Mėsinių galvijų augintojams parama, o visuomenei – kokybiška produkcija

Nuo kitų metų, kaip bus pradėtas įgyvendinti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginis planas (Strateginis planas), mėsinių galvijų, avių ir ožkų augintojai bus skatinami tvariai auginti aukštos kokybės veislinius galvijus, jiems skiriant susietosios paramos išmokas, sudarant galimybes dalyvauti ekologinėse sistemose (ekoschemose) ir remiant per kaimo plėtros intervencines priemones. Tokiu būdu bus palaikomos ūkininkų pajamos, o vartotojams sudaromos galimybės rinktis kokybišką vietos produkciją.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2022, 9:00 AM

Išmokos avių ir ožkų augintojų pajamoms palaikyti

Gera žinia avių ir ožkų augintojams – per kitą finansinį laikotarpį jiems bus ir toliau mokamos susietosios išmokos, siekiant palaikyti jų pajamas ir užtikrinti finansinį stabilumą. Avininkystės sektoriui suplanuota skirti 14,1 mln. Eur ir paremti 194,1 tūkst. avių auginimą. O ožkininkystės sektorių (už 11,8 tūkst. galvijų) turėtų pasiekti 1,6 mln. Eur.

Avių augintojai susietąją paramą gaus ne tik už mėsinės, bet ir už pieninės veislės – už vieną avį vidutiniškai 14,5 Eur. Išmokos bus skiriamos už valdoje einamaisiais metais nepertraukiamai išlaikytas bent 30 dienų iki paskutinės laikymo dienos įregistruotas ir suženklintas ne jaunesnes kaip 60 kalendorinių dienų amžiaus pieninių, mėsinių veislių bei šių veislių mišrūnes avis.

Tiems, kurie augina ožkas, susietoji parama bus mokama už pieninės ar mėsinės veislės ožką/ožį – vidutiniškai apie 26,5 Eur.

Pabrėžtina, kad siekiant gauti susietąją paramą augintojai privalo laikytis Geros agrarinės aplinkos būklės (GAAB) ir valdymo reikalavimų.

Už mėsinius galvijus – diferencijuota parama

Mėsinių galvijų augintojams Strateginiame plane numatyta mokėti diferencijuotas susietosios paramos išmokas – pagal auginamo galvijo mėsinės veislės kraujo laipsnio dalį. Jeigu mėsinės veislės kraujo laipsnis ne mažesnis kaip 51 proc., už grynaveislius mėsinius galvijus (įskaitant mėsinių veislių mišrūnus) bei pieninių ir mėsinių veislių mišrūnus pasieks didesnė parama – už vieną galviją 154 Eur. Esant mažesniam mėsinės veislės kraujo laipsniui – 82 Eur.

Šios išmokos sudarys 3,1 proc. viso tiesioginių išmokų voko – 94 mln. Eur, jos turėtų pasiekti apie 14,5 tūkst. mėsinių galvijų ūkių.

Be šios paramos, numatyta mokėti papildomą išmoką, kuri skatins atlikti produktyvumo tyrimus. Ji sieks 6 Eur už kiekvieną ne jaunesnį kaip 12 mėn. amžiaus mėsinį galviją, kuriam einamaisiais metais bus atlikti minėti tyrimai, kurie lemia sėkmingą galvijų selekcijos procesą, racionalų ir pelningą jų veisimą, gerinant bandų sudėtį, produktyvumo rodiklius.

Augintojai turėtų žinoti, kad susietoji parama mokama už valdoje einamaisiais metais nepertraukiamai išlaikytus bent 30 dienų iki paskutinės laikymo dienos įregistruotus ir suženklintus ne jaunesnius nei 12 mėn. amžiaus mėsinius galvijus.

Paskata už aukštesnius gyvūnų gerovės standartus

Mėsinių galvijų, avių ir ožkų augintojai galės dalyvauti naujose priemonėse – ekologinėse sistemose (ekoschemose), kurios palankios klimatui, aplinkai ir gyvūnų gerovei. Jas pasirinkti galės savanoriškai ir už tai gaus finansinį paskatinimą.

Ūkininkai, kurie norės užtikrinti aukštesnius gyvūnų gerovės standartus, galės rinktis ekoschemos „Gyvūnų gerovė“ veiklą „Parama už galimybę galvijams laisvai išeiti į atvirą erdvę, ganyklas“. Numatyta išmoka – 22 Eur už sąlyginį gyvūną (SG), ganant mėsinius galvijus nepertraukiamai 120 dienų per metus mociono aikštelėse arba ganyklose.

Finansinė paskata numatyta ir ką tik pradėjusiems ekologiškai ūkininkauti ir ekologiniams gyvulininkystės ūkiams – jiems parama bus teikiama per ekoschemą „Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo“ ir kaimo plėtros intervencinę priemonę „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“; naujuoju laikotarpiu už daugiametes žoles taip pat padidintos išmokos atitinkamai iki 206 Eur/ha (pereinamojo laikotarpio) ir 198 Eur/ha (ekologinio ūkininkavimo).

Ekstensyvus pievų ir šlapynių tvarkymas

Ūkininkams naudinga dalyvauti ir su gyvulių ganymu susijusiose ekoschemose „Kompleksinė pievų ir šlapynių priežiūros schema“ ir „Ekstensyvus šlapynių tvarkymas“. Tokiu būdu žemdirbiai yra skatinami išlaikyti ir prižiūrėti pievas ir šlapynes, saugoti jose esančias buveines ir saugomas rūšis.

Už ekstensyvų daugiamečių pievų tvarkymą ganant gyvulius augintojai kasmet turėtų gauti po 192 Eur/ha. Verta priminti, kad padidinta išmoka mokama jau nuo 2022 m. Tiesa, kompensacinės išmokos gali kreiptis tie, kurie paramos prašo už ne mažesnį kaip 1 ha daugiamečių pievų. Dar viena sąlyga – reikia turėti bent 0,3 SG/ha pievų (ganyklų).

Parama numatyta ir už EB svarbos natūralių pievų, šlapynių bei rūšių buveinių tvarkymą – 297 Eur/ha (už pievų tvarkymą) ir 330 Eur/ha (už šlapynių tvarkymą).

Dar 242 Eur/ha kompensacinė išmoka bus skiriama už ekstensyviai tvarkomas šlapynes. Tinkamas paramai plotas − ne mažesnis kaip 1 ha daugiamečių pievų.

Paramos gavėjai turės prisiimti įsipareigojimus atitinkamai 1, 2 ir 5 metų laikotarpiui, pavyzdžiui, nearti pievų, šlapynių, nenaudoti augalų apsaugos produktų, netręšti mineralinėmis ir organinėmis trąšomis, neįrengti naujų sausinimo ar drėkinimo sistemų, laikyti gyvulius ir vidutiniškai ganiavos laikotarpiu ganyti 0,3 SG/ha-1 SG/ha intensyvumu ir kt.

Remiamos tvarios investicijos į gyvulininkystę

Gyvulininkystei skiriama daug dėmesio, tad šis sektorius ir toliau bus remiamas ir per Strateginio plano kaimo plėtros intervencines priemones. Yra numatytos investicinės priemonės: „Labai smulkių ūkių plėtra“, „Smulkių – vidutinių ūkių plėtra“, „Investicijos į žemės ūkio valdas“ (pagal pastarąją priemonę parama ir toliau bus teikiama ne tik dotacijų, tačiau ir lengvatinių paskolų forma). Tad paramos galės prašyti skirtingo dydžio ūkiai.

Naujuoju finansiniu laikotarpiu prioritetinė kryptis – tvarus ir aplinkai bei klimatui draugiškas ūkininkavimas, todėl ir gyvulininkystės ūkiai bus skatinami investuoti į tvaresnį mėšlo ir srutų tvarkymą, biodujų jėgainių įrengimą, gyvulių laikymo sąlygų pagerinimą ir kt. Parama bus teikiama pagal naują intervencinę priemonę „Tvarios investicijos į žemės ūkio valdas“, kuriai ketinama skirti 51,2 mln. Eur dotacijų ir dar 5 mln. Eur lengvatinių paskolų.

Strateginiame plane daug dėmesio ir finansinio paskatinimo numatyta ūkių (tarp jų ir galvijų augintojų) bendradarbiavimui ir trumpų tiekimo grandinių kūrimui pagal priemonę „Trumpos tiekimo grandinės“.

Paramos pagal priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ sulauks jaunieji ūkininkai, kurie kurs gyvulių ūkius. Remiami bus ir tie augintojai, kurie rūpinsis nykstančių Lietuvos senųjų veislių gyvulių išsaugojimu.

Kaip efektyviau valdyti naujas rizikas

Dėl klimato kaitos kyla daug naujų iššūkių ūkininkų veiklai, rūpesčių kelia vis labiau neprognozuojama gamta, plintančios ligos. Strateginiame plane numatytos priemonės, kurios turėtų padėti efektyviau valdyti naujas rizikas.

Pagal priemonę „Investicijos į prevencinę veiklą, kuria siekiama sumažinti galimų gaivalinių nelaimių, nepalankių klimato reiškinių ir katastrofinių įvykių padarinius“ galvijų augintojai galės prašyti paramos investicijoms į prevencines biologinės saugos priemones, skirtas sumažinti pavojingų infekcinių susirgimų pasireiškimo riziką.

Jie galės naudotis ir tokiomis priemonėmis: „Apsaugos priemonės nuo didžiųjų plėšrūnų daromos žalos“, „Pasėlių, augalų ir gyvūnų draudimas“ bei „Savitarpio pagalbos fondai“.

Naujuoju finansiniu laikotarpiu ir toliau bus remiamas dalyvavimas mokymuose, EIP veiklos grupėse arba parodomųjų projektų įgyvendinimas, individualios konsultacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.