Žvėrys masiškai niokoja Panevėžio rajono ūkininkų pasėlius

Elniai ir stirnos pastaruoju metu ypač pamėgo rapsų laukus. Nuo šių gyvūnų bene labiausiai kenčia Panevėžio rajonas. Žemės čia derlingos ir auginama daug rapsų bei kitų kultūrų. Štai pernai padaryta žala siekė beveik 100 tūkstančių eurų.

Stirnos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stirnos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stirnos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stirnos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Samanta Ilonytė

2022-02-24 17:19

Apie ūkininkų patiriamą žalą papasakojo Panevėžio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Zita Bakanienė.

– Kaip kasmet keičiasi gyvūnų padaroma žala? Ar ji didėja, ar išlieka panaši?

– Palyginti su užpraeitais metais, žala beveik dviguba. Visgi ne visais metais dinamiškai didėja, būna kada žala mažesnė, kada didesnė. Būtina paminėti, kad žalą daro ne tik stirnos ir elniai, bet ir stumbrai, vilkai, šernai. Štai 2021 m. stumbrų sukelta žala įvertinta 52 tūkstančiais 522 eurais, kitų gyvūnų – 47 tūkstančiais 283 eurais.

2020 m. visa žala siekė 60 tūkstančių eurų. Vilkai 2020 metais papjovė 16 avių, kurių vertė paskaičiuota 1580 eurų, pernai papjautos 34 avys, o žala – 3452 eurai.

– Kas atlygina padarytą žalą?

– Jei žalą padaro stumbrai ar vilkai, atlygina Aplinkos ministerija. Jei stirnos ar šernai – urėdijos bei medžiotojų būreliai. Draudimai tokiems atvejams nėra reikalingi, nes įprastai ūkininkai draudžiasi tik nuo stichinių nelaimių.

– Ar įmanoma kokiais nors būdais apsisaugoti nuo žvėrių?

– Šimtu procentų apsisaugoti neįmanoma. Tačiau apsauga turi rūpintis medžiotojų būrelis, kurio pagrindinis darbas ir yra sumedžioti šiuos gyvūnus. Paskutiniais metais tam įtakos turėjo ir COVID, nes medžioklė nebuvo tokia intensyvi, mat medžiotojai sirgo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.