Natūralus antibiotikas iš lietuviško daržo: padeda gintis nuo virusų

Vienmetis dekoratyvinis ir vaistinis augalas, džiuginantis dailiais ir ryškiais žiedais bei pluoštu organizmui naudingų savybių – tai Lietuvos daržuose ir darželiuose nuo seno auginama medetka.

Medetkos tinka ne tik arbatoms, bet ir nuovirams, vandeninėms ištraukoms, kompresams, patiekalų gardinimui.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Medetkos tinka ne tik arbatoms, bet ir nuovirams, vandeninėms ištraukoms, kompresams, patiekalų gardinimui.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Medetka – universalus vaistinis ir dekoratyvinis augalas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Medetka – universalus vaistinis ir dekoratyvinis augalas.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Medetkos - gyvybingas, visą šiltąjį sezoną žydintis augalas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medetkos - gyvybingas, visą šiltąjį sezoną žydintis augalas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-31 16:31

Dėl antibakterinio, priešuždegiminio ir atstatančiojo poveikio medetkų patariama griebtis pajutus pirmuosius peršalimo ženklus ir siekiant apsaugoti organizmą nuo įvairių šaltuoju sezonu paplitusių virusų.

Gydomosios savybės

Organizmui naudingos medetkų savybės buvo atrastos dar prieš Kristaus gimimą, o Indijoje dėl sveikatą stiprinančių savybių šis augalas buvo pripažintas šventu.

Šių vaistinių ir dekoratyvinių gėlių sudėtyje yra sakinių medžiagų, karotinoidų, ksantinų, eterinių aliejų, likopino ir neolikopino, alkaloidų ir vitaminų.

Medetkos pasižymi uždegimus slopinančiomis ir stabdančiomis bei antibakterinėmis, dezinfekuojančiomis savybėmis. Todėl, prasidėjus anginai, ši vaistažolė turėtų būti viena pagrindinių natūralios pagalbos priemonių.

Medetkos skatina prakaitavimą, pagreitina mėnesines ir mažina jų sukeliamus skausmus. Išoriškai naudojami šių augalų preparatai skatina žaizdų gijimą, tinka nudegimų ir nušalimų priežiūrai.

Šių vaistažolių arbata ramina centrinę nervų sistemą, padeda atpalaiduoti raumenis. Medetkas rekomenduojama pasitelkti burnos ertmės, kepenų, tulžies susirgimų profilaktikai bei gydymui.

Tinka ne tik arbatai

Nuo seno įprasta medetkas vartoti arbatai. Tačiau arbata toli gražu nėra vienintelis vaistažolių panaudojimo būdas. Kosmetikoje paplitę vandeninės medetkų ištraukos. Medicinoje – medetkų tinktūros.

Odos, žaizdų, spuogų priežiūrai galima naudoti šių augalų nuovirą. Nuoviras tinka ir gerklės bei burnos skalavimui. O su šių augalų nuoviru nuolat skalaujami plaukai pašviesėja.

Karštu vandeniu nuplikytos medetkos gali būti naudojamos kompresams.

Medetkos tinkamos ir salotų gardinimui: tiesa, salotoms dėl ryškaus skonio žiedų reikia labai nedaug.

Natūraliosios medicinos atstovai į miltelius sumaltus medetkų žiedynus naudoja ir kitiems patiekalams, pavyzdžiui, sumuštiniams pagardinti.

Greitai augančios ir gyvybingos 

Nors medetkos Lietuvoje žinomos ir vartojamos jau seniai, vis tik tai nėra augalas, kurį mūsų klimato juostoje galima sutikti gamtoje augantį natūraliai.

Ši vaistažolė dauginasi sėklomis. Nors medetkos yra vienmetis augalas, dėl jų gyvybingumo ir nesudėtingo plitimo didelė tikimybė, kad pasodinus medetkas vienais metais toje pačioje jos vėl išdygs kitąmet.

Medetkos geriausiai auga saulės atokaitoje, priemolyje arba priesmėlyje, joms tinkamiausia neutrali arba silpnai rūgšti dirva.

Pasodintos balandžio-gegužės mėnesiais, medetkos įprastai pražysta birželį ir žydi ištisą sezoną iki pat šalnų. Žiedynai džiovinimui gali būti renkami per visą žydėjimo periodą.

Beje, medetkos pasižymi ne tik organizmui, bet ir daržui naudingomis savybėmis: auginamos darže jos padeda kovoti su kai kuriais daržuose paplitusiais kenkėjais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.