Žemės ūkyje – spartus inovacijų proveržis

Išmaniosios sistemos, prie interneto prijungtos mašinos, automatinis vairavimas, technika, gebanti pajusti ir prisitaikyti dirbti pagal pakitusias gamtos sąlygas, derlingumo žemėlapiai taip pat autonominiai traktoriai. Visa tai – jau dabartis.

Bendrovė „DOJUS agro“ atstovauja žemės ūkio technikos gamintojams – inovacijų lyderiams: „John Deere“, KUHN, „Koeckerling“, „Claydon“ ir kitiems. Kasmet jie pateikia naujienų, kurios ypač svarbios ir mūsų šalies žemės ūkio rinkai.
Bendrovė „DOJUS agro“ atstovauja žemės ūkio technikos gamintojams – inovacijų lyderiams: „John Deere“, KUHN, „Koeckerling“, „Claydon“ ir kitiems. Kasmet jie pateikia naujienų, kurios ypač svarbios ir mūsų šalies žemės ūkio rinkai.
  „DOJUS agro“ Lietuvos filialo direktorė Diana Tatarūnaitė-Zubenienė.
  „DOJUS agro“ Lietuvos filialo direktorė Diana Tatarūnaitė-Zubenienė.
Traktorius be vairuotojo dirba žemę, aplinką stebėdamas 6 poromis kamerų.
Traktorius be vairuotojo dirba žemę, aplinką stebėdamas 6 poromis kamerų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 2:06 PM

Žemdirbiai to sulaukė. Šiemet į laukus išvažiuos pirmieji autonominiai „John Deere“ traktoriai, per atstumą valdomi pasitelkus programėlę mobiliajame telefone.

Pirmiausia galią ir galimybes jie pademonstruos ten, kur buvo sukurti, – Amerikos fermerių laukuose. O per kelerius artimiausius metus pasieks ir Europą.

Videosiužetuose jau galima stebėti, kaip traktorius be vairuotojo lėkščiuoja lauką, aplinką stebėdamas šešiomis poromis kamerų, besisukančių 360 laipsnių kampu. Jų pasiunčiamus vaizdus akimirksniu apdoroja aukštosios technologijos – itin dideliu greičiu nustatoma, ar mašina gali judėti toliau, privalo sustoti, jeigu tik aptinkama kliūtis. Jei valdymo programai kliūtis atrodo įtartina, ji sustabdo traktorių ir įspėjimą atsiunčia į ūkininko mobilųjį įrenginį.

Didžiausias pasaulyje žemės ūkio technikos gamintojas amerikiečių koncernas „John Deere“ nuolat kuria naujas technologijas, pakeliančias žemės ūkio sektorių į itin aukštą technologinį lygį.

Visa tai, ką sukuria šis koncertas, jau tris dešimtmečius Lietuvos ūkininkams, o kartu ir miškininkams bei komunalininkams tiekia „DOJUS agro“ bendrovė. Ši įmonė, ūkininkus Lietuvoje susodinusi prie „John Deere“ vairo, tikėtina, bus pirmoji, mūsų rinkoje pristatysianti ir autonominį šio gamintojo traktorių.

Stebi tendencijas

Kam reikia aukštųjų technologijų, atrodytų, natūraliame, neatsiejamame nuo gamtos žemės ūkio sektoriuje?

Technikos gamintojai į šį klausimą turi logišką atsakymą: jų reikia tam, kad šiame sektoriuje dirbantys žmonės galėtų įveikti iššūkius, susijusius su klimato kaitos teikiamomis staigmenomis, darbuotojų stygiumi, ribotais žemės plotais. Ir tvariai užauginti tai, kas atsiduria ant stalo, – maisto produktus.

Savo ruožtu žemės ūkio technikos pardavėjai, kaip ir žemdirbiai, akylai stebi situaciją grūdų biržose bei būsimo derliaus prognozes.

Ar jau galima numanyti, kokią įtaką žiemkenčiams padarė šiųmetė žiema ir kokie galimi grūdų kainų pokyčiai?

„Praėjusieji metai žemdirbiams buvo kaip amerikietiški kalneliai: sausra, o vėliau – liūtys derlių, palyginti su 2020-aisiais, sumenkino maždaug 5 proc.

Tačiau grūdų kainos biržose paskutinį 2021-ųjų ketvirtį pasistiebė iki seniai regėtų aukštumų ir jos kompensavo derliaus netektį. Tad mūsų klientai sugebėjo paskirstyti finansus ir suplanuoti būsimus pirkinius – investicijas į pažangias sistemas bei techniką“, – atgal grįžtelėjo „DOJUS agro“ Lietuvos filialo direktorė Diana Tatarūnaitė-Zubenienė.

