Kinai klonavo tris superkarves: tikisi stulbinančio pieno primilžio

Kinijos mokslininkai sėkmingai klonavo tris superkarves, galinčias duoti neįprastai daug pieno, pranešė valstybinė žiniasklaida, vadindama tai Kinijos pieno pramonės proveržiu, sumažinusiu priklausomybę nuo importuojamų veislių.

Net 70 proc. melžiamų karvių Kinija importuoja iš užsienio.<br>Reuters/Scanpix
Net 70 proc. melžiamų karvių Kinija importuoja iš užsienio.<br>Reuters/Scanpix
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2023, 12:30 PM, atnaujinta Feb 3, 2023, 1:14 PM

Trys veršeliai, kuriuos išvedė mokslininkai iš Šiaurės Vakarų žemės ūkio ir miškininkystės mokslo ir technologijų universiteto, gimė Ningsia regione likus kelioms savaitėms iki Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių sausio 23 d. Jie buvo klonuoti iš labai produktyvių Holšteino fryzų veislės karvių, kilusių iš Nyderlandų. Kai kuri šių galvijų gali duoti 18 tonų pieno per metus arba 100 tonų pieno per savo gyvenimą.

Remiantis JAV žemės ūkio departamento duomenimis, tai yra beveik 1,7 karto daugiau nei 2021 metais Jungtinėse Valstijose iš vidutinės karvės primelžtas pieno kiekis.

Pirmasis iš klonuotų veršelių gimė gruodžio 30 d., atliekant Cezario pjūvį, nes jis buvo gana didelis – 56,7 kg.

Mokslininkai iš labai pieningų karvių ausų ląstelių pagamino 120 klonuotų embrionų ir įterpė juos į surogatines motinas.

Projekto vadovas Jin Yapingas pavadino superkarvių gimimą proveržiu, leidžiančiu Kinijai ekonomišku būdu išsaugoti pačias geriausias karves.

Tik penkios iš 10 tūkst. karvių Kinijoje per savo gyvenimą gali duoti 100 tonų pieno, todėl jos yra vertingos veisimui. Tačiau kai kurios labai produktyvios karvės nėra identifikuojamos iki jų gyvenimo pabaigos, todėl sunku jas veisti, sakė Jin Yapingas.

Pasak „Global Times“, net 70 proc. melžiamų karvių Kinija importuoja iš užsienio.

„Planuojame užtrukti dvejus trejus metus, kad sukurtume daugiau nei 1000 superkarvių bandą, kuri būtų tvirtas pagrindas sprendžiant Kinijos priklausomybę nuo užjūrio melžiamų karvių ir tiekimo grandinės sutrikimų problemą“, – sakė Jin Yapingas.

Daugelyje šalių, įskaitant JAV, ūkininkai augina klonus su įprastiniais gyvūnais, kad į genofondą įtrauktų pageidaujamus bruožus, pavyzdžiui, didelį primilžio produktyvuma ar atsparumą ligoms.

Kinija pastaraisiais metais padarė didelę pažangą gyvūnų klonavimo srityje. Pernai viena gyvūnų klonavimo įmonė pirmą kartą pasaulyje klonavo Arkties vilką.

Parengta pagal CNN

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.