Britų ūkininkai dėl darbo jėgos trūkumo nespėja nurinkti derliaus

Didžiosios Britanijos ūkiuose pirmąjį metų pusmetį nespėta nurinkti vaisių ir daržovių už daugiau nei 60 mln. svarų, kadangi ūkiams trūko darbuotojų, pirmadienį pranešė Nacionalinė ūkininkų sąjunga (angl. National Farmers' Union, NFU).

Remiantis tyrimu, 40 proc. apklaustų ūkininkų skundėsi patyrę nuostolių dėl uogų ir vaisių skynėjų bei daržovių rinkėjų trūkumo, o vien vaisių ir daržovių nuo sausio iki birželio sugedo už maždaug 22 mln. svarų.<br>123rf
Remiantis tyrimu, 40 proc. apklaustų ūkininkų skundėsi patyrę nuostolių dėl uogų ir vaisių skynėjų bei daržovių rinkėjų trūkumo, o vien vaisių ir daržovių nuo sausio iki birželio sugedo už maždaug 22 mln. svarų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

AFP-BNS

Aug 17, 2022, 3:04 PM, atnaujinta Aug 17, 2022, 3:07 PM

„Siaubinga, kad kokybiškas, maistingas maistas švaistomas tuo metu, kai šeimos visoje šalyje jau sunkiai pragyvena dėl išaugusių pragyvenimo išlaidų“, – kalbėjo NFU viceprezidentas Tomas Bradshaw (Tomas Bredšou).

Remiantis tyrimu, 40 proc. apklaustų ūkininkų skundėsi patyrę nuostolių dėl uogų ir vaisių skynėjų bei daržovių rinkėjų trūkumo, o vien vaisių ir daržovių nuo sausio iki birželio sugedo už maždaug 22 mln. svarų.

Apklaustieji teigė, kad jiems reikalinga maždaug 14 proc. daugiau darbuotojų, ir pridūrė, kad 17 proc. vaisių ir uogų rinkėjų neatvyko į darbą, tuo metu dar 9 proc. išėjo iš darbo dar nepasibaigus jų sutartims.

„Brexitas“ prisidėjo prie darbo jėgos trūkumo, apsunkindamas darbuotojų iš ES valstybių narių įdarbinimą, kai Didžiajai Britanijai išstojus iš bloko pasikeitė judėjimo laisvę reglamentuojantys įstatymai.

Ukrainiečiai laikinai iš dalies užpildė spragą, tačiau nuo Rusijos invazijos į jų šalį daugelis įstrigo savo tėvynėje.

Siekdami įveikti trūkumą, JK ūkininkai buvo priversti dairytis darbuotojų iš tolimesnių šalių, tokių šalių kaip Indonezija, Filipinai ir Uzbekistanas bei Pietų Afrikos Respublika (PAR).

„Tuo pačiu metu užsitęsę sausi orai ir rekordinė temperatūra lėmė tikrai sudėtingą vaisių ir daržovių auginimo aplinką“, – pažymėjo T. Bradshaw.

„Kiekvienas derlius yra svarbus ūkio verslui ir žmonėms, kurių lėkštes jie pripildo. Mes tiesiog negalime sau leisti palikti nenurinktų produktų“, – pridūrė jis.

Profsąjunga pažymėjo, kad Didžiosios Britanijos sezoninių darbuotojų schemos išplėtimas yra gyvybiškai svarbus siekiant užtikrinti, kad šalyje kitais metais nepasikartotų tai, ką T. Bradshaw pavadino „pražūtingu maisto švaistymo lygiu“.

Šiais metais Didžioji Britanija leido išduoti apie 38 tūkst. vizų sezoniniams darbuotojams, tačiau sektorius teigia, kad jam reikia maždaug dvigubai daugiau darbuotojų – apie 70 tūkst.

„Šis tyrimas parodė, kaip labai svarbu vaisių ir daržovių augintojams turėti prieigą prie jiems reikalingos darbo jėgos“, – pareiškė T. Bradshaw.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.