Ne visada papuvęs močiutės sodo vaisius sveikesnis nei iš parduotuvės

Ruduo – derliaus metas. Tiek maži, tiek dideli sodai ir ūkiai nuima metų derlių. Lietuviai vis dar įpratę rinktis lietuviškus vaisius, uogas ir daržoves. Todėl prioritetą tiek turguje, tiek parduotuvėje skiria vietinei produkcijai. Vis tik kaip neapsigauti ir įsigyti gerą produktą? „Prieš perkant visuomet geriausia apžiūrėti pakuotę ar paklausti turgavietės pardavėjo apie produkto kilmę, kokius sertifikatus jis turi. Jei produktas yra ženklintas raudonu „Kokybės“ ženklu – jį galima drąsiai dėtis į pirkinių krepšelį ir nedvejoti dėl kokybės“, – sako VšĮ „Ekoagros“ IV sertifikavimo skyriaus vadovė Inga Urbonavičienė.

 VšĮ „Ekoagros“ IV sertifikavimo skyriaus vadovė Inga Urbonavičienė.
 VšĮ „Ekoagros“ IV sertifikavimo skyriaus vadovė Inga Urbonavičienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2019, 8:00 AM, atnaujinta Sep 16, 2019, 2:21 PM

Ką reiškia kokybės ženklas?

Tai pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą pagaminti produktai. Nuo įprastinės produkcijos skiriasi tuo, kad juos gaminant ribojami mineralinių trąšų, pesticidų kiekiai, naudojimo dažnumas ir laikas. Visas tokios produkcijos auginimo, gamybos, perdirbimo ir tiekimo rinkai procesas vykdomas kontroliuojamuose ūkiuose ir įmonėse. Produktai ir jų gamybos procesas išsiskiria natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais. Be to, garantuojama, kad tai yra tikrai lietuviškas produktas. Ženklu „Kokybė“ tamsiai raudonomis raidėmis žymima produkcija yra užauginta ir sertifikuota pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

Teisę produkciją ženklinti specialiu ženklu „Kokybė“ gamintojai įgyja tik po to, kai produktai sulaukia VšĮ „Ekoagros“ sertifikato. Be to, anot I. Urbonavičienės, skirtingus produktus auginantys ūkiai turi atitikti skirtingas specifikacijas. Šiuo metu jų yra 9, o populiariausia – šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacija. Ji taikoma ūkiams ir įmonėms, auginantiems ir (arba) perdirbantiems vaisius, uogas ir daržoves, įskaitant bulves ir prieskoninius augalus.

Iš močiutės sodo ne visada sveikiausi

Kiekvienas nori vartoti kuo sveikesnį ir maistingesnį maistą. Dažnai manoma, jog paprastų žmonių soduose auginami sveikiausi vaisiai ir daržovės. Neva, nelabai gražus ar net papuvęs obuolys – sveiko obuolio bruožas. „Išties, taip manoma dažnai. Jog sveikiausi obuoliai – iš močiutės sodo, nevienodo dydžio, skirtingų spalvų, o jei dar koks kirminiukas viduje. Išties tai mitas. Jei obuolyje yra kirminų, tai tikrai nėra kokybės požymis“, – tikina sertifikavimo ekspertė. Be to, ji priduria, kad saikingai naudojant augalų apsaugos priemones galima užauginti kokybišką, gražų ir sveiką obuolį. Įpuvusių vaisių, uogų ar daržovių valgyti išvis negalima.

Kaip gauti sertifikatą?

Auginti kokybišką ir sveiką produkciją gali kiekvienas ūkis – tereikia noro. O atitikus visus reikalavimus galima gauti ir tai patvirtinantį „Kokybės“ ženklo sertifikatą. VšI „Ekoagros“ veikia nuo 2008 metų ir būtent ši įstaiga ir suteikia ūkiams minėtą sertifikatą. Pasak I. Urbonavičienės, gauti nacionalinės kokybės sertifikatą nėra sudėtinga, bet pirmiausia turėtų apsispręsti asmuo, pageidaujantis sertifikuoti gamybą. Tada tereikia pateikti dokumentus VšĮ „Ekoagros“ – užpildyti ir pasirašyti teikėjo prašymą bei anketą pagal veiklos sritį. Visus reikiamus dokumentus galima rasti „Ekoagros“ interneto svetainėje www.ekoagros.lt. Ten pateikta visa informacija, kokie turėtų būti atlikti žingsniai.

Kokybiški maisto produktai

Kokybiškų, šviežių ir natūralių maisto produktų gamintojus vienija Žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“. Jo vadovas Mindaugas Maciulevičius pabrėžia, kad kooperatyvo pagrindinis tikslas – kuo geriau tenkinti kaimiško natūralaus ir šviežio maisto mėgėjų poreikius, sutrumpinti maisto tiekimo grandinę, sudaryti sąlygas ūkininkams tiekti savo produkciją be tarpininkų. Į kooperatyvą susibūrę ir nemažai stambesnių ūkininkų. Šiai dienai kooperatyvas bendradarbiauja su 500 natūralaus ir šviežio maisto tiekėjų. Jie gamina 30 sertifikuotų nacionalinės kokybės produktų, pažymėtų ženklu „Kokybė“ ir apie 50 ekologiškų produktų. Tokie produktai yra itin paklausūs, todėl kooperatyvas skatina savo narius jų auginti daugiau.

Kaimiškų, kokybiškų, natūralių maisto produktų, atkeliavusių tiesiai iš Lietuvos ūkių galite rasti kooperatinėse parduotuvėlėse „Kraitė“, mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose, didžiųjų parduotuvių „Maxima“ skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.