Patarė, kur kreiptis ieškantiems kaimiško natūralaus maisto

Natūralų, sveiką maistą labai vertina vis daugiau žmonių. Jis neabejotinai daro didelę įtaką organizmo sveikatai, gyvenimo kokybei. Toks natūralus maistas daugeliui pirmiausiai siejasi su kaimiškais produktais – kaime išaugintais vaisiais ir daržovėmis, nedideliuose ūkininkų ūkiuose užaugusiais galvijais ir jų mėsos gaminiais, pieno produktais. Būtent tokius Lietuvos valgytojams siūlo Žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“.

 Gintauto Bitvinsko nuotr.
 Gintauto Bitvinsko nuotr.
 Gintauto Bitvinsko nuotr.
 Gintauto Bitvinsko nuotr.
 Gintauto Bitvinsko nuotr.
 Gintauto Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-09-09 08:00, atnaujinta 2019-09-16 14:21

Prieš 10 metų į kooperatyvą susivieniję ūkininkai iš įvairių Lietuvos regionų ėmėsi plėtoti mobiliųjų ūkininkų turgelių tinklą. Norėta kaip galima daugiau sutrumpinti natūralių, sveikesnių produktų kelią nuo ūkio iki vartotojo stalo, taip užtikrinant ir tiekiamo maisto šviežumą, išvengiant bet kokio papildomo apdorojimo, kuris būna reikalingas dėl ilgo transportavimo. Turgeliuose prekiaujama vaisiais, uogomis, daržovėmis, pagal tautinio paveldo receptus paruoštais duonos, mėsos gaminiais, pieno produktais, sėmenų ir rapsų aliejais, medumi, sveikuoliškais sausainiais, gardžiomis obuolių sultimis tiesiai iš Lietuvos ūkių.

Griežti kokybės reikalavimai

Visas šias kaimiškas gėrybes tiekia ne tik 12 kooperatyvo narių. Kooperatyvas bendradarbiauja su 500 natūralaus ir šviežio maisto tiekėjų. Jie gamina apie 50 ekologiškų produktų ir 30 nacionalinės kokybės produktų: juodųjų serbentų, raudonųjų serbentų, obuolių, kriaušių, trešnių, slyvų, svogūnų, morkų, kurie žymimi ženklu „Kokybė“. Juos sertifikuoja nepriklausoma sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“. Sertifikuojama pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ ir tuos produktus augintojai žymi ženklu „Kokybė“.

Tam, kad daržoves, vaisius ir uogas auginantiems ūkininkams būtų suteikta teisė produkciją ženklinti „Kokybės“ ženklu, jie privalo laikytis griežtų reikalavimų sumažinti cheminių apsaugos priemonių ir trąšų naudojimą. Pavyzdžiui, auginantiems įprastai kai kurias chemines apsaugos priemones leidžiama naudoti net 4 kartus, auginantiems su „Kokybės“ ženklu – tik du kartus per sezoną. Taip pat laikotarpis nuo paskutinio vaismedžių purškimo iki derliaus skynimo privalo būti pusantro karto ilgesnis. Be to, nacionalinės kokybės ženklu žymimi daržovės, vaisiai ir uogos išauginti naudojant mažiau azotinių trąšų ir herbicidų, jie neapdorojami ir nemirkomi tirpaluose, apsaugančiuose produkciją saugyklose nuo puvimo, pelėsio ir grybelio

Kooperatyvo vadovas Mindaugas Maciulevičius sako, kad iš tikrųjų praktiškai visi kooperatyvo nariai ir partneriai gamina išskirtinės kokybės produktus. Tiesiog jie nėra sertifikuoti ir ūkininkai negali savo produkcijos žymėti ženklu „Kokybė“. Didžioji dauguma kooperatyvo tiekėjų yra smulkūs ūkiai ir jie nėra pajėgūs mokėti sertifikavimo mokesčius, vesti specialią apskaitą. Tačiau jie augindami ar gamindami savo produktus taiko pažangias agroekologines technologijas, kas užtikrina aukštą produkcijos kokybę ir tenkina natūralaus, sveikesnio maisto ieškančių vartotojų poreikius.

