Naujas kokybe paženklinto maisto ženklas: kodėl jį verta įsidėmėti?

Nemaža dalis vartotojų jau senai įsidėmėjo kokybe paženklinto maisto etiketes – produktai su ES saugomomis nuorodomis (SKVN, SGN, GTG), ekologiški ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (NKP). Tačiau mažai kas žino, kad Lietuvoje pasirodė naujas kokybe paženklinto maisto ženklas „Nacionalinė kokybė Lietuva“ – jis parodo, kad šiuo ženklu paženklintas produktas pagamintas ir sertifikuotas Lietuvoje ir atitinka pagrindinius NKP sistemos reikalavimus.

Daugiau nuotraukų (2)

Reklama

2022-07-28 10:00

„Naujo ženklo atsiradimą sąlygojo Nacionalinės maisto kokybės sistemos koncepcijos atnaujinimas, kai buvo nuspręsta diferencijuoti kokybės reikalavimus į pagrindinius ir papildomus, suteikiant daugiau lankstumo gamintojams, norintiems tiekti rinkai aukštesnės kokybės produkciją, bei palengvinti pasirinkimą vartotojams, kurie galėtų atskirti aukštesnės kokybės produkciją pagal atitinkamą ženklinimą,“ – apie ženklo atsiradimą kalbėjo Žemės ūkio ministerijos Tvarios žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Maisto pramonės ir kooperacijos skyriaus vyr. specialistė Natalija Guseva.

Pasak specialistės, naujas (papildomas) ženklas sukurtas tam, kad rinkoje galima būtų atskirti produktus, kurie atitinka tik pagrindinius Nacionalinės maisto kokybės sistemos (NKP sistema) reikalavimus, nuo dar aukštesnės kokybės produktų, atitinkančių ir pagrindinius ir papildomus NKP sistemos reikalavimus.

Naujas NKP ženklas yra žalios spalvos su stilizuota Lietuvos vėliava – jis parodo, kad šiuo ženklu paženklintas produktas pagamintas ir sertifikuotas Lietuvoje ir atitinka pagrindinius NKP sistemos reikalavimus.

Šie reikalavimai yra griežtesni, negu standartinei produkcijai taikomi privalomieji reikalavimai, bet juos įmanoma įgyvendinti ir stambiam, ir smulkiam verslui, siekiančiam išsiskirti rinkoje geresne produkcijos kokybe. Šis ženklas parodo nacionaliniu lygmeniu pasiekiamą kokybę. Tuo tarpu ankstesnis ženklas „Kokybė“ parodo atitiktį dar ambicingesniems (papildomiems) reikalavimams ir dar aukštesnę kokybę, kurią sunkiau įgyvendinti plačiam gamintojų ratui.

„Gamintojas, pasirinkęs gaminti tokiu ženklu ženklinamą produkciją, galės rinkoje pozicionuoti savo produkciją kaip lietuvišką aukštesnės kokybės produkciją ir sutekti jai išskirtinumą per nacionalinį kokybės ženklą, kurio naudojimas kontroliuojamas nepriklausomos kontrolės institucijos. Šio naujo ženklo, kuris parodo atitiktį pagrindiniams NKP sistemos reikalavimams, atsiradimas leis didesniam gamintojų ratui įsijungti į aukštesnės kokybės produktų gamybą ir taip padidinti rinkai tiekiamų aukštesnės kokybės lietuviškų prekių asortimentą ir prieinamumą,“ – apie naujo ženklo naudą gamintojui kalbėjo ŽŪM specialistė.

Šio ženklo nauda neabejotina ir vartotojui. Vartotojas, pasirinkdamas tokiu ženklu paženklinta produkciją, gali būti tikras, kad šios produkcijos atitiktis aukštesniems kokybės reikalavimams yra prižiūrima nepriklausomos kontrolės institucijos ir tai nėra įmonės lygmens prekės ženklas, bet nacionaliniu lygmeniu patvirtintas ženklas, kurio naudojimas yra reglamentuotas ir kontroliuojamas.

„Lietuvos stilizuotą vėliavą turintis ženklas parodo vartotojui, kad produkcija yra pagaminta ir sertifikuota Lietuvoje, tai reiškia, kad ji ne tik yra aukštesnės kokybės, bet ir yra vietinės gamybos, buvo vežama trumpesnį atstumą, dėl to galima tikėtis, kad tokia produkcija bus šviežesnė ir jos transportavimas turėjo mažesnį poveikį aplinkai,“ – sakė Žemės ūkio ministerijos Tvarios žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Maisto pramonės ir kooperacijos skyriaus vyr. specialistė Natalija Guseva.

Daugiau apie sveikatai palankius, ekologiškus produktus, jų ženklinimą, pasirinkimo galimybes, taip pat apie nacionalinės kokybės ir garantuotus tradicinius gaminius, saugomos kilmės vietos nuorodos bei saugomos geografinės nuorodos maisto produktus, jų vartojimą, naudą mūsų sveikatai, įtraukimą į kasdienį racioną sužinosite jau trečius metus rengiamoje nemokamoje kokybiško maisto šventėje (konferencija, mugė, degustacija) 2021 m. rugsėjo 29 d. 10 val. Vilniuje (viešbutis „Crown Plaza Vilnius“ M. K. Čiurlionio g. 84).

Renginys nemokamas. Registracija būtina: bit.ly/3MI20IM

Renginio rėmėjas: LR žemės ūkio ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.