Pastarnokai – bulvių pakaitalai, morkų ir petražolių giminaičiai

Morkų ir petražolių giminaičiai, vitamino C ir karotino bombos – tai pastarnokai. Šios daržovės yra itin lengvai auginamos, paprastai paruošiamos, o naudingųjų jų savybių egzistuoja visas pluoštas.

Pastarnokai – bulvių pakaitalai, morkų ir petražolių giminaičiai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Pastarnokai – bulvių pakaitalai, morkų ir petražolių giminaičiai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šios daržovės yra itin lengvai auginamos.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Šios daržovės yra itin lengvai auginamos.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 27, 2019, 4:06 PM

Kas tai?

Pastarnokai, neretai tituluojami morkų ir petražolių giminaičiais, yra salierinių šeimos augalas. Jų minkštimas yra baltas su gelsva šerdimi. Pastarnokai pasižymi maloniu kvapu ir skoniu.

Įdomu tai, kad šių morkų giminaičių kilmės vieta nėra tiksliai žinoma. O auga jie ne tik Europoje, bet ir Azijoje. Kai kurių šaltinių teigimu, jie gali būti kilę būtent iš Europos, tiksliau sakant, iš Šiaurės Europos.

Kuo naudingi ir kaip vartoti?

Pastarnokus valgyti galima tiek termiškai apdorotus, tiek neapdorotus. Jie puikiai tinka garnyrams, sriuboms, troškiniams, salotoms ir kitiems patiekalams.

Prieš gaminimą pastarnokus rekomenduotina pamerkti į parūgštintą vandenį. Ši maža gudrybė apsaugos pastarnokus nuo pajuodavimo.

Šiose daržovėse gausu maistingųjų medžiagų, vitaminų ir mineralų. Pastarnokai išsiskiria dideliu kalio kiekiu, o vitamino C ir karotino kiekiu jie lenkia morkas.

Maža to, tai dietinė daržovė, kuri gali būti net lietuvių mėgstamų bulvių pakaitalas.

Pastebimas tonizuojantis pastarnokų poveikis. Kartu tai imuninę sistemą stiprinanti, šlapimą varanti, apetitą ir virškinimo sistemos veiklą gerinanti, optimalius medžiagų apykaitos procesus skatinanti daržovė.

Natūraliosios medicinos šalininkai iš pastarnokų gamina nuovirą nuo kosulio.

Auginti – paprasta

Šios daržovės priskiriamos lengvai ir nesudėtingai auginamų daržovių grupei. Vienas pagrindinių sėkmingo pastarnokų auginimo reikalavimų – tinkamai parinkta dirva. Jie puikiai auga purioje, gerai įdirbtoje, humusingoje dirvoje.

Tinkamiausias priešsėlis: bulvės, kopūstai, svogūnai, agurkai.

Daigams pastarnokus sodinti patartina kovą, o į nuolatinę augimo vietą perkelti gegužį. Šias daržoves sodinti galima ir tiesiai į dirvą, tam tinkamiausias metas – vėlgi gegužis. Tačiau neišsigąskite, daigelių teks palaukti – sėklos dygsta pakankamai lėtai.

Nepriklausomai nuo sodinimo būdo, darže tarp sustiprėjusių pastarnokų daigų turėtų būti daugmaž 10 cm tarpas.

Praktinis patarimas: pastarnokus patartina ravėti su pirštinėmis, nes juose esančios medžiagos gali išprovokuoti alergijas.

Derlių pastarnokai subrandina vėlų rudenį. Didelis jų privalumas – atsparumas šalnoms. Maža to, jie puikiai laikosi šaltąjį sezoną: žiemos metu juos laikyti galima taip, kaip laikomos ir morkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.