Sėkmingam vasaros startui – svarbiausi birželio darbai sode ir darže

Birželio pradžia žymi vasaros ir vasarinių darbų startą daržuose bei soduose. Primename, kokių darbų vertėtų nepamiršti, kad pirmasis vasaros mėnuo praeitų sklandžiai ir paklotų puikius pamatus kokybiškam rudens derliui.

Svarbiausi pirmojo vasaros mėnesio darbai darže ir sode.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Svarbiausi pirmojo vasaros mėnesio darbai darže ir sode.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Svarbu piktžolių vešėjimą sustabdyti ne tik darže, bet ir sode.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Svarbu piktžolių vešėjimą sustabdyti ne tik darže, bet ir sode.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Svarbu nepamiršti braškių ravėjimo ir dirvos, esančios aplink šias uogas, purenimo.<br>D.Umbraso nuotr.
Svarbu nepamiršti braškių ravėjimo ir dirvos, esančios aplink šias uogas, purenimo.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasirūpinti vertėtų ne tik daržu, bet ir šiltnamiu. <br>D.Umbraso nuotr.
Pasirūpinti vertėtų ne tik daržu, bet ir šiltnamiu. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 31, 2019, 10:36 AM, atnaujinta May 31, 2019, 10:37 AM

Įdomu tai, kad pirmasis vasaros mėnuo toli gražu ne visada turėjo birželio vardą. XVII amžiuje mūsų krašto žemdirbiai šį mėnesį vadino sėmenijos, sėmenio, kirmėlių mėnesiu. XVIII amžiuje – birželio, sėjinio ir pūdymo, o XIX amžiuje birželiui teko biržio, sėjos, jaunio, visjavio ar mėšlinio vardai.

Svarbiausi darbai soduose ir daržuose:

– Birželio mėnesį neretai prasideda ir vasarinės liūtys, po kurių soduose ir daržuose itin sparčiai auga piktžolės. Svarbu piktžolių vešėjimą sustabdyti ne tik darže, bet ir sode. Dėl šios priežasties vertėtų kartą arba du per mėnesį išravėti pomedžius ir plotelius, esančius aplink vaiskrūmius.

– Medžių ir krūmų mulčiavimas – dar vienas būdas, apsisaugoti nuo piktžolių. Mulčiavimo darbus vertėtų tęsti ir birželio mėnesį.

– Dar vienas sodo darbas birželio mėnesį – medžių ūglių priežiūra. Greta medžių neretai pridygsta ūglių, kurie laisvai augdami gali pridaryti žalos medžiui. Rekomenduotina ūglius pašalinti ir išpjauti. Ūglius išpjauti patartina, nepaliekant stuobrelių.

– Jei auginate vynuoges, naudinga būtų apžiūrėti vynuogienojus, patrumpinti arba pašalinti bežiedžius vynuogių ūglius.

– Piktžoles birželį intensyviai naikinti reikia ir daržuose, ir ant komposto krūvos. Jei ant komposto ima augti piktžolės, jas reikėtų pašalinti kuo greičiau, kol šios dar nesubrandino sėklų.

– Svarbiausia kovos su piktžolėmis daržuose taisyklė – piktžolių pašalinimas iš daržo, kol šios dar nesužydėjo.

– Šalinant piktžoles iš daržo ir tarpuvagių, pamiršti nereikėtų ir dirvos purenimo. Agurkų, kopūstų, pomidorų žemę augimo pradžioje purenti patartina kiek giliau, o jiems augant mažinti purenimo gilį, kad nebūtų pažeistos netoli žemės paviršiaus esančios šaknys.

Kitokia situacija yra su burokėliais. Šių daržovių šaknys auga į gilumą, todėl augimo pradžioje žemę aplink burokėlius rekomenduotina purenti negiliai, o burokėliams paaugus – kiek giliau.

– Baigiantis birželiui galima pasirūpinti ir krienais. Nusprendus pasirūpinti krienais, jų šaknis reikia atkasti, kad būtų pašalintos šoninės šaknelės.

– Jei birželio mėnesį užsimezga pupų ankštys, galima nulaužti jų viršūnes. Tai padės pupų derliaus sulaukti anksčiau, o pupoms užaugti kokybiškesnėms ir didesnėms.

– Darže birželio mėnesį galima pradėti ir sodinukų retinimą. Retinimas užtikrina, kad augalas gaus daugiau saulės šviesos ir tvirčiau įsitvirtins dirvožemyje. Pirmąjį retinimą atlikti galima tuomet, kai augalas turi du pirmuosius lapelius.

Birželis – braškių mėnuo. Todėl svarbu nepamiršti braškių ravėjimo ir dirvos, esančios aplink šias uogas, purenimo.

– Jei birželį lyja retai ir žemė braškyne yra sausa, braškes patartina palaistyti. Tam tinkamiausias laikas – vėlus vakaras arba ankstyvas rytas. Jei neturite galimybės braškes palieti vėlai vakare arba anksti ryte, dienos metu šias uogas laistyti reikėtų tik su nešaltu vandeniu.

Beje, šaltu vandeniu nereikėtų lieti ne tik braškių, bet ir kitų šilumamėgių daržovių, pavyzdžiui, paprikų, agurkų, aguročių.

– Pirmoji birželio pusė – laikas, kai labai greitai ir aktyviai auga pakaitiniai aviečių stiebai bei šaknų atžalos. Priklausomai nuo veislės, leidžiamų atžalų kiekio ir pasirinkto aviečių formavimo būdo, birželio mėnesį vertėtų pagerinti derančių šakų apšviestumą ir praretinti išaugusias naujas atžalas.

– Pasirūpinti vertėtų ne tik daržu, bet ir šiltnamiu. Jei birželis labai karštas, svarbu prižiūrėti, kad šiltnamyje nebūtų pernelyg karšta. Pasirūpinus tinkamu vėdinimu, temperatūra neturėtų stipriai viršyti 30° C. Jei dienos ir nakties temperatūrai lauke būdingas svyravimas, svarbu pasirūpinti ne tik optimalia dienos, bet ir tinkama nakties temperatūra šiltnamyje. Naktį šiltnamio temperatūra turėtų nenukristi žemiau 16-18° C.

– Gėlininkams ir gėlių mylėtojams patartina stebėti gėles – šį mėnesį augalus neretai vargina amarai ir kiti kenkėjai. Pastebėjus gėlių ir kitų augalų kenkėjus, vertėtų nieko nelaukiant imtis natūralių ar cheminių kenkėjų naikinimo priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.