugos poreikis ypač išryškėjo pernai, prasidėjus COVID-19 pandemijai. 2020 m. patvirtinus palankesnes individualių garantijų teikimo sąlygas, ŽŪPGF per metus suteiktų garantijų suma pasiekė daugiau kaip 40 mln. eurų ir, palyginus su 2019 m., augo 84 proc.

Šiemet planuojamos panašios per metus suteiktų garantijų apimtys, tačiau turėtų smarkiai augti suteiktų garantijų skaičius – jų jau dabar yra daugiau negu 2020 m.: 2020 m. – 286 vnt., 2021 m. sausį-spalį – 338 vnt.

Ir investicijoms, ir apyvartinėms lėšoms finansuoti

„Garantijos suteikiamos siekiant skatinti ūkio subjektus nuolat investuoti į modernias, išmaniąsias technologijas, prisidėti prie klimato kaitos mažinimo.

Jeigu vertintume šiemet per pirmus 10 mėnesių suteiktas garantijas, tai 57 proc. visų 2020 m. suteiktų garantijų buvo už finansavimą, skirtą investicijoms, o 43 proc. – už apyvartinėms lėšoms finansuoti ir biologiniam turtui įsigyti skirtą finansavimą“, – sako R. Globienė.

Vertinant 2021 m. sausį-spalį suteiktų garantijų struktūrą pagal ūkio subjektus, daugiausiai garantijų, 43 proc. garantijų sumos, šiemet buvo suteikta ūkininkams. Vertinant pagal ūkio subjektų veiklą, augalininkystę plėtojantiems ūkio subjektams teko 46 proc. visų suteiktų garantijų, užsiimantiems alternatyviąja veikla kaimo vietovėje – 19 proc., gyvulininkystei plėtoti – 18 proc.

Garantijų įsipareigojimų limitai dar nepasiekti

Šiuo metu ŽŪPGF įsipareigojimai pagal suteiktas garantijas siekia 108,6 mln. eurų, o LR Vyriausybės nustatytas ŽŪPGF įsipareigojimų pagal garantijų sutartis vienu metu limitas šių metų pabaigai yra 153,6 mln. eurų.

„Pernai dėl COVID-19 pandemijos išaugus apyvartinių lėšų poreikiui, o dabar ūkio sektoriams atsigaunant ir pradėjus aktyviau investuoti – auga patrauklaus finansavimo poreikis, todėl stebime ir individualių garantijų paklausos augimą.

Šiuo metu ŽŪPGF suteiktas individualių garantijų limitas mums leidžia patenkinti rinkos poreikį, tad ūkio subjektus, neturinčius pakankamai įkeičiamo turto, bet ieškančius papildomo finansavimo kurti ir plėtoti verslą – kviečiame naudotis ŽŪPGF teikiamomis garantijomis“, – pažymi R. Globienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.