Kokybiškus obuolius pirkėjai vertina vis labiau

Ruduo – laikas, kai galime į valias mėgautis skaniais, natūraliai užaugintais, ką tik nuskintais lietuviškais obuoliais. Šiuo metu parduotuvių bei turgelių prekystaliai nukloti įvairių veislių, skonių bei spalvų obuoliais. Pirkėjams dažnai sunku apsispręsti kuriuos iš tokios gausybės pirkti, kaip atskirti tikrai kokybiškus. Kokius obuolius renkasi Lietuvos pirkėjai, klausiame lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės.

 Ruduo – laikas, kai galime į valias mėgautis skaniais, natūraliai užaugintais, ką tik nuskintais lietuviškais obuoliais. 
 Ruduo – laikas, kai galime į valias mėgautis skaniais, natūraliai užaugintais, ką tik nuskintais lietuviškais obuoliais. 
„Maxima“ komercijos vadovė Vilmos Drulienė.
„Maxima“ komercijos vadovė Vilmos Drulienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 7:10 PM, atnaujinta Sep 26, 2022, 12:17 PM

Pardavimai išaugo

Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ nariai išaugina apie 60 procentų visos Lietuvos obuolių produkcijos. Dauguma jų vaisius augina pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą, laikosi jiems keliamų griežtų reikalavimų, o savo produkciją žymi ženklu „Kokybė“. Šie išskirtinės kokybės lietuviški vaisiai jau pasiekė prekybos tinklus ir pirkėjai juos noriai perka.

„Analizuodami šių bei praėjusių metų pardavimų duomenis, matome, jog kai tik prekybos centrai sulaukia lietuviškų obuolių derliaus, šių vaisių pardavimai iš karto išauga. Mūsų prekybos tinkle nacionalinės kokybės ženklu „Kokybė“ pažymėti obuoliai sudaro 30 procentų visų parduodamų lietuviškų obuolių. Jų paklausa pastaraisiais metais auga. Jeigu 2017 metais mes pardavėme maždaug 20 procentų nacionalinės kokybės ženklu pažymėtų obuolių nuo viso parduodamų lietuviškų obuolių kiekio, tai šių metų devynių mėnesių rezultatai rodo, kad šie pardavimai yra išaugę dvigubai. Tai yra jau parduodamas 40 procentų kiekis nuo visų parduodamų lietuviškų obuolių“, – teigia V. Drulienė.

„Maxima“ komercijos vadovės teigimu, pagal praėjusių metų duomenis šiame prekybos tinkle per mėnesį vidutiniškai parduodama apie 47 tūkstančiai pakuočių obuolių, pažymėtų ženklu „Kokybė“. Taigi, vien prekybos tinkle „Maxima“ per metus vidutiniškai parduodama daugiau kaip pusė milijono tokių pakuočių.

Renkasi kokybę

Pasak pašnekovės, pagal Nacionalinės kokybės sistemą sertifikuotus ir ženklu „Kokybė“ žymimus obuolius renkasi pirkėjai, kurie vertina lietuviškų obuolių kokybę. „Pirkėjas obuolius renkasi pagal poreikį. Jeigu jam yra miela nacionalinė produkcija, jis be abejo rinkasi lietuviškus obuolius ir net nežiūri į atvežtinius. Lietuvoje išaugintus išskirtinės kokybės vaisius vertina vis daugiau pirkėjų“, – akcentuoja V. Drulienė.

Ieškantiems išskirtinės kokybės lietuviškų obuolių reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad tokie obuoliai paprastai būna supakuoti į plastikinius maišelius po porą kilogramų ir ant pakuotės yra Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklas „Kokybė“. Jei toks ženklas yra, vadinasi, produkcija išauginta ir sertifikuota pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ ir šių vaisių aukšta kokybė yra garantuota.

Griežti reikalavimai auginimui

Ženklu „Kokybė“ pažymėti obuoliai atitinka savo veislės standartus, yra jai būdingos spalvos bei dydžio, tinkamai sunokę, neturi jokių pažeidimų ar defektų. Be to, sodininkai, kuriems suteikta teisė savo produkciją žymėti NKP ženklu „Kokybė“, augindami vaisius laikosi griežtų reikalavimų: ribojamas vaismedžių tręšimas, purškimas, herbicidų ir cheminių augalų apsaugos priemonių naudojimas, būtina išlaukti ilgą laikotarpį nuo paskutinio purškimo iki obuolių skynimo, kad per tą laiką visiškai suirtų cheminių medžiagų likučiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.