Pankolis: darže augantis gelbėtojas nuo nemigos ir pilvo pūtimo

Šis iš Viduržemio jūros ir Mažosios Azijos regionų kilęs ir Lietuvoje sėkmingai užaugantis augalas atlieka keletą funkcijų – tai ir prieskonis, ir maisto produktas, ir nuo seno medicinoje naudojama priemonė. Dalinamės patarimais, kaip auginti ir vartoti pankolius.

Pankolis: darže augantis gelbėtojas nuo nemigos ir pilvo pūtimo.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Pankolis: darže augantis gelbėtojas nuo nemigos ir pilvo pūtimo.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Lietuvoje pankolių sėklos dažniausiai naudojamos arbatai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Lietuvoje pankolių sėklos dažniausiai naudojamos arbatai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Savo išvaizda pankoliai šiek tiek primena krapus ir kmynus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Savo išvaizda pankoliai šiek tiek primena krapus ir kmynus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-11-04 09:31

Kas tai per augalas?

Foeniculum vulgare arba paprastasis pankolis, kitaip dar vadinamas saldžiuoju kmynu – tai salierinių šeimos augalas, galintis pasiekti 1,5 m. ūgį. Savo išvaizda pankoliai šiek tiek primena krapus ir kmynus: pankolių žiedai pasidalina 10-25 stipinų skėčiais.

Pankoliai pražysta liepos-rugpjūčio mėnesiais, o žieduose subrandina sėklas. Šių augalų sandara nesudėtinga: juos sudaro baltai žalsva šaknis, stiebai ir žiedai.

Tai universalus augalas – maistui tinka visos jo dalys. Į mitybą įtraukti pankolį patartina dėl kelių priežasčių: pankoliuose gausu vitamino C, kalio, kalcio, magnio. Dėl sudėtyje esančių mineralinių medžiagų pankoliai naudingi optimizuojant širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.

Šiame augale taip pat yra skaidulinių medžiagų, kurios naudingos subalansuotai žarnyno veiklai. Pankoliai veikia ir kaip natūralūs antioksidantai. Pastebima, kad šis augalas taip pat padeda sureguliuoti padidėjusį alkio pojūtį ir mažina apetitą.

Naudojimo alternatyvų daug

Stiebai ir šaknys idealiai tinka troškiniams, sriuboms, garnyrams, marinatams bei patiekalams su jūros gėrybėmis. Tačiau nepamiršti vertėtų ir pankolio sėklų: kai kuriose šalyse šios sėklos naudojamos kaip prieskonis, praturtinantis padažų ir įvairių patiekalų skonį.

Lietuvoje pankolių sėklos dažniausiai naudojamos arbatai. Neretai pankolių arbatos griebiamasi, kovojant su kūdikius kankinančiais pilvo diegliais. Suaugusiems ši arbata yra nepamainoma priemonė, padedanti suvaldyti pilvo pūtimą ir pagerinti virškinimo procesus.

Fiksuojama, kad pankoliai teigiamai veikia ir miego režimą: šiuose augaluose esančios medžiagos padeda sureguliuoti miego hormono melatonino kiekį. Pastebimas ir teigiamas pankolių sėklų poveikis, mažinant karščiavimą.

Patarimai augintojams

Jei pankolius nusprendėte auginti savo darže, juos patartina sėti daigais. Šiuos augalus galima sėti ir sėklomis tiesiai į dirvą, tačiau sudygimo laikotarpis tokiu atveju gali išsitęsti, o daigumas gali būti kiek prastesnis. Tiesiai į dirvą pankolius sėti patartina gegužės mėnesį.

Pankolių sėklų sudygimo laikotarpis įprastai užtrunka nuo 10 iki 15 dienų.

Nusprendus į žemę perkelti jau paaugintus daigus, sėja vertėtų užsiimti kovo-balandžio mėnesiais, o gegužės mėnesį ūgtelėjusius daigus perkelti į nuolatinę augimo vietą.

Sodinant pankolius, tarp jų daigų patartina palikti tarpus: augdami šie augalai plečiasi ir užskleidžia tarpus. Auginant juos iš sėklų, per tankiai sudygusius pankolius būtina praretinti.

Svarbu, kad dirva, kurioje augs šie augalai, būtų puri ir humusinga. Pakankama dirvožemio drėgmė – dar vienas svarbus sėkmingo pankolių auginimo elementas. Taip pat svarbu nepamiršti ir augalų apsaugos nuo piktžolių bei nuolatinio dirvos purenimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.