Žemės ūkio ministras K. Navickas susitikęs su JAV ambasadoriumi Lietuvoje aptarė prekybos klausimus

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas susitiko su JAV ambasadoriumi Lietuvoje Robertu Gilchristu ir aptarė prekybos bei tvaraus ūkininkavimo klausimus, praneša Žemės ūkio ministerija (ŽŪM). Susitikime dalyvavo ir JAV ambasados kvietimu Lietuvoje viešinti tvaraus žemės ūkio ekspertė Karyl Fritsche bei ambasados aplinkos, mokslo, technologijų ir sveikatos patarėja Andrea Lindgren.

Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 10:35 AM

Ministras K. Navickas padėkojo ambasadoriui, kad prieš keletą dienų atsivėrė JAV rinka kiaušinių produktų eksportui. Lietuva tapo antrąja ES šalimi po Nyderlandų, gavusia tokį leidimą.

„JAV yra viena iš prioritetinių rinkų mūsų eksportuotojams, todėl Žemės ūkio ministerija deda pastangas surasti efektyvių eksporto skatinimo priemonių, kurios padėtų mūsų gamintojams patekti į šią svarbią rinką. Matome, kad tai jau duoda rezultatų, nes Lietuvos eksportas į JAV kasmet auga, todėl tikimės ir tolesnio sėkmingo bendradarbiavimo“, – sako K.Navickas.

JAV Žemės ūkio departamento Gamtos išteklių apsaugos tarnybos pareigūnė K. Fritsche pasidalijo tvarios žemės ūkio politikos ir praktikos skatinimo patirtimi. Ji jau susitiko su Lietuvos Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijų specialistais, pasidalijo patirtimi, kaip JAV veikia paramos schemos, skirtos biologinės įvairovės ir dirvožemio apsaugai, kaip ūkininkai skatinami jose dalyvauti ir taikyti tausaus ūkininkavimo metodus.

Kad galėtų gauti paramą, ūkininkai JAV turi prisiimti minimalius įsipareigojimus ir taikyti atitinkamas tvarias praktikas, o jų pasiekti rezultatai yra nuolat vertinami. Svarbiausi privalomi reikalavimai – dirvožemį nuo erozijos apsaugančių praktikų taikymas ir šlapynių apsauga.

JAV ūkininkai agroaplinkosaugos priemonėse skatinami dalyvauti tiek per išmokas, tiek per konsultacijas. K. Fritsche pasakojo, kad jų tarnyba pirmiausia siekia ūkininkams pademonstruoti ekonominę taikomų agroaplinkosauginių priemonių naudą. Ji taip pat atskleidė. kaip neproduktyvių plotų ir elementų išlaikymas prisideda prie didesnių ūkio pajamų ilgalaikėje perspektyvoje.

„Ūkininkai priemonėse ir programose dalyvauja savanoriškai, bet tik sutinkantys veikti pagal nustatytas taisykles, laikytis dirvožemio ar biologinės įvairovės apsaugos reikalavimų gauna išmokas“, – sako specialistė. Didžiausiais artimiausio dešimtmečio iššūkiais JAV žemės ūkyje ji vadina jaunų ūkininkų trūkumą bei klimato kaitą, įskaitant su ja susijusį poreikį atnaujinti žinias, pritaikyti tvarias praktikas prie besikeičiančių klimatinių sąlygų.

„Jungtinės Amerikos Valstijos yra įsipareigojusios remti Lietuvos anglies dioksido poveikio neutralumo tikslą. Tikiuosi, kad Karyl patirtis įrodys, kad Lietuvos žemės ūkio sektoriui nereikia atsisakyti pelningumo, kad taptų tvaresnis aplinkosaugos požiūriu“, – sako ambasadorius R. Gilchristas.

Ekspertės vizito tolesnėje programoje – apsilankymai ūkiuose ir praktinis susipažinimas su žemės ūkio sektoriumi Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.