Lietuviškosios spanguolės – imuniteto stiprintojos

Amžinai žalias krūmokšnis, dovanojantis sveikas, raudonas uogas – tai spanguolių krūmeliai. Tiems, kurie vis dar nespėjo pasirūpinti spanguolių atsargomis, suskubti laiko dar yra – ant šakelių šios uogos laikosi iki pat pavasario.

 Lietuviškosios spanguolės – imuniteto stiprintojos.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Lietuviškosios spanguolės – imuniteto stiprintojos.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Raudonos spanguolių uogos labai vertinamos dėl sudėtyje esančios vitamino C gausos. <br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Raudonos spanguolių uogos labai vertinamos dėl sudėtyje esančios vitamino C gausos. <br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Spanguoles atrasti bene dažniausiai galima aukštapelkėse. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Spanguoles atrasti bene dažniausiai galima aukštapelkėse. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 22, 2019, 3:45 PM

Rausvi žiedai ir raudonos uogos

Spanguolės – tai erikinių šeimos visžaliai augalai, kurie neretai vadinami krūmokšniais. Ilgą laiką buvo manoma, kad spanguolės sudaro atskirą gentį, tačiau dabar jos priskiriamos šilauogių (Vaccinium) genčiai.

Šių uogų krūmokšniai labai nedideli: įprastai jų ūgis siekia vos kelis centimetrus. Dailiais rausvais žiedais spanguolės dažniausiai pražysta gegužės mėnesio pabaigoje. Sunokinti uogas šiems krūmeliams prireikia nemažai laiko: uogos nokti pradeda pačioje rugpjūčio pabaigoje.

Didelis privalumas tas, kad ant krūmelių sunokusios uogos išsilaiko beveik iki pavasario.

Spanguoles atrasti bene dažniausiai galima aukštapelkėse, kur jos veisiasi ant kiminų. Lietuvoje spanguolynai gana plačiai išplitę Čepkelių, Žuvinto, Kamanų rezervatuose.

Naudingų medžiagų užtaisas

Raudonos spanguolių uogos labai vertinamos dėl sudėtyje esančios vitamino C gausos. Vis tik šaltuoju periodu imuniteto stiprinimui ir organizmo atsparumo didinimui naudingas vitaminas C nėra vienintelis vitaminas, aptinkamas šių uogų sudėtyje.

Tarp sveikatai būtinų medžiagų spanguolių uogose rikiuojasi B grupės vitaminai, vitaminas PP, jodas, kalis, magnis, kalcis, fosforas, geležis, varis, manganas ir kitos medžiagos.

Dėl sveikatą stiprinančių medžiagų gausos spanguolės pasižymi pluoštu efektyvių savybių: jos tonizuoja, stiprina nervų sistemą, gerina virškinimą ir skatina apetitą, gydo avitaminozę, yra naudingos inkstų ligų prevencijai ir šių ligų simptomų silpninimui, kartu tai nepakeičiama priemonė, kovojant su šlapimo takų infekcijomis.

Spanguolės nepamainomos ir peršalus ar šaltuoju metų laiku stiprinant imunitetą.

Kaip naudoti?

Spanguolių panaudojimo būdų – įvairovė. Iš spanguolių, lygiai taip pat kaip ir iš kitų uogų, galima virti uogienę ar gaminti džemą, kuris tampa puikiu pagardu ne tik saldiems gardėsiams, bet ir mėsos, ypač paukštienos, patiekalams. Tačiau jei valgydami spanguoles norite organizmą papildyti vitamino C atsargomis, termiškai apdoroti šių uogų nepatariama: verdant spanguoles suyra jose esantis vitaminas C.

Sveikatai ir imunitetui naudingiausia spanguolių uogienė – tai žalios su cukrumi sutrintos uogos. Ji gali būti naudojama lygiai taip pat, kaip ir įprasta uogienė ar džemas.

Šios raudonos uogos yra puikus konservuojamų ar rauginamų daržovių priedas – daržovės ilgiau išsilaikys ir pasižymės maloniai rūgščiu poskoniu. Šiuo atveju spanguolių panaudojimas yra dvejopas: marinatą reikėtų pagardinti spanguolių sultimis, o į talpą, kurioje rauginami kopūstai, įberti saują uogyčių.

Į mitybą, ypač šaltuoju metų laiku, patartina įtraukti spanguolių sultis, iš kurių galima gaminti ir veido kaukes, atkuriančias odos elastingumą.

Lietuvių virtuvėje labai populiarus spanguolių kisielius.

Spanguoles taip pat galima ir šaldyti ar džiovinti.

Tiesa, vertėtų nepamiršti, kad vartoti galima ir spanguolių lapus. Spanguolių lapų arbata – nepakeičiamas produktas, kai vargina šlapimo pūslės uždegimas ar kitos su šlapimtakių sistema susijusios problemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.