Prekiaujantiems sezoninėmis šviežiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis – taisyklės

Prekybai sezoninėmis šviežiomis daržovėmis, vaisiais ir uogomis vis labiau įsibėgėjant, kartu daugėja ir šia veikla užsiimančių augintojų ir nuolatinių prekiautojų, kuriems kyla įvairiausių klausimų.

Sezoninė lauko prekyba vaisiais, daržovėmis ir uogomis gali būti vykdoma ne tik turgavietėse, bet ir savivaldybės patvirtintose viešosiose vietose bei renginių ir švenčių metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sezoninė lauko prekyba vaisiais, daržovėmis ir uogomis gali būti vykdoma ne tik turgavietėse, bet ir savivaldybės patvirtintose viešosiose vietose bei renginių ir švenčių metu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2022, 3:43 PM, atnaujinta Jun 6, 2022, 3:46 PM

Atsižvelgiant į dažniausius klausimus ir patikrų vietose pasitaikančius teisės aktų neatitikimus, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai parengė gaires sezoninę lauko prekybą vykdantiems smulkiesiems augintojams ir prekiautojams. Tikimasi, kad gairės leis užtikrinti, kad lauko prekybos vietose vaisiai, daržovės ir uogos būtų parduodami laikantis taikomų reikalavimų, o produkcija būtų saugi ir kokybiška.

VMVT, skatindama atsakingą maisto produktų prekybą, parengtose gairėse atkreipia dėmesį, kad prieš pradedant sezoninę prekybą, būtina užsiregistruoti VMVT. Dėl registracijos reikia kreiptis į teritorinį VMVT departamentą, kurio teritorijoje bus vykdoma veikla, arba pateikti dokumentus nuotoliniu būdu per IMVIS sistemą https://imvis.vmvt.lt. Registracija yra nemokama, vykdoma be išankstinio patikrinimo ir suteikiama neterminuotam laikotarpiui.

Taip pat pristatomi esminiai reikalavimai prekybos vietai, kuri turi būti švari ir tvarkinga, o maisto produktai apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, vėjo ar lietaus poveikio ir kitos aplinkos taršos, pavyzdžiui: dulkių, kenkėjų, prisilietimų ar kontakto su praeivių rūbais, rankinėmis ir pan. Todėl vaisių, daržovių bei uogų pateikimo vietos turi būti įrengtos palapinėse, po skėčiais, laikinuose statiniuose ar pan.

Gairėse numatyta, kad sezoninė lauko prekyba vaisiais, daržovėmis ir uogomis gali būti vykdoma ne tik turgavietėse, bet ir savivaldybės patvirtintose viešosiose vietose bei renginių ir švenčių metu. Tačiau norint prekiauti viešose vietose, privalu turėti vietos savivaldybės leidimą bei nuolatinio Lietuvos gyventojo individualios veiklos vykdymo pažymą, arba verslo liudijimą. Reikalavimai prekiautojams viešose vietose atskirose savivaldybėse gali skirtis, kadangi kiekviena savivaldybė turi pasirengusi savo taisykles, tad reikėtų nepamiršti pasidomėti ir jomis.

Ūkininkams ir sodininkams, auginantiems ir patiems parduodantiems daržoves, vaisius ar uogas turgavietėse, paviljonuose ar tiesiai iš ūkio, papildomai kreiptis į VMVT dėl veiklos registravimo nereikia, užtenka būti registruotam kaip augalinio maisto produktų pirminiam gamintojui. Šiuo atveju prekybos vietoje svarbu turėti šios registracijos dokumentus ir asmens medicininę knygelę.

„Neabejojame, kad šios gairės padės augintojams ir prekiautojams lengviau įgyvendinti keliamus būtinuosius reikalavimus ir užtikrinti tinkamą šių sezoninių produktų saugą bei kokybę. Kaip kontroliuojančios institucijos, VMVT prioritetas visada išlieka maisto sauga ir kokybė, todėl nuolat siekiame prevenciškai, dar iki vykdami į patikras, į tai atkreipti prekiautojų dėmesį, priminti jiems, kad užsiimant prekyba sezoninėmis šviežiomis daržovėmis, vaisiais bei uogomis didelį dėmesį svarbu skirti laikymo sąlygoms, apsaugai nuo išorinės taršos, žinoma, ne mažiau svarbi ir pačių prekiautojų asmens higiena. Nuo to daug priklauso, ar vartotojus pasieks saugus ir kokybiškas maistas“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Gintarė Vadeikienė.

Specialistė akcentuoja, kad vartotojams siūlomos tiek vietoje užaugintos, tiek ir įvežtinės daržovės, vaisiai bei uogos prekybos vietoje turi būti tinkamai paženklinti, vartotojams suteikiant visą reikalingą informaciją. Be to, gairėse primenama ir apie pagrindinius reikalavimus daržovių, vaisių ir uogų transportavimui, atsekamumui ir kt.

Atkreipiamas dėmesys, kad tuo atveju, kai fiziniai ar juridiniai asmenys, užsiimantys vaisių, uogų ar daržovių auginimu ir tiekimu rinkai, nėra registruoti, laikoma, kad veiklą jie vykdo nelegaliai ir tai gali užtraukti administracinę atsakomybę.

Gaires bei kitą aktualią informaciją rasite VMVT tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.