Manoma, kad grūdų kainos pritūps nebent pavasarį, kai atsiras daugiau aiškumo dėl būsimo derliaus prognozių, nes ir kviečių, ir rapsų kainos susijusios su pasaulinėmis grūdų atsargomis. O kol kas atsitraukianti žiema palanki žiemkenčiams. Nebuvo ilgalaikių sniego patalų, kurie iššutina pasėlius, nebuvo ir šalnų be sniego.

„Tai, ko pastaruoju metu tikrai trūksta žemdirbiams, – tai aiškios, ilgalaikės žemės ūkio strategijos. Bet ir jos neturėdami ūkininkai laikosi savo aplinkosauginių nuostatų ir modernizuoja ūkius. Nes modernizacija neišvengiamai siejasi su tvarumu“, – sakė D.Tatarūnaitė-Zubenienė.

Kryptingos naujovės

Žemės ūkio inovacijos gana glaudžiai susijusios su augalininkyste, o Lietuva nėra išimtis. Mūsų šalyje maždaug pusė dirbamos žemės skirta augalininkystei – pusę žemės ūkio produkcijos sudaro javai ir jų eksportas. Pasėlių plotams išplėsti galimybės ribotos, vadinasi, konkuruoti su pasaulio grūdų augintojais mūsų žemdirbiai gali tik didindami iš 1 ha išgaunamą pridėtinę vertę.

Tačiau ir padaryti tai būtina pasitelkus aplinkai palankias technologijas, nes žemės ūkis, kaip ir transportas, neretai linksniuojamas kaip didžiausias teršėjas.

„Tai nemenkas iššūkis žemdirbiams, taip pat ir mūsų komandai, – patikino D.Tatarūnaitė-Zubenienė. – ES žaliasis kursas skatina sparčiau pereiti nuo tradicinių žemdirbystės metodų prie pažangių, tausojančių dirvožemį: tvarumas tampa būtinybe. O tai ir mažesnė oro bei dirvožemio tarša, dirvos atgaivinimas, tikslios trąšų bei augalų apsaugos priemonių dozės.“

„DOJUS agro“ atstovauja žemės ūkio technikos gamintojams – inovacijų lyderiams: „John Deere“, KUHN, „Koeckerling“, „Claydon“ ir kitiems. Kasmet jie pateikia naujienų, kurios ypač svarbios ir mūsų šalies žemės ūkio rinkai.

„Daug technikos gamintojų juda traktorių automatizavimo, didesnio įrangos tikslumo, vis išmanesnių technologijų link. Tačiau galime drąsiai teigti, kad atstovaudami „John Deere“ ir kitiems produktų gamintojams esame sukaupę tokią patirtį, kuri išties kuria ateities žemės ūkį.

Atstovaudami gamintojams jų sukurtas inovacijas ypač greitai pasiūlome savo klientams Lietuvoje.

Kol kiti gamintojai dar tik kuria koncepcijas, „John Deere“ jau būna pagaminęs produktus, kuriuos jau galima naudoti ir kurti didesnę pridėtinę vertę.

Šis amerikiečių koncernas skiria dėmesį ir varikliams tobulinti, ir pačios technikos funkcijoms, kurios didina žemės ūkio darbų tikslumą ir taupo laiką, pagerinti“, – kalbėjo „DOJUS agro“ vadovė.

Pernai lapkritį ši bendrovė žemdirbiams pristatė 6-osios serijos „John Deere“ traktorių, kuriame integruota speciali sistema, suteikianti galimybę ypač tiksliai suderinti traktoriaus ir padargų darbą.

Tai technika, kuri susieta su agronominiais niuansais. Imtuvai ir technikos valdymo monitoriai taip suderinti, kad pakanka kelių komandų viskam optimaliai sureguliuoti.

Tai svarbu, nes veiksmingai valdomi procesai didina ir ūkio pelningumą.

Stengiasi tausoti dirvožemį

Pasak D.Tatarūnaitės-Zubenienės, ūkininkai ne tik domisi tiksliosios žemdirbysės technologijomis, bet ir vis sparčiau jas naudoja. Ir tai neišvengiama, nes tvarumas yra Lietuvos žemės ūkio ateitis.

Praėjusiais metais daugėjo bendrovės klientų, kurie pirko išmaniuosius traktorius, susietus su internetu, – jų pardavimas sudarė 70 proc. viso kiekio.

Tokia jungtis suteikia galimybę stebėti technikos darbą, numatyti galimus gedimus, rinkti duomenis apie žemės derlingumą ir kitus.

Dar viena su tvarumu susijusi tendencija – prasidėjo vikšrinių traktorių pardavimo proveržis. Jie gerokai mažiau už ratinius slegia dirvožemį, sklandžiau apsisuka dirbamos žemės plote.

„Tai iš tiesų nėra pigi technika, bet žemės ūkyje dirbantys žmonės, teikdami pirmenybę tvariajai žemdirbystei, vis dažniau pasiryžta tokioms investicijoms.

Mes savo ruožtu daug laiko skiriame tam, kad klientams perduotume kuo daugiau naujų žinių, kaip pasinaudoti visais technikos teikiamais privalumais. To reikia, kad būtų tausojamas dirvožemis – kad jame kuo daugiau išliktų naudingųjų medžiagų, kad mažiau jį reikėtų tręšti, o ir pati žemė būtų atsparesnė sausroms.

Žemės ūkis seniai nebėra ta veikla, kur svarbu tik suarti, pasėti.

Tad ir mūsų specialistai nuolat kelia kvalifikaciją“, – paaiškino D.Tatarūnaitė-Zubenienė.

Anglies kvotų sistema

Veiklos trisdešimtmetį mininti įmonė „DOJUS agro“ didina savo partnerių ratą – prie jo neseniai prisidėjo ir Estijos startuolis „eAgronom“.

Bendradarbiaudama su juo įmonė Lietuvos ūkiams palengvins kelią link atitikties Žaliojo kurso reikalavimams ir galimybę gauti papildomų pajamų.

„ES yra nustačiusi tikslus, kad pramonė iki 2030-ųjų privalės pasiekti CO2 emisijų neutralumą. Pasiekti šį tikslą jai galės padėti ūkininkai“, – sakė D.Tatarūnaitė-Zubenienė.

Vasario 22 dieną „DOJUS agro“ surengė seminarą, kuriame pristatė šią naujovę – savanorišką anglies dvideginio kreditų programą.

Joje dalyvaujantys ūkiai, kurie veda organinės anglies sukaupimo dirvožemyje apskaitą, gauna anglies kaupimo sertifikatus, kuriuos vėliau gali parduoti pramonei. Taip skirtinguose sektoriuose atsiranda tvari veikla.

Bendrovė „DOJUS agro“ pirmoji Lietuvoje sukaupė apie tai žinių ir pradeda jomis dalytis.

Sėjomaina, neariminė žemdirbystė, tręšimo optimizavimas – tai tik keletas parengtos metodikos dedamųjų. „Pavieniai ūkininkai ir šiuo metu jau investuoja į tvarias technologijas, o mūsų tikslas – sukelti viską į vieną sistemą ir jiems pateikti galutinį produktą“, – užsiminė pašnekovė.

Išskirtinių robotų integracija

„DOJUS agro“ atstovaujama kompanija „John Deere“ šiemet sausį JAV, Ilinojaus valstijoje, Molinoje, vykusios tarptautinės technologijų parodos „CES 2022“ metu buvo įvertinta inovacijos robotikos bei išmaniųjų savaeigių mašinų kategorijose, kur jų sukurtos technologijos buvo išrinktos geriausiomis.

Pasak D.Tatarūnaitės-Zubenienės, tai „See & Spray“ – technologiškai pažangi robotizuota sistema, skirta darbui žemės ūkyje. Ši technologija atskiria pasėlius nuo piktžolių ir tik jas nupurškia herbicidais. Šios sistemos tikslumas įspūdingas – sunaikinama net 98 proc. piktžolių.

„Naudojant robotikos technologijas galima padidinti ir žemės ūkio tvarumą, ir pelningumą. Nors vis dar manoma, kad tvarumas kainuoja brangiai, vis dėlto ilgainiui ūkiams duoda pelną.

Pinigai grįžta, nes jie nėra iššvaistomi perteklinėms augalų apsaugos priemonėms, trąšoms, degalams – pasitelkus tikslios žemdirbystės sprendimus visa tai naudojama preciziškai tiksliai“, – paaiškino pašnekovė.

Žinių apie elektrinius arba hibridinius traktorius žemdirbiams dar teks palaukti. Tarptautinėse parodose jų prototipai jau yra eksponuojami. Bet traktoriai – ne lengvieji automobiliai, jiems reikia didelės galios. Uždavinys, kaip ir kur sutalpinti baterijas, dar laukia inžinierių sprendimo.

D.Tatarūnaitės-Zubenienės teigimu, šios technikos gamintojai ieško geriausio tvarumo ir našumo santykio, nes manoma, kad žemės ūkyje gali būti geresnių dyzelino pakaitalų nei elektra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.