Pasėlių deklaravimas: galimybė suteikiama tik teisėtai valdantiems valstybinę žemę

Pasėlių deklaravimo metu žemdirbiai, siekiantys 2022 m. gauti paramą už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei gyvulius, raginami pasitikrinti, ar visi turimi valstybinės žemės naudojimo arba valdymo dokumentai yra galiojantys.

Žemės ūkis,laukai,pievos,sėja,pavasaris,kelias,žvyrkelis,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkis,laukai,pievos,sėja,pavasaris,kelias,žvyrkelis,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2022, 12:30 PM, atnaujinta May 18, 2022, 12:32 PM

Deklaruoti pasėlius valstybinėje žemėje galima tik turint galiojančius valstybinės žemės naudojimo ar valdymo dokumentus.

Žemdirbiai pasėlių deklaravimo metu gali deklaruoti tik tuos valstybinės žemės plotus, kuriuos teisėtai naudoja ar valdo. Paraiškų priėmimo informacinės sistemos (PPIS) elektroniniame žemėlapyje įbraižytiems deklaruojamiems žemės plotams patenkant į žemėlapio sluoksnius „Valstybinė žemė“ (VŽ) ir (arba) „Laisva valstybinė žemė“ (LŽ), šios žemės naudojimo ar valdymo dokumentai turi būti įregistruoti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre (Valdų registras) iki paraiškos patvirtinimo ir (ar) keitimo momento.

Pažymime, kad visi galiojantys Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) teritorinių skyrių vedėjų įsakymuose „Dėl leidimo laikinai naudotis valstybine žeme“ nurodyti duomenys (trumpalaikė nuoma) prieš pasėlių deklaravimo pradžią buvo automatiškai integruoti į Valdų registrą ir yra periodiškai naujinami.

Siekdami, kad būtų išvengta atvejų, kai pasėlių deklaravimo metu nustatoma, kad NŽT teritorinių skyrių vedėjų įsakymai „Dėl leidimo laikinai naudotis valstybine žeme“ nebegalioja, taip pat išvengti galimų netikslumų ir klaidų bei užtikrinti sklandesnį paraiškų priėmimą, raginame ūkininkus prisijungti prie PPIS ir patikrinti, ar laukams, įbraižytiems valstybinės žemės sluoksniuose, turimi visi galiojantys valstybinės žemės naudojimo ar valdymo dokumentai.

Nepavykus šioje sistemoje rasti pageidaujamų deklaruoti laukų, raginame pasitikrinti, ar turimi galiojantys dokumentai ir ar pagal juos www.geoportal.lt skiltyje „Laisvos žemės fondo žemės plotai, suteikti laikinai naudotis“ (toliau – LNP) yra įbraižyti laikinai naudotis suteikti plotai.

Tiems ūkininkams, kurie LNP žemėlapyje neras įbraižytų savo naudojamų žemės plotų, siūlome kreiptis į teritorinį skyrių pagal žemės ploto buvimo vietą, kad būtų patikslinti žemėlapyje nurodomi duomenis.

Taip pat ūkininkams, kuriems yra suteikti leidimai laikinai naudotis valstybine žeme žemės ūkio veiklai vykdyti, rekomenduojame kreiptis dėl ilgalaikės žemės ūkio paskirties sklypų žemės nuomos, kadangi laikinas naudojimas nesuteikia garantijų naudotojui, kad jis galės naudotis valstybine žemės ūkio paskirties žeme ir ateityje, t. y. valstybinės žemės plotų suteikimas laikinai naudotis žemės ūkio veiklai vykdyti gali bet kada nutrūkti, o valstybinė žemės ūkio paskirties žemė yra išnuomojama nuomos sutartyje nurodytam nuomos terminui, bet ne ilgesniam kaip 25 metų laikotarpiui (terminas nustatomas nuomotojo ir nuomininko susitarimu).

Ūkininkai, neturintys galiojančių dokumentų, įrodančių, kad žemės sklypai buvo suteikti laikinai naudotis arba išnuomoti, raginami kreiptis į NŽT teritorinius skyrius. Gavę valstybinės žemės naudotojų prašymus, NŽT teritoriniai skyriai teisės aktų nustatyta tvarka ir terminais spręs klausimą dėl valstybinės žemės suteikimo laikinai naudotis arba nuomoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.