Ant „sofos“ ūkininkų planuojama padėti „kryželį“

Seimas ketina priimti Ūkininko ūkio įstatymo pataisas, kuriomis siekiama atimti galimybę iš „sofos“ ūkininkų lengvatinėmis sąlygomis statytis namus.

Seimas ketina priimti Ūkininko ūkio įstatymo pataisas, kuriomis siekiama atimti galimybę iš „sofos“ ūkininkų lengvatinėmis sąlygomis statytis namus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas ketina priimti Ūkininko ūkio įstatymo pataisas, kuriomis siekiama atimti galimybę iš „sofos“ ūkininkų lengvatinėmis sąlygomis statytis namus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

Dec 19, 2022, 1:10 PM, atnaujinta Dec 19, 2022, 1:12 PM

Siūloma padidinti reikalavimus žemės sklypui nuo 0,5 iki 2 hektarų. Taip pat ūkininko sodybą planuojantis pasistatyti asmuo pusę ir daugiau savo pajamų per pastaruosius 3 metus turėtų būti deklaravęs, kaip pajamas iš žemės ūkio veiklos.

Tokį pasiūlymą Ūkininko ūkio įstatymo pataisoms įregistravusi parlamentarų grupė siūlo numatyti, kad ūkininko sodyba ar pagalbinio ūkio ir kitos paskirties (fermų, ūkio, šiltnamių, kaimo turizmo) pastatai statomi nuosavybės teise priklausančiame žemės ūkio paskirties žemės sklype, ne mažesniame kaip 2 hektarai, išskyrus atvejus, kai kituose įstatymuose, teritorijų planavimo dokumentuose nustatyta kitaip.

Pagal dabar galiojantį teisinį reglamentavimą ūkininko sodybą galima statytis turint ne mažesnį kaip 0,5 hektaro sklypą.

„Lengvata statyti žemės ūkio paskirties žemėje yra skirta ūkininkams, kurie vykdo žemės ūkio veiklą, tačiau dabartinis reglamentavimas palieką spragą, kuria gali pasinaudoti nekilnojamojo turto vystytojai statydami gyvenamuosius namus (rajonus) patraukliuose rajonuose, žemės ūkio paskirties sklypuose.

Dabartiniame reglamentavime numatytas minimalus 0,5 ha žemės ūkio paskirties žemės sklypas yra per mažas bet kokiam komerciniam ūkininkavimui, tačiau labai patogus nekilnojamojo turto vystytojams ar asmenims, siekiantiems statyti namus saugomose teritorijose. Atsižvelgiant į tai siūlome padidinti reikalavimus žemės sklypui iki 2 ha dydžio“,– sako tokį pasiūlymą kartu su kitais parlamentarais įregistravęs Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Pasak V. Pranckiečio, dabartinis teisinis reguliavimas skatino gyventojus lengvatinėmis sąlygomis pasistatyti sodybą, ten apsigyventi, o ne ūkininkauti.

„Siūlomos įstatymo pataisos – tai nėra apribojimas, tai yra sutvarkymas to, kas turėjo būti seniai sutvarkyta, kad ūkininkas ir būtų ūkininkas, o ne menamas ūkininkas. Daugelis žmonių pasinaudojo galimybe kurti ūkininko ūkį pusės hektaro plote, tačiau tuo ir baigdavosi, kad būdavo pastatomi pastatai ir ten apsigyvenama. Tai yra labiau gera žinia tikriesiems ūkininkams, kad „sofos“ ūkininkams padedamas „kryželis“, kad ateityje jiems nebus sudarytos sąlygos kurti fiktyvų ūkį žemės ūkio paskirties žemėje. Ūkininkas galės pasistatyti ūkininko sodybą, turėdamas ne mažiau kaip du hektarus žemės, kad nebūtų fiktyvaus tapimo ūkininku“,– Eltai sakė V. Pranckietis.

Pasak jo, tie, kurie norės pasistatyti gyvenamąjį namą, turės pakeisti žemės paskirtį. Pasak jo, naujos įstatymo nuostatos nepaliestų tų gyventojų, kurie jau yra pradėję statybas.„Įstatymai atgal negalioja, įstatymai galioja tik į priekį“,– Eltai sakė V. Pranckietis.

Įstatyme planuojama numatyti, kad naujas teisinis reguliavimas nebus taikomas ūkininko sodyboms, kurių statybą leidžiantys dokumentai išduoti arba šie statiniai pradėti statyti. Pasiūlymą Ūkininko ūkio įstatymo pataisoms įregistravo Seimo nariai Simonas Gentvilas, Viktoras Pranckietis, Edmundas Pupinis, Kazys Starkevičius, Vigilijus Jukna, Juozas Baublys, Jonas Gudauskas, Kęstutis Mažeika, Vidmantas Kanopa, Rita Tamašunienė, Česlav Olševski, Giedrius Surplys, Guoda Burokienė, Andrius Vyšniauskas.

Siūlomas naujas reikalavimas dėl pajamų iš žemės ūkio veiklos

Siūloma leisti lengvatinėmis sąlygomis statyti ūkininko sodybą tik ūkininkams, kurie pusę ir daugiau savo pajamų per pastaruosius 3 metus yra deklaravę kaip pajamas iš žemės ūkio veiklos.

„Lengvata statyti žemės ūkio paskirties žemėje yra skirta ūkininkams, kurie vykdo žemės ūkio veiklą. Atsižvelgiant į tai, siūlome numatyti, kad asmuo siekiantis statytis ūkininko sodybą tikrai dirbtų žemės ūkyje, t. y. bent tris metus būtų deklaravęs pajamas iš žemės ūkio veiklos“,– sako tokį pasiūlymą Ūkininko ūkio įstatymo pataisoms įregistravę Seimo nariai. Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad ūkininko sodybą, nerengiant detaliųjų planų žemės ūkio paskirties žemėje, galėtų statyti ūkininkas, „kuris pusę ir daugiau savo pajamų per pastaruosius 3 metus yra deklaravęs, kaip pajamas iš žemės ūkio veiklos“.

Tokį pasiūlymą Ūkininko ūkio įstatymo pataisoms įregistravo Seimo nariai Viktoras Pranckietis, Jonas Varkalys, Juozas Baublys, Kęstutis Vilkauskas, Vidmantas Kanopa, Andrius Vyšniauskas, Angelė Jakavonytė, Juozas Varžgalys, Simonas Gentvilas.

Numatomi apribojimai saugomose teritorijose

Seimas taip pat ketina apriboti galimybę statyti ūkininkų sodybas saugomose teritorijose.

Seimo planuojamos priimti Ūkininko ūkio įstatymo pataisos numato, kad „saugomose teritorijose ūkininko sodybos statinių statyba turi būti numatyta saugomų teritorijų specialiojo teritorijų planavimo dokumentais nustatytose vietose. Kai žemės ūkio paskirties žemės sklypo dalis yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoje, nepatenkančioje į nacionalinę saugomą teritoriją, ūkininko sodybos statinių statyba galima ne mažesnėje kaip 0,5 ha jo dalyje, esančioje už šios Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijos ribų.“

Įstatymo pataisų iniciatoriaus, Seimo nario socialdemokrato Lino Jonausko teigimu, tokios nuostatos užkirstų kelią piktnaudžiavimui, kai, prisidengiant ūkininko vardu, apeinant įprastas teritorijų planavimo procedūras, saugomose teritorijose statomi gyvenamieji namai.

Ūkininko ūkio įstatymo pataisų priėmimas Seime numatytas antradienį, gruodžio 20 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.