Geležies užtaisas špinatai: kodėl verta juos auginti

Špinatai – priežiūrai nereikli, per 15-25 dienas nuo daigų išaugimo vartojimui tinkamus lapus subrandinanti daržovė, kuri geležies kiekiu lenkia visas kitas daržo gėrybes.

Sudygus špinatų daigams, derliumi galėsite mėgautis po daugmaž 15-25 dienų.<br> 123rf  nuotr.
Sudygus špinatų daigams, derliumi galėsite mėgautis po daugmaž 15-25 dienų.<br> 123rf  nuotr.
 Špinatai itin gerai auga po bulvių ir kopūstų.<br> 123rf  nuotr.
 Špinatai itin gerai auga po bulvių ir kopūstų.<br> 123rf  nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 9:10 AM

Dalinamės informacija, kur, kada, kaip ir kodėl savo darže šiemet vertėtų sodinti špinatus.

Nepralenkiami geležies kiekiu

Prancūzai špinatams suteikia „skrandžio šluotos“ titulą ne veltui: jie yra puiki priemonė, tinkama daugelio žarnyno ir virškinamojo trakto ligų prevencijai bei būklės gerinimui. Be to, ši daržovė pasižymi organizmą valančiu poveikiu, padedančiu iš organizmo pasišalinti šlakams.

Špinatų sudėtyje rikiuojasi visa eilė vitaminų: C, B1, B2, E, D, P, A. Tačiau ši daržovė labiausiai vertinama dėl geležies, kurios kiekiu lenkia visas kitas daržoves. Dėl geležies gausos ir eilės sudėtyje esančių vitaminų špinatai stiprina kraują, saugo nuo mažakraujystės ir gerina bendrą organizmo būklę.

Špinatų lapuose taip pat randama vario, jodo, arseno ir kalio, kuris teigiamai veikia širdies veiklą ir kraujotakos sistemą.

Biologinės savybės ir auginimo subtilybės

Špinatai – tai ankstyva, vienmetė balandinių šeimos daržovė, puikiai auganti humusingame, neutraliame, drėgname dirvožemyje. Špinatai itin gerai auga po bulvių ir kopūstų.

Ši daržovė itin tinkama Lietuvos klimatui, nes yra pakankamai atspari šalčiui, ištveria šalnas, o jos sėklos sėkmingai sudygsta ir esant pakankamai žemai, vos 5 laipsnius siekiančiai temperatūrai.

Špinatams nebūtinas ir didelis, nuolatinis karštis: jei lauko temperatūra itin aukšta, špinatai pradeda greitai leisti žiedynkočius ir jų vartoti nebepatariama. Žiedynkočių leidimą skatina ir per didelė sausra, todėl, jei vasarą mažai lyja, patartina špinatus periodiškai laistyti.

Priklausomai nuo sodinimo laiko, špinatus galima auginti tiek šiltnamyje, tiek atvirame lauke. Kad špinatai greičiau ir sėkmingiau sudygtų, rekomenduojama jų sėklas padaiginti ar paprasčiausiai parą palaikyti kambario temperatūros vandenyje.

Sudygus daigams, derliumi galėsite mėgautis po daugmaž 15-25 dienų.

Naudoti galima ištisą sezoną

Didelis špinatų privalumas tas, kad juos galima sodinti 3-4 kartus per visą šiltąjį sezoną. Todėl, savo darže špinatus sodindami keletą kartų kas 2-3 savaites, šviežiu jų derliumi galėsite mėgautis nuo vasaros pradžios iki pat rudens.

Maistui šią daržovę vertėtų naudoti iki žydėjimo – pražydus špinatuose atsiranda organizmui kenksmingų junginių.

Klaidinga galvoti, kad organizmui naudingi tik švieži, tiesiai iš daržo nuskinti špinatai. Žinoma, niekas nepranoks jaunų, šviežių špinatų lapelių, tačiau organizmui naudingas medžiagas išsaugo ir užšaldyti ar su kitomis daržovėmis užkonservuoti špinatai, skirti vartojimui šaltuoju sezonu.

Špinatus galima valgyti ne tik žalius, bet ir termiškai apdorotus – virtus, troškintus, keptus. Jie taip pat idealiai tinka žaliesiems kokteiliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.