Draugystė su bitėmis sukūrė verslą

Raseinių rajone, Girkalnyje esančio Šerkšnų šeimos bityno istorija prasidėjo prieš trisdešimt septynerius metus, kai Jurgis ir Regina Šerkšnai įsigijo pirmąjį bičių avilį. Tuo metu bitininkystė buvo tik dviejų žmonių pomėgis, šiandien išaugęs į sėkmingą šeimos verslą, kuriam neliko abejingas Jurgio ir Reginos sūnus, ūkininkas Dainius Šerkšnas, padėjęs tėvams modernizuoti ūkį.

 Gedimino Latvio nuotr.
 Gedimino Latvio nuotr.
 Gedimino Latvio nuotr.
 Gedimino Latvio nuotr.
 Gedimino Latvio nuotr.
 Gedimino Latvio nuotr.
 Gedimino Latvio nuotr.
 Gedimino Latvio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 23, 2019, 8:31 AM, atnaujinta Sep 23, 2019, 8:35 AM

„Šiuo metu laikome 470 bičių šeimų. Ankstesnis bičių ūkis skyrėsi nuo dabartinio – avilių skaičius buvo nedidelis, o medus buvo renkamas ir sukamas rankiniu būdu. Modernizavus ūkį medaus gamyba tapo lengvesnė, ieškojome naujovių, todėl šiandien galime džiaugtis plačiu, medaus gaminių asortimentu“, – pasakoja ūkininkas Dainius.

Pasiruošimas metų medunešiui

„Šaltuoju metu laiku bitelės būna nejudrios, tūno kamuolyje bei laukia pavasario, o mes turime prižiūrėti visus bitynus, patikrinti ar aviliai nėra stipriai užpustyti sniegu ir ar miško žvėreliai stipriai nepasidarbavę. Labai svarbu visada stebėti bičių maisto atsargas, kad jos nesibaigtų, nes sulaukus šiltesnių orų, apie kovo mėnesį, bitės dar neišskrisdamos iš avilių pradeda daugintis bei ir suvartoja daugiau maisto. Atėjus didžiajam metų medunešiui, biteles stebime dar atidžiau bei rūpinamės, kad jos sustiprėtų ir pasiruoštų darbymečiui, kurio metu bičių šeimas vežiojame į vietas, kuriose pavasarinių žiedų daugiausia – įvairios pievos, miškai, pienių, ir rapsų laukai. Štai taip biteles ruošiame pavasariniam medunešiui“, – biteles gražiai, mažybiniu vardu vadinantis bitininkas.

„Šerkšno medus“ išskirtinės kokybės produktai

Šerkšnų bityne išsukamas medus pasižymi įvairove. Asortimentas skirstomas į gryną medų, kuris paprastai yra suneštas iš įvairių augalų: pavasario žiedų, liepų, grikių, dobilų ir kt. bei medų su įvairiais priedais, pvz., juodaisiais serbentais, šaltalankiais, riešutais. Didžiąją dalį produkcijos sudaro grynasis medus, kreminis medus, žiedadulkės, bičių duona, pikis bei pienelis. Jie yra sertifikuojami ir žymimi Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklu „Kokybė“. Šis ženklinimas įrodo, jog medaus produktai pasižymi ypatingomis savybėmis bei išgaunami pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

Ženklas „Kokybė“ skiriamas ne veltui

„Norėdami įgyti teisę produktus ženklinti „Kokybės“ ženklu, turime ūkininkauti laikantis visų NKP reikalavimų. Ūkyje aviliai yra mediniai, prireikus bitelės gydomos tik ekologiškais vaistais, o tai garantuoja, kad į produkciją nepatenka cheminių medžiagų. Prasidėjus medunešiui medų imame, sukame, filtruojame, fasuojame tik nerūdijančio plieno įrenginiais. Produktų laikymas ir sandėliavimas privalo būti tvarkingas. Medus laikomas stiklinėje taroje, kambario temperatūroje bei saulės spinduliams nepasiekiamose patalpose. Be to, medus negali būti termiškai apdorotas“, – medaus gamybos ypatumus atskleidžia Dainius Šerkšnas.

Bendradarbiavimas su ūkininkų kooperatyvu

Anot D. Šerkšno, kokybiškai išgauti medų negana, reikia rūpintis išsukto medaus pardavimu. Dar prieš daugiau nei dešimtmetį, Lietuvos ūkininkams tai padaryti buvo ganėtinai sudėtinga. Tačiau dabar, esant žemės ūkio kooperatyvui „Lietuviško ūkio kokybė“ ūkininkams atsiveria naujos galimybės. Šio kooperatyvo pagalba Šerkšnų šeimos bitynas kartu su kitais 500 natūralaus ir šviežio maisto tiekėjais, gali realizuoti savo produkciją be tarpininkų. Produktai prekybos vietas pasiekia greitai, todėl visada būna švieži ir aukščiausios kokybės. „Šerkšno medus“ produktų galima įsigyti penkiolikoje didžiausių „Maxima“ parduotuvių skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“. Be to, ūkininkai nepraleidžia progų dalyvauti mugėse bei parodose, pavyzdžiui pernai, savo gaminius pristatė jau 10–ą kartą vykusioje Lietuvos gamintojų parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2018“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.