Ką sodininkai veikia žiemą?

Sodininkai neslepia, šiųmetis obuolių derlius yra rekordinis visoje Europoje. Jais jau pradėta prekiauti prekybos centruose, turguose. Dažnam gali kilti klausimas: ką ūkininkai ir sodininkai veikia ištisus metus, kai baigiasi vaisių auginimo ir skynimo sezonas? Koks obuolių kelias nuo ūkio ar sodo iki prekybos vietos? Apie tai kalbamės su Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidente Vitalija Kuliešiene.

 Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidente Vitalija Kuliešiene.
 Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidente Vitalija Kuliešiene.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 8, 2018, 10:15 AM

Naujam sezonui pradedama ruoštis vos nuėmus derlių

Rudens pradžia sodininkams bei daržininkams yra pats darbymetis – vyksta derliaus nuėmimo darbai. Tuo metu vaisiai yra skinami, dedami į dėžes ir siunčiami į prekybą arba sandėliuojami. Rodos, kad praėjus rudeniui jau galima pradėti mėgautis užsidirbtu poilsiu. Tačiau anaiptol. Pasak V. Kuliešienės, naujam sezonui ruoštis reikia pradėti iš anksto – vos nuėmus metų derlių.

„Pasiruošimo naujam derliui darbai vyksta ištisus metus. Žiemą ir pavasarį genimi vaismedžiai. Mechanizuotai galima nupjauti tik labai dideles vaismedžių šakas, o kiti darbai atliekami rankomis. Genėjimas reikalauja daug laiko ir darbo jėgos“, – pasakoja Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė.

Vaismedžius prižiūrėti reikia nuolatos

Nuo pat pavasario labai svarbu tinkamai prižiūrėti vaismedžius ir suteikti jiems puikias sąlygas, kad derlius būtų geras.

„Pirmieji purškimai nuo ligų prasideda ankstyvą pavasarį, kuomet dar nėra susprogę vaismedžių pumpurai. Tuo tarpu, nuo kenkėjų apsauginėmis priemonėmis vaisius purškiame pumpurams bringstant, taip vadinamoje žalio kūgio fazėje . Jeigu pastebima, kad ant vaismedžio yra labai daug žiedų, reikia juos praretinti“, – teigia pašnekovė.

Be atliekamų purškimų reikia nuolatos prižiūrėti dirvožemį, daryti jo analizes. Jų metu yra stebima dirvos būklė, ar jai netrūksta mineralinių medžiagų. Esant šiai problemai, dirvožemį patartina tręšti.

Kaip obuoliai prikeliami iš miego?

Pasak Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentės V. Kuliešienės, norint išsaugoti obuolius per žiemą, vos tik nuskynus, reikėtų juos sandėliuoti.

„Obuoliai yra skinami į 300 kg konteinerius, kuriuose ir sandėliuojami. Didžioji dalis mūsų asociacijos narių sodų yra modernūs – turi šiuolaikines saugyklas, kuriose pritaikytos pažangiausios vaisių laikymo technologijos. Jose yra sumažinamas deguonies kiekis, taip pat reguliuojama anglies dvideginio koncentracija. Tokiose sąlygose vaisiai tarsi užmigdomi, sulėtėja vaisių kvėpavimas ir nokimas“, – pasakoja pašnekovė.

Tuo tarpu, kuomet norima obuolius iš saugyklos naudoti prekybai arba valgymui, jos atidaromos, atstatoma normali atmosfera ir per dvi savaites vaisiai yra realizuojami.

„Kai obuoliai prikeliami iš miego, jie supakuojami į plastikinius maišelius, uždedamas specialus Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklas „Kokybė“ ir vaisiai siunčiami į prekybą“, – sako V. Kuliešienė.

Kelia griežtus reikalavimus

Didžioji dalis asociacijos „Vaisiai ir uogos“ narių obuolius augina pagal Nacionalinę kokybės produktų (NKP) sistemą. Jų produkcija yra sertifikuojama pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ ir žymima ženklu „Kokybė“.

Išskirtiniai, ženklu „Kokybė“ žymimi obuoliai atitinka savo veislės standartus ir yra jai būdingos spalvos bei dydžio, tinkamai sunokę, neturi jokių pažeidimų ar defektų. Be to, sodininkams, siekiantiems, kad jų obuoliai būtų paženklinti NKP ženklu „Kokybė“, reikia laikytis kur kas griežtesnių reikalavimų: ribojamas tręšimas, herbicidų ir cheminių apsaugos priemonių naudojimas, reikia kur kas ilgiau laukti po paskutinio purškimo, kol bus galima skinti obuolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.