Nori įteisinti bitininkams skirtą atmintiną dieną

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Bitininkų dieną, kuri būtų minima pirmąjį rugpjūčio šeštadienį. Tai numatantį Atmintinų dienų įstatymo pakeitimo projektą įregistravo Seimo narys socialdemokratas Gintautas Paluckas.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 12 tūkst. bitininkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 12 tūkst. bitininkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 12 tūkst. bitininkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 12 tūkst. bitininkų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-04-01 11:25

„Siūloma įtvirtinti atmintinų dienų sąraše Bitininkų dieną, taip pagerbiant ir primenant visuomenei apie bitininkų, kaip specifinės, senas tradicijas turinčios žemės ūkio šakos ir socialinio reiškinio, peržengiančio vien ūkinį aspektą, bendruomenę. Bičių auginimas nėra vien ūkio šaka, bet ir praktinis pavyzdys, kaip žmonės kuria solidarumo ir tarpusavio pasitikėjimo ryšius“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Jame atkreipiamas dėmesys į tai, jog bitės turi nepaneigiamą naudą ekosistemoms, žemės ūkiui. „Tačiau dėl žmogaus ūkinės veiklos pastaraisiais dešimtmečiais buvo pastebėtas bičių populiacijų nykimas, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose, taigi aplinkosauginis bitininkų veiklos aspektas tampa vis svarbesnis“, – sako projekto autoriai.

Atmintinų dienų įstatymo pataisas inicijavo Lietuvos bitininkų sąjunga, vienijanti 44 bitininkų draugijas, veikiančias šalyje teritoriniu principu. Ši sąjunga jau 45 kartą švęs Bitininkų dieną ir siūlo ją įtvirtinti atmintinų dienų sąraše. Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 12 tūkst. bitininkų.

Pagal įstatymą, atmintina diena – reikšminga diena, susijusi su esminiais Lietuvos valstybingumo kūrimo ir įtvirtinimo faktais ir (ar) įvykiais, visuotinių vertybių propagavimu, atminimo kultūros ir gyvosios istorijos išsaugojimu.

Šiuo metu atmintinų dienų sąraše yra 77 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.