Pasaulinės maisto kainos gegužę traukėsi, tačiau kviečiai toliau brango

Pasaulinės maisto kainos gegužę traukėsi antrąjį mėnesį iš eilės, tačiau kviečių kainos toliau augo dėl karo Ukrainoje ir Indijai uždraudus šios prekės eksportą, penktadienį pranešė Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija.

Kviečių kainos gegužę, palyginti su ankstesniu mėnesiu, ūgtelėjo 5,6 procento.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kviečių kainos gegužę, palyginti su ankstesniu mėnesiu, ūgtelėjo 5,6 procento.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2022, 1:11 PM, atnaujinta Jun 3, 2022, 1:15 PM

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą maisto kainos kovo mėnesį pasiekė rekordines aukštumas, nes abi šalys yra svarbios žemės ūkio prekių eksportuotojos. Tokia padėtis kelia nerimą dėl pasaulinės maisto krizės.

Pasak organizacijos, maisto kainų indeksas gegužę, palyginti su balandžio mėnesiu, sumenko 0,6 proc., mažėjant pieno produktų ir augalinio aliejaus kainoms.

Visgi kainos vis dar buvo 56,2 proc. didesnės nei prieš metus.

Tuo tarpu kviečių kainos gegužę, palyginti su ankstesniu mėnesiu, ūgtelėjo 5,6 procento.

Jos „išaugo reaguojant į Indijos paskelbtą eksporto draudimą ir susirūpinimą dėl derliaus sąlygų keliose pirmaujančiose eksportuojančiose šalyse, taip pat atsižvelgiant į dėl ​​karo sumažėjusias gamybos perspektyvas Ukrainoje“, nurodė JT organizacija.

Atsižvelgdama į infliaciją ir savo aprūpinimo maistu poreikius, Indija praėjusį mėnesį uždraudė bet kokį naujų kviečių eksportą be vyriausybės sutikimo, kai karščiausias visų laikų kovo mėnuo, dėl kurio kaltinamas klimato kaita, paveikė derlių.

Augalinio aliejaus kainos sumažėjo 3,5 proc. iš dalies dėl to, kad Indonezija panaikino palmių aliejaus eksporto draudimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.