VMVT sieks nustatyti visus neatsakingus ūkinių gyvūnų laikytojus

Šį savaitgalį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), sulaukusi informacijos iš Aplinkos apsaugos departamento (AAD) apie Tauragės apskrities miške rastas neatsakingai išmestas galvijų gaišenas ir skerdenas, pradėjo tyrimą. Jį šiuo metu vykdo Policija kartu su VMVT ir AAD pareigūnais.

Šį savaitgalį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), sulaukusi informacijos iš Aplinkos apsaugos departamento (AAD) apie Tauragės apskrities miške rastas neatsakingai išmestas galvijų gaišenas ir skerdenas, pradėjo tyrimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Šį savaitgalį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), sulaukusi informacijos iš Aplinkos apsaugos departamento (AAD) apie Tauragės apskrities miške rastas neatsakingai išmestas galvijų gaišenas ir skerdenas, pradėjo tyrimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

2023-09-13 16:43, atnaujinta 2023-09-15 22:24

Tai jau ne pirmas atvejis šiemet. VMVT vien per šią vasarą užfiksavo daugiau kaip 20 gyvūnų gaišenų ir gyvūninių atliekų išmetimo miškuose ar atokiose gamtos vietovėse atvejų. Vienas atvejis buvo ypač kraupus, kuomet Kelmės rajone leisgyvė karvė ūkininko buvo atitempta ir palikta miške nugaišti, o aplinkui teritorijoje aptikti ten anksčiau išmestų gyvūnų kaulai ir kitos atliekos. Ūkininkas buvo nustatytas, pradėtas procesas dėl poveikio priemonių pritaikymo. Ūkininkas taip pat įpareigotas užterštą aplinką sutvarkyti.

VMVT įspėja ūkinių gyvūnų laikytojus, kad už žiaurų elgesį su gyvūnais, asmenims gali būti taikoma ne tik administracinė, tačiau ir baudžiamoji atsakomybė, su laisvės atėmimo bausme.

Būtinosios veterinarinės pagalbos nesuteikimas sergantiems gyvūnams, ar jų kančių nenutraukimas juos nugaišinant teisės aktuose nustatytais metodais, yra vienas grubiausių gyvūnų gerovės pažeidimų, todėl taip besielgiantiems, humaniškumo gyvūnų atžvilgiu stokojantiems asmenims, siekiama skirti griežčiausias nuobaudas.

Pažeidėjams nustatyti pasitelkiami Policijos ir savivaldybės ir kitų institucijų pareigūnai. VMVT ir toliau stengsis išsiaiškinti panašius atvejus ir nepalikti jokių galimybių išsisukti nuo neteisėtų veiksmų.

Gyvūnines atliekas tvarkyti brangu ir sudėtinga – mitas!

Nugaišus ūkiniam gyvūnui privaloma nedelsiant kreiptis į įmones, turinčias VMVT išduotus leidimus surinkti, perdirbti ir utilizuoti gyvūnų gaišenas, jei reikalinga ir gyvūnines atliekas. Įmonių sąrašą galima rasti VMVT tinklalapyje.

Svarbu paminėti, kad nugaišusių ūkinių gyvūnų surinkimo ir perdirbimo veikla pagal Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) parengtą tvarką yra iš dalies kompensuojama valstybės lėšomis. Išsamesnė informacija apie šalutinių gyvūninių produktų tvarkymą pateikiama ŽŪM patvirtintose taisyklėse.

Kokias grėsmes sukelia netinkamai pašalintos atliekos?

Netinkamai tvarkomos gyvūninės atliekos gali kelti didelę grėsmę visuomenės ir gyvūnų sveikatai. Istoriniai incidentai Europoje, įskaitant snukio ir nagų ligos protrūkius ir užkrečiamųjų spongiforminių encefalopatijų plitimą, buvo tiesiogiai susiję su netinkamu gyvūninių atliekų tvarkymu.

Taip pat didžiulė grėsmė kyla ir laukinei faunai, nes gamtoje paliktas sergantis gyvūnas gali išplatinti užkrečiamąją ligą ir pražudyti daugybę laukinių gyvūnų. VMVT gyvūnų laikytojus ragina būti atsakingiems, o visuomenę likti budriems ir apie pastebėtą netinkamą elgesį su gyvūnais ar jų gaišenomis pranešti trumpuoju VMVT numeriu 1879.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.