Daržas balkone: kaip įsirengti ir prižiūrėti

Nuosavas daržas ar sodas, žemės lopinėlis greta namo – tai nevienintelė galimybė užsiauginti naminių daržovių ar uogų. Pasaulyje stipriai išpopuliarėję ir Lietuvoje jau keletą metų populiarėjantys balkonuose įrengti nedideli daržai yra puiki alternatyva tiems, kurie mėgsta žemės ūkio darbus ir nori užsiauginti nedidelį ekologiškų daržo gėrybių derlių.

Dalinamės idėjomis ir patarimais, kaip savo balkone įkurti nedidelę daržovių, žolelių ir uogų oazę.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Dalinamės idėjomis ir patarimais, kaip savo balkone įkurti nedidelę daržovių, žolelių ir uogų oazę.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Balkone puikiai auga gražgarstės, salotos, ridikėliai, krapai, svogūnų laiškai, bazilikai. <br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Balkone puikiai auga gražgarstės, salotos, ridikėliai, krapai, svogūnų laiškai, bazilikai. <br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Auginimui balkone idealiai tinka žemaūgiai augalai ir ypač vynuoginiai pomidoriukai.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Auginimui balkone idealiai tinka žemaūgiai augalai ir ypač vynuoginiai pomidoriukai.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 16, 2019, 1:49 PM

Dalinamės idėjomis ir patarimais, kaip savo balkone įkurti nedidelę daržovių, žolelių ir uogų oazę.

Vieta, pusė ir erdvė

Nusprendus savo balkone įsirengti daržą, labai svarbu kritiškai įvertinti, kiek erdvės galite skirti daržui, kokioje pusėje yra įrengtas balkonas, kuriame aukšte jis yra. Jei balkonas pirmajame aukšte, o namas stovi greta gatvės, auginti vaistažolių, prieskoninių žolių ar daržovių nerekomenduojama – kenksmingų medžiagų kiekis augaluose tokiu atveju bus didesnis nei naudingųjų medžiagų. Pirmajame aukšte greta gatvės esantį balkoną galima sėkmingai išnaudoti, įrengiant dekoratyvių augalų – žydinčių gėlių, vijoklinių augalų – erdvę.

Saulėtuose balkonuose sėkmingai užaugs ir šilumą bei saulę labai mėgstantys augalai, pavyzdžiui, žemaūgiai vyšniniai pomidorai ar paprikos. Saulėtus ir šiltus balkonus rekomenduojama nuolat vėdinti ir pasirūpinti tinkama oro cirkuliacija. Tačiau tais atvejais, kai į balkoną patenka tik popietinė saulė, vertėtų rinktis pavėsyje sėkmingai augančius augalus – čiobrelius, raudonėlius, salotas, melisas, peletrūnus.

Jei balkonas yra šiaurinėje pusėje, nereiktų nusiminti. Tokiame balkone puikiai augs salotos, petražolės, krapai, špinatai.

Balkonas – ne daržas, todėl įvertinti reikėtų ir tai, kad tokiai erdvei nelabai tinka aukštaūgiai augalai. Geriau rinktis žemesnių veislių, neviršijančių 50 cm, augalus.

Dar vienas labai svarbus aspektas – augalų išdėstymas. Patartina atsižvelgti, kiek vietos yra balkone, ir augalus loveliuose bei vazonėliuose išdėstyti taip, kad būtų patogu prie jų prieiti ir juos palieti ar išrauti piktžoles. Siekiant praktiško erdvės išnaudojimo, pagelbės lovelių išdėstymas ant pakopinių kopėčių arba jų įtvirtinimas išilgai balkono sienų.

Efektyvus, erdvę tausojantis sprendimas – ant balkono atbrailų įrengti, nuo lubų nuleisti pakabinami vazonai.

Tiesa, nedidelis patarimas: venkite balkono išorėje įtvirtintų vazonų, kad laistydami augalus neaplietumėte kaimynų. Jei vis tik pritvirtinote vazonėlius ar lovelius balkono išorėje, juos liekite atsargiai arba, jei įmanoma, liedami vazonus ir lovelius iškelkite, pastatykite ant grindų ar palangės, o, vandeniui susigėrus, juos sugrąžinkite į nuolatinę vietą.

Kai kurie augalų mėgėjai vietoje įprastų vazonėlių ar lovelių renkasi žemių maišus: žemės maiše išpjaunama anga augalams, apačioje išduriamos skylutės, per kurias nubėgs vanduo, o po maišu padedamas padėklas, apsaugantis grindis ar kitą paviršių nuo drėgmės.

Įrengimo elementai

Labai svarbu pasirūpinti derlingu substratu – derlingu substratu užpildytuose vazonuose ir loveliuose gali užaugti geresnis ir gausesnis derlius nei panašaus ploto erdvėse, esančiose lauke įrengtuose daržuose. Dirvožemio paruošimui ideliai tinka įprastos daržo žemės sumaišymas su perpuvusiu kompostu.

Paprastesnė alternatyva – specializuotose sodo ir daržo reikmenų parduotuvėse įsigyti jau paruošto substrato. Šiuo atveju svarbu atkreipti dėmesį į parduodamos žemės sudėtį: jei vyrauja durpės, jas būtina papildyti kompostu.

Laistymas taip pat yra vienas iš svarbiausių balkone įrengto daržo priežiūros elementų. Jei balkone karšta ir į jį patenka daug saulės, labai svarbu nuolat tikrinti, ar balkone įrengto daržo augalams pakanka drėgmės. Vazonėlius ar lovelius statant ant žemės, po jais galima padėti specialias lėkštutes, į kurias nubėgs vandens perteklius arba kurias bus galima pripildyti vandens atsargomis, išvykstant kelioms dienoms.

Tie, kurie nebijo papildomo tręšimo, balkonuose įrengto daržo augalus gali papildomai „palepinti“ natūraliomis organinėmis ar mineralinėmis trąšomis.

Ką auginti?

Konkrečius augalus ir jų veisles vertėtų rinktis atsižvelgiant į jau minėtus aspektus: kurioje pusėje yra balkonas, kiek saulės spindulių patenka į balkoną, kaip dažnai galėsite laistyti augalus, kokio dydžio yra balkonas ir kiek erdvės galite skirti augalams. Renkantis augalus, vertėtų atsižvelgti ir į savo pomėgius: jei nemažai gaminate, pravers prieskoninių žolelių darželis, jei esate arbatos mėgėjas, bent dalį balkono erdvės patartina skirti vaistažolėms.

Rekomenduojama rinktis žemaūgius augalus, kurie vieni kitiems neuždengs saulės šviesos, o kartu nesukels trikdžių saulės patekimui pro langus į gyvenamąsias patalpas. Nepriklausomai nuo to, kuo užpildote savo balkono daržą, vertėtų pasirūpinti daržo sanitarais – bazilikais ir serenčiais. Šie augalai dėl ryškaus ir stipraus kvapo padeda natūraliu būdu atbaidyti įvairius kenkėjus.

Vyšniniai pomidorai, paprikos, špinatai, gražgarstės, salotos, ridikėliai, krapai, svogūnų laiškai, bazilikai, kitos prieskoninės žolės ir vaistažolės – tai augalai, puikiai užaugantys balkonuose. Sparčiai populiarėja ir pakabinamuose vazonuose auginamos braškės bei žemuogės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.