„Aukštikalnių sodai“ vadovas: „Sveikiau valgome ir sveikiau gyvename“

Pasvalio rajone įsikūrusi UAB „Aukštikalnių sodai“ jau daugiau nei 30 metų augina lietuviškus obuolius. Prieš septynis dešimtmečius įveistas bendrovės obelynas – Pasvalio medelyno tęsinys, kuris kadaise priklausė Naradavos sodininkystės ūkiui. Žinoma, per tiek metų sodas gerokai pasikeitė – šiandien jis užima beveik 200 hektarų plotą, o jame augančių medelių – šimtai tūkstančių.

„Aukštikalnių sodai“.
„Aukštikalnių sodai“.
„Aukštikalnių sodai“.
„Aukštikalnių sodai“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 8:00 AM

Bendrovės vadovas A. Paškevičius džiaugiasi, kad jau daugiau nei 10 metų Lietuvos pirkėjams gali pasiūlyti ne bet kokių, o nacionalinės kokybės obuolių.

„Sode auginame penkiolika skirtingų obelų veislių, iš kurių kasmet uždera tūkstančiai tonų obuolių. Juos mes auginame pagal Nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą“, – sako vadovas.

Keliami griežti reikalavimai

Pagal Nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą užauginamą produkciją pirkėjai gali atpažinti iš specialaus produktų ženklo „Kokybė“, kuris pažymi, jog augintojams yra keliami gerokai didesni reikalavimai nei tiems, kurie nusprendė vaisius, uogas ar daržoves auginti įprastu būdu.

Pasak patyrusio sodininko, dažnas pasakytų, kad ženklas dar nieko nereiškia, bet tik ne šiuo atveju, kadangi reikalavimai yra griežti ir jų laikytis privalu.

„Kartą žmogus gali padaryti kitaip nei reikėtų, bet tik ne tada, kai kalbama apie NKP sertifikatą, nes apsisprendęs obuolius auginti taip ir ne kitaip, įspraudi save į tokius rėmus. Iš vienos pusės tai labai gerai, bet iš kitos – kartais ir nelabai, pavyzdžiui, atėjęs į sodą pamačiau, kad yra problemų ir reikėtų obelis nupurkšti.

Tada pasižiūriu, kad vieną kartą augalų apsaugos priemonę jau naudojau, todėl antrą kartą to daryti nebegaliu. O geroji pusė yra ta, kad sveikiau valgome ir sveikiau gyvename, nes obuoliai užauga natūralesni, yra be genetiškai modifikuotų organizmų ir kitų sintetinių maisto priedų“, – tikina augintojas.

Tuo įsitikina atlikdami dirvožemio, obelų lapų ir pačių obuolių tyrimus. Taip pat reikalavimai keliami ir patiems sodams, kad šie būtų tvarūs ir apsaugomi nuo bet kokios taršos.

„Esame kontroliuojami iš visų pusių, ne taip, kaip pavyzdžiui, kolegos iš Lenkijos. Visai neseniai teko su vienu pabendrauti ir šis pasakė, jog obelis purškė jau 37 kartą. Išgirdus tą skaičių, kad ir nebedaug jau ant galvos plaukų turiu, bet ir tie patys pasišiaušė“, – besijuokdamas sako pašnekovas.

Galima rasti prekybos tinkluose

A. Paškevičiaus vadovaujamas sodas priklauso Lietuvos verslinių sodų asociacijai „Vaisiai ir uogos“. Bendrovė savo užaugintą produkciją, kaip ir kiti asociacijos nariai, realizuoja didžiuosiuose prekybos centruose.

„Turėdami Nacionalinės kokybės produktų sertifikatą turime galimybę savo derlių realizuoti gana plačiai. Todėl mus galima sutikti visose „Maxima“, „IKI“ ir „Rimi“ parduotuvėse ir netgi trečdalyje Lietuvos mokyklų bei darželių. Didžiuojamės, jog mūsų obuoliai prisideda sveikesnės vaikučių mitybos“, – sako bendrovės vadovas.

Darbuojasi ištisus metus

Šių metų derliaus rinkimas „Aukštikalnių soduose“ prasidėjo rugsėjo pirmąją savaitę. Ir kaip pats sodininkas sako, jau pasiekė antrąją pusę.

„Praėjo penkios derliaus rinkimo savaitės ir šiuo momentu esame priskynę apie 2 tūkst. tonų obuolių, iš kurių dalis iškeliavo į perdirbimą, kita – į saugyklas, o likusieji jau yra išvažiavę į prekybos centrus ir parduoti. Greitai obuolius išvežiosime ir darželiams bei mokykloms.

Trumpai tariant, dirbame išsijuosę kiekvieną dieną, 12 mėnesių per metus. Netgi mėgstu sakyti, kad sodininkystė praktiškai niekuo nesiskiria nuo gyvulininkystės, nes sodą prižiūrėti, tai kaip karvę melžti – niekada negali sustoti“, – apie darbus sode pasakoja Arvydas Paškevičius.

Projektą remia Žemės ūkio ministerija, pagal veiklos, susijusios su kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimu ir realizavimu, finansavimo taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.