Švedijos teismo sprendimas palankus miškų savininkams – Lietuvoje vis dar bylinėjamasi

Švedijos laikraštis „Dagens industri“ paskelbė, kad miškų savininkams, kuriems neleidžiama kirsti miškų, gali būti mokamos kompensacijos. Taip nusprendė Švedijos Aukščiausiasis Teismas.

Švedijos miškų agentūros teigimu, buvo iškilę daug dviprasmybių, ar miško savininkas tikrai turi teisę į kompensaciją.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Švedijos miškų agentūros teigimu, buvo iškilę daug dviprasmybių, ar miško savininkas tikrai turi teisę į kompensaciją.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-25 17:00

Teismas nusprendė, kad miško savininkas iš Uplando regiono turi teisę gauti 2,8 mln. kronų (247 tūkst. eurų) dydžio kompensaciją iš valstybės dėl 2017 m. priimto Švedijos miškų agentūros potvarkio.

Švedijos miškų agentūros pranešime spaudai teigiama, kad ši institucija nusprendė neišduoti miško savininkui leidimo kirsti medžių kone 20 hektarų plote, nes toje teritorijoje aptikta kurtinių.

Švedijos miškų agentūros teigimu, buvo iškilę daug dviprasmybių, ar miško savininkas tikrai turi teisę į kompensaciją.

„Tokia neaiški situacija susiklostė todėl, kad teisės aktuose nėra nuostatos, kuri reglamentuotų teisę į kompensaciją, atsirandančią dėl Rūšių apsaugą reglamentuojančių taisyklių“, – rašė Švedijos miškų agentūra.

Atskirame pranešime spaudai Švedijos ūkininkų asociacija rašo, kad Aukščiausiojo Teismo sprendimas dėl kompensacijos mokėjimo yra „pergalė, užtikrinanti teises“.

„Tai labai džiuginanti žinia. Turime dar vieną patvirtinimą, kad valdžios institucijos negali apriboti miško savininko teisės naudotis savo mišku ir nemokėti už tokius apribojimus kompensacijos“, – sakė Miško savininkų asociacijos pirmininkas Paulas Christenssonas.

Tuo tarpu Lietuvos privačių miško savininkų asociacijos direktorė Giedrė Žygaitytė – Šlevinskė teigė, kad šis Švedijos teismo sprendimas atkartoja ir situaciją Lietuvoje.

Mūsų šalyje yra apie 200 tūkstančių privačių miško savininkių ir neretai jų valdose randama miško buveinių. Kompensacijos už draudimą ūkininkauti šiuose miškuose numatytos neaiškiai. Yra pradėta nemažai teisminių procesų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.