Šiuo metu 43 mobilieji ūkininkų turgeliai veikia rytais daugiausia prie didžiųjų prekybos tinklų parduotuvių Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Kur konkrečiai ir kokiomis savaitės dienomis juose prekiaujama kaimiškais maisto produktais galite sužinoti interneto tinklalapyje www.mobilusturgelis.lt.

Siunčia linkėjimus iš kaimo

„Yra nemažai žmonių, kurie mėgsta apsipirkti turgeliuose, jiems patinka tiesiogiai pabendrauti su ūkininkais, sužinoti, kur ir kaip auginami ar gaminami jų produktai. Tačiau dalis gyventojų neturi galimybės į mūsų turgelius užsukti rytinėmis valandomis. Stengdamiesi išspręsti šitą problemą užmezgėme glaudų bendradarbiavimą su prekybos tinklu „Maxima“. Dabar mobiliųjų ūkininkų turgelyje parduodamų gaminių vartotojams patogiu laiku galima įsigyti „Maxima“ prekybos tinkle nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro veikiančiose didžiosiose parduotuvėse įrengtuose skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“. Kooperatyvo tiekiami produktai lengvai atpažįstami – jie pažymėti specialiu lipduku – obuoliu, apjuostu trispalve“, – teigia M. Maciulevičius.

Kraitė pilna kaimiškų gėrybių

Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ pagrindinis tikslas – kuo geriau tenkinti kaimiško natūralaus ir šviežio maisto mėgėjų poreikius, sutrumpinti maisto tiekimo grandinę, sudaryti sąlygas ūkininkams tiekti savo produkciją be tarpininkų. Nauja kooperatyvo iniciatyva – pradėtos steigti ūkininkų kooperatinės parduotuvės „Kraitė“. Pirmoji pradėjo veikti Jonavoje, Chemikų g. 1, prekybos centre „Dobilas“, o antroji atsidarė Kaune, T. Masiulio g. 16E, prekybos centre „Maxima“. Rudens pradžioje trečioji „Kraitė“ duris turėtų atverti Garliavoje, adresu Vytauto g. 105, prekybos centre „Maxima“.

Bene svarbiausias kooperatyvo tikslas šiam dešimtmečiui – plėsti kooperatinių parduotuvėlių „Kraitė“ tinklą. Tai labai patogi ūkininkams prekybos forma. Tokioje parduotuvėje jie gali samdyti vieną pardavėją, kartu įsigyti prekybos įrangą, kas gerokai sumažina prekybos kaštus. Taip prekiauti tikrai pigiau, negu steigti prekybos vietas kiekvienam atskirai. Svarbus parduotuvėlių „Kraitė“ išskirtinumas – čia pirkėjams siūlomas platus kaimiškų maisto produktų asortimentas. Skaudi patirtis parodė, kad būtent dėl mažo asortimento nepasisekdavo „išsukti“ prekybos verslą tiems ūkininkams, kurie steigė savo prekybos vietas ir galėjo vartotojams pasiūlyti tik daržoves, mėsos ar pieno gaminius.

„Dabartinis pirkėjas eidamas apsipirkti nori visas reikiamas prekes rasti vienoje vietoje. Todėl mes stengiamės maksimaliai išplėsti mūsų siūlomų kaimiškų natūralių maisto produktų asortimentą ir tiekti „Kraitėms“ visus įmanomus produktus, kuriuos augina ar gamina Lietuvos ūkininkai. Be to, svarbu, kad „Kraitės“ prekiauja ištisus metus, ne tik vasaros sezonu kaip turgeliai. Be abejo, mums iššūkių netrūksta, bet matome, kad mūsų kooperatinės parduotuvėlės turi didelį plėtros potencialą. Tikime, kad jas įvertins ir pamėgs vis daugiau vartotojų“, – įsitikinęs žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovas M. Maciulevičius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.