Aukštos kokybės obuoliai iš didžiausio Dzūkijos sodo

Luksnėnų kaime tris dešimtmečius sodininkystės amatą plėtojanti bendrovė „Luksnėnų sodai“ prieš daugiau kaip penkiolika metų nusprendė šalies gyventojus džiuginti ne bet kokiais, o natūralumu ir išskirtine kokybe pasižyminčiais obuoliais.

„Luksnėnų sodai“.
„Luksnėnų sodai“.
„Luksnėnų sodai“.
„Luksnėnų sodai“.
„Luksnėnų soduose“ užaugintais obuoliais užkandžiauja ir Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ auklėtiniai.
„Luksnėnų soduose“ užaugintais obuoliais užkandžiauja ir Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ auklėtiniai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 10, 2022, 12:07 PM

Pasak bendrovės vadovės bei sodininkės Gitanos Jonuškaitės, apsispręsti padėjo noras, kad į pirkėjų rankas patekęs obuolys būtų sveikas, sunokęs ir nepraradęs savo gerųjų savybių.

„Mes, kaip ir turbūt kiekvienas verslinių sodų augintojas, nenorėjome nuvilti savo pirkėjų, todėl buvo nuspręsta obuolius auginti ne įprastai, o kiek kitokiomis sąlygomis, kad šie užaugtų sveiki, gražūs, atitiktų savo veislės standartus, būtų be jokių cheminių ir sintetinių priedų bei kitų nereikalingų medžiagų“, – pasakoja obelyno vadovė.

Tvarumu ir saugumu pasižyminti sodininkystė

Sodininkės teigimu, dabar šiame beveik 200 hektarų vaismedžių rojuje auga per 60 veislių obelų. Tačiau tai ne vienintelis sodo privalumas – čia užaugintai produkcijai yra suteiktas Nacionalinės kokybės produktų sertifikatas, o obuolių pakuotės žymimos NKP ženklu „Kokybė“.

„Augindami obuolius laikomės tvarumo principų, griežtų taisyklių ir reikalavimų – minimaliai tręšiame, labai ribojame augalų apsaugos priemonių naudojimą, reguliariai atliekame dirvožemio agrocheminius tyrimus, taipogi, tiriame obelų lapus ir netgi užderėjusius obuolius.

Taip įsitikiname ar į dirvožemį bei pačius obuolius nepateko per didelis mineralinio azoto kiekis. Kitas svarbus reikalavimas – ilgesnis išlaukos laikotarpis, vadinasi, turime kur kas ilgiau laukti po paskutinio purškimo, kol bus galima skinti derlių. Tad tuo mūsų obuoliai ir skiriasi, nuo tų, kurie auginami įprastai“, – pažymi sodininkė.

Negana to, dalis čia esančio sodo dar ir ekologinis. Jame tvariai auginama senoji ir visiems gerai žinoma obuolių veislė „Bogatyr“. Šie obuoliai yra žymimi ES ekologinės gamybos logotipu ir nacionaliniu ženklu „Ekologinis žemės ūkis“.

Atkeliauja į prekybos centrų lentynas

Anot G. Jonuškaitės, pasibaigęs derliaus rinkimas nėra finišo tiesioji, nes obuolius dar reikės išrūšiuoti ir supakuoti, kad šie galėtų iškeliauti ant vartotojų stalo.

„Desertinius obuolius siunčiame į prekybos centrų „Maxima“ ir „IKI“ parduotuves. Kitą dalį tiekiame darželiams bei mokykloms. Na, o su tuo kas lieka – keliaujame į Alytuje esančius mobiliuosius turgelius. Taip pat džiaugiamės, jog mus jau galima rasti ne tik Lietuvoje, bet ir Didžiojoje Britanijoje“, – sako pašnekovė.

Be to, UAB „Luksnėnų sodai“ priklauso ir Lietuvos verslinių sodų asociacijai „Vaisiai ir uogos“, kuri vienija 25 verslinių sodų augintojus. Dauguma jų savo produkciją, taip pat, augina pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą.

Ypatingai mėgiami ir vertinami mažųjų

„Luksnėnų soduose“ užaugintais obuoliais užkandžiauja ir Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ auklėtiniai. Įstaiga šia galimybe pasinaudojo dalyvaudami ekologiško maitinimo programoje. Anot įstaigos vadovės Laimutės Jarmalavičienės, vaikams šis sprendimas labai tinka ir patinka.

„Sveiki ir laimingi vaikai yra mūsų didžiausias bendruomenės prioritetas. Tikime, kad dar vaikystėje suformuoti sveiko ir tvaraus vartojimo įpročiai yra pati geriausia sveikatos prevencija. Todėl džiaugiamės, kad į darželį atkeliauja „Luksnėnų soduose“ užauginti aukštos kokybės obuoliai. Vaikai juos ypatingai vertina ir noriai skanauja kasdien. Jie gardūs, patrauklūs savo forma ir išvaizda, taip pat, visada pabrėžiame, kad obuoliai stiprina jų imunitetą ir gerina savijautą, tad net įkalbinėti nereikia“, – džiaugiasi įstaigos vadovė.

Taip pat pasikeitė ir pats ugdymo procesas – ekologiją įtraukė įvairias veiklas, kad vaikai suprastų, kaip svarbu valgyti maistą, kuris augo ir buvo pagamintas ten, kur gyvenama.

„Savo teritorijoje netgi turime sodą, kuriame vaikai augina vaisius, uogas ir vaistažoles, o atėjus rudeniui – savomis rankytėmis surenka derlių. Taipogi, turime obuolių alėją, todėl kasmet galime ir patys pasidžiaugti gausiu obuolių derliumi“, – sako L. Jarmalavičienė.

Projektą remia Žemės ūkio ministerija, pagal veiklos, susijusios su kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimu ir realizavimu, finansavimo taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.