Kompostavimo gairės: kaip žaliąsias atliekas paversti natūralia trąša?

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (toliau – ŠRATC) primena, kad kiekvieno iš mūsų namuose susikaupusios žaliosios atliekos gali tapti puikia dirvos trąša.

Komposto nei dirvai, nei joje augantiems augalams nebus per daug.
Komposto nei dirvai, nei joje augantiems augalams nebus per daug.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2023, 10:57 AM, atnaujinta Apr 7, 2023, 11:00 AM

Kai kurie žmonės galvoja, kad žaliosios atliekos, tai atliekos, kurių spalva yra žalia. Iš tiesų tai ne tik nukritę lapai, nupjauta žolė, gėlės ar piktžolės (išskyrus žydinčios), tačiau ir medžio žievės, pjuvenos, drožlės, smulkios medžių ir krūmų genėjimo šakos bei augalinės kilmės maisto atliekos (vaisių ir daržovių likučiai, arbatos tirščiai ir kt.).

Natūralaus komposto nauda

Natūralus pūdinys (kompostas) palengvina molingų dirvų struktūrą ir pagerina oro laidumą, o smėlingose – sulaiko drėgmę, atstato nualintas dirvas bei išlaiko ilgalaikį jų trąšumą. Natūralus kompostas, priešingai nei cheminės trąšos, naudingas ir augalui, ir dirvai. Kartą juo pagerinus žemę, naujosios dirvos savybės išlieka ilgam, kol tuo metu ilgainiui naudojamos trąšos dirvą alina.

Komposto nei dirvai, nei joje augantiems augalams nebus per daug. Dėl pūdinio vykstantys mikrobiologiniai procesai taip pat apsaugo ją nuo ligų ir kenkėjų, tačiau sergančių augalų dalių kompostuoti nereikėtų – jos gali tapti naujais užkrato židiniais.

Chemines trąšas patariama naudoti atsakingai – jų perteklius neigiamai veikia ne tik jomis tręštą augalą, bet ir šalia esančius augalus, gruntinius vandenis ir paviršinio vandens telkinius.

Kaip tinkamai kompostuoti žaliąsias atliekas?

Praktiniais patarimais, kaip tinkamai kompostuoti žaliąsias atliekas, dalinasi Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sodo direktorius dr. Martynas Kazlauskas. Jo teigimu, ravintiems darželius reikėtų įsidėmėti, kad į kompostą dėti žydinčių, o juo labiau derančių piktžolių nevalia, tačiau jei nepamiršime ravėti laiku, kompostuoti bus tinkamos visos piktžolės.

Prieš dedant į komposto dėžę, stambesnes atliekas reikėtų susmulkinti. Kompostavimo procesas vyksta greičiau ir geriau, jei yra kuo įvairesnių atliekų rūšių: virtuvės atliekas galima sumaišyti su nupjauta žole, sausas atliekas – su šlapiomis, smulkias – su stambiomis.

Pagreitinti kompostavimą taip pat galima į jį įdedant šiek tiek jau pagaminto komposto, kūdros dugno išgriebto dumblo, perpuvusio mėšlo ar „greito“ komposto medžiagų, pvz., bakterijų ar Kalifornijos raudonųjų sliekų.

„Kad ir kaip keistai skambėtų, per užsitęsusius karščius kompostą rekomenduojama palaistyti, kad naudinga mikroorganizmų veikla nesustotų. Nepraleiskite progos komposte užsiauginti moliūgų ar taip šiuo metu madingų arbūzų! Užpildytoje kompostinėje jiems žymiai geriau nei lysvėje, nes čia apstu trąšos ir ant jo šilta net vėsią dieną – šiluma rūpinasi uoliai besidarbuojantys skaidytojai“, – kompostuoti kviečia dr. M. Kazlauskas.

Kompostas Šiaulių regiono gyventojams

Natūralaus ir kokybiško komposto galima įsigyti ŠRATC žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėse. Apsilankykite Šiaulių rajone esančiose Kairių ir Drąsučių aikštelėse ar Pakruojo rajone esančioje Aleknaičių aikštelėje, prieš tai iš anksto susisiekę su darbuotoju interneto svetainėje pateiktais kontaktiniais duomenimis.

Komposto pardavimo kaina parduodant iki 12 t – 8,76 Eur su PVM/t, o parduodant 12 t ir daugiau – 4,84 Eur su PVM/t. Komposto galima įsigyti ir mažesniais kiekiais už simbolinę – 1 ct/kg – kainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.