Svogūnų laiškai – ištisus metus: patarimai auginantiems

Svogūnai ir svogūnų laiškai – neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis ir vienas iš populiariausių liaudiškų sveikatos stiprinimo produktų. Kaip sėkmingu svogūnų laiškų derliumi mėgautis ištisus metus? Dalinamės patarimais ir idėjomis, kaip namų sąlygomis užsiauginti svogūnų laiškų.

Svogūnų laiškai – ištisus metus: patarimai auginantiems.<br>M.Patašiaus nuotr.
Svogūnų laiškai – ištisus metus: patarimai auginantiems.<br>M.Patašiaus nuotr.
Svogūnų laiškai itin vertinami dėl vitaminų C ir A gausos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Svogūnų laiškai itin vertinami dėl vitaminų C ir A gausos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Užsiauginti svogūnų laiškų namuose – visiškai nesudėtinga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Užsiauginti svogūnų laiškų namuose – visiškai nesudėtinga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 29, 2020, 6:00 PM

Kuo naudingi svogūnų laiškai?

Ne tik skanūs, bet ir sveiki – tokia naudingumo formule nuo seno apibrėžiami svogūnų laiškai. Tai Lietuvoje plačiai paplitusi daržovė, savo vietą atrandanti beveik ant kiekvieno lietuvio stalo.

Svogūnų laiškų sudėtyje rikiuojasi daug žmogaus organizmui naudingų medžiagų – tai eteriniai aliejai, baltymai, vitaminai ir mineralinės medžiagos. Svogūnų laiškai itin vertinami dėl vitaminų C ir A gausos.

Juose taip pat yra nemažai geležies ir folio rūgšties.

Dėl naudingų medžiagų gausos, svogūnų laiškai tampa ne tik puikiu patiekalų pagardu, suteikiančiu ryškesnio ir gaivesnio skonio įvairiems patiekalams, bet ir natūralia imuniteto stiprinimo, kovos su peršalimu ar peršalimo prevencijos priemone.

Pastebimas teigiamas šių žalumynų poveikis optimaliai širdies sistemos veiklai. Tai priemonė, kurią į savo mitybą patartina įtraukti, kai vargina kosulys ar gerklės ligos ir uždegimai.

Beje, manoma, kad svogūnų laiškai padeda subalansuoti cholesterolio kiekį kraujyje.

Įdomu tai, kad svogūnų laiškai natūralios medicinos šalininkų neretai yra įvardijami tarp natūralių priemonių, padedančių įveikti nuovargį ir išsekimą.

Vis tik dėl eterinių aliejų gausos ir aštroko skonio svogūnų laiškus atsargiai vartoti ar jų atsisakyti vertėtų žmonėms, turintiems skrandžio problemų.

Idėjos auginimui ištisus metus

Bene dažniausiai svogūnų laiškų derliumi džiaugiamės šiltuoju metu laiku, kai į žemę pasodinti svogūnų sėjinukai ima leisti laiškus. Nupjauti laiškai, bręstant svogūno galvutei, įprastai atauga. Todėl šviežiais svogūnų laiškais galima mėgautis ištisą vasarą ir net rudens pradžioje.

Tiesa, svogūnų laiškai tinka šaldymui. Užšaldyti šie žalumynai išlaiko puikias skonines savybes.

Tačiau yra nesudėtingų būdų, leidžiančių svogūnų laiškus ištisus metus auginti ant nuosavos palangės ar virtuvės stalo.

Nuo seno žinomas svogūnų laiškų auginimo namuose būdas – stiklainis ar kitas stiklinis indas, kuriame į vandenį pamerkiama svogūno galva. Renkantis stiklinį indą, galima improvizuoti: patartina panaudoti stiklines, taures ar kitas stiklines talpas. Į vandenį galima įmerkti po vieną svogūno galvą arba į vieną indą galima sutalpinti net kelias galvutes.

Pagrindinė taisyklė, kurios reikėtų laikytis, pasirinkus tokį auginimo būdą, nedidelis vandens kiekis. Nereikia, kad vanduo apsemtų visą svogūną – pakanka, kad į vandenį būtų panardinta tik apatinė svogūno dalis.

Plastikiniai kiaušinių laikymo indai-dėžutės gali tapti stilizuota, dailia, virtuvę puošiančia svogūnų laiškų auginimo alternatyva. Į kiaušiniams skirtas vietas sudėkite po vieną nedidelę svogūno galvutę ir užpilkite ją vandeniu. Kaip ir buvo minėta, vanduo turi apsemti tik apatinę svogūno galvutės dalį.

Svogūnų laiškai šaltuoju metų laiku namų sąlygomis gali būti auginami ir žemėje. Tokiu atveju, visų pirma, rekomenduojama svogūnus valandą ar porą pamirkyti vandenyje. Ištraukus iš vandens, vertėtų nupjauti pačią svogūnų viršūnėlę ir pasodinti galvutę į paruoštą vazonėlį su žeme